Jan 30, 2010

Šesta čakra – Treće oko - Ajna

Ajna - Znanje, spoznaja, duhovni centar
Lokacija: između obrva, čelo
Boja: plava, indigo plava
Djelovi tijela: čelo, oči, slepoočnice
Endokrina žlijezda: Hipofiza
Čulo: Nadčulno opažanje, intuicija.
Svijest: Ova čakra se vezuje za duboki unutrašnji nivo bića koji nazivamo Duh. Tačka gledišta iz dubokog dijela našeg bića koje prirodne nauke nazivaju podsvesno ili nesvesno. To je mjesto gde su nađene naše istinske motivacije, nivo svijesti koji upravlja našim akcijama, u stvari našim životima.
Element: Unutrašnji zvuk, zvuk na koji onaj koji čuje u sebi.
Osobina: intuicija, mudrost, neposredna spoznaja, moć vizuelizacije, kontrola misli, vidovitost.
Preko šeste čakre, svi naši unutrašnji osjećaji korespondiraju sa spoljašnjim i zajedno razmatraju duhovnu komunikaciju. Ovo uključuje na primjer vidovitost (unutrašnje čulo vizije). Kroz treće oko ostvarujemo duhovnu povezanost. Moć sagledavanja drugih zavisi od oštrine vida trećim okom. Šesta čakra je povezana sa tim koliko možemo biti stabilno koncentrisani, od izuzetne je važnosti u meditaciji.





















Šestom čakrom koja je naše šesto čulo ostvarujemo mogućnost poniranja u sebe i ispravnog sagledavanja sopstvene prirode, jer njena funkcija je analiza naše okoline na nivoima koji prevazilaze fizičku realnost. Treće oko je pasivnije od ostalih čakri jer je okrenuto ka unutra.
Oči i svjesni dio našeg uma su pod kontrolom ove čakre, koja analizira i memoriše informacije i utiske iz spoljne sredine.

Sa nestabilnim trećim okom, ako je previše otvoreno moguće je primati vizije i nesvesne poruke i biti manipulisan njima. Samo stabilno i harmonično treće oko razlučuje prave od pogrešnih vizija i informacija.
Dobar protok i snažna energija šeste čakre se ogledaju u stabilnoj stvaralačkoj energiji, prosvećenosti, otvorenosti za nove ideje. U šestoj čakri je nakupljena iscjeliteljska moć našeg uma. Njome vidimo unutar sebe i drugih.

Indikacija lošeg protoka i blokirane energija šeste čakre su narcisoidnost, smoživost, težnja ka moći, neodgovornost, strahovi, osjećaj besmisla, praznovjerje i duhovna zbunjenost, nestabilne misli.
Na fizičkom nivou loš rad šeste čakre prepoznajemo kod glavobolja, moždanih bolesti, očne tegobe, problemi sa vidom, sluhom, bolesti nervnog sistema.

Šestu čakru možemo stimulisati kristalima plave i indigo plave boje:
apatit, azurit, lapis lazuli, moldavit, safir, sugilit, tektit, gorski kristal itd.
(Moldavit, tektit i svi meteori pripadaju šestoj čakri jer dolaze iz drugih svjetova i služe za metalno i energetsko povezivanje sa višim kosmičkin nivoima).
Aapatit iz Brazila

Azurit somot

Lapis lazuli

Moldavit 


Šestu čakru možete stimulisati ovim zvukom.

2 comments:

  1. kako da se regulise sesta cakra da radi dobro bez blokada

    ReplyDelete
  2. Nedzade, u tekstu sam pomenuo na koji nacin
    Šestu čakru možemo stimulisati kristalima plave i indigo plave boje... itd.
    To je stimulacija kristalima, i zvukom koji imate na kraju ove strane, a uz to je svakako bitna i meditacija.

    Sve čakre povremeno imaju usporen ili ubrzan rad, bitno je da su u nekom opštem balansu i da prepoznamo kad su debalanisrane i posvetimo malo vremena tome.


    Molim vas, ubuduće postavljajte pitanja na dio Pitanja čitalaca bloga :)

    Hvala vam što pratite blog :)
    Pozdrav,
    Marko

    ReplyDelete