Stara pitanja čitalaca 2.

OVA STRANA JE DOSEGLA MAKSIMUM PITANJA I KOMENTARA, POSTAVLJENA JE NOVA STRANICA ZA PITANJA ČITALACA

Pitanja mogu postaviti samo čitaoci/pratioci bloga.
za mnogućnost te opcije, možete se prijaviti na blog klikom na "prati" sa desne strane liste bloga ispod arhive, a iznad čitalaca.

Ukoliko ne želite da pitanje bude objavljeno to napomenite u poruci, ostavite svoju e-mail adresu koja kao pitanje neće biti objavljena ili pitanje pošaljite direktno na muzikaikristali@gmail.com

Pozdrav,
Marko

199 comments:

 1. Bok,

  Nedavno sam kupio kristale fantom kvarc i crni morion (neka vrsta dimnog kvarca). Pretrazivao sam internet i nigdje nisam nasao nesto vise o njihovom odrzavanju. Za morion mislim da spada u korijensku cakru. Za fantom kvarc nigdje nisam pronasao informaciju pod koju cakru spada i na koji polozaj ga treba staviti za meditaciju. Mozes li mi nesto vise reci o njima, kako se odrzavaju (pune i prazne), i kojim cakrama tocno pripadaju?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 2. Kvarc fantom je zapravo samo vrsta Gorskog kristala. Za fantom se kaže kad je kristal u kristalu. Dakle taj Gorski kristal je jednom porastao pa se oko njega formirao još jedan takav isti ili neki drugi. Ima sva svojstva kao klasičan gorski kristal, samo što je bolji za meditaciju i povezivanje sa univerzalnim svesnim (principom svih elemenata.

  Kad imamo kristal jedne vrste na kom raste drugi kristal, tad kažemo da je to inkluzija, a kad je druga vrsta kristala kao tačkica u drugom kristalu, tad je okluzija.
  Fantom je kristal u kristalu, kod kvarc fantoma su to obično bjeličaste magline drugog kristala, obično mlečnog kvarca.
  Gorski kristal postoji i kao Spirit, to je Gorski kristal sa česticama gasa koje formiraju kao paučinu lijepog oblika unutar kristala.

  Morion je vrsta kvarca, crni kvarc. Ne koristi se tradicionalno u kristaloterapiji, nego se kroz neke trendove na tom polju počeo koristiti jer prodavci imaju robu koju mogu da prodaju. Raste uz radioaktivne kristale, on sam nije radioaktivan, ali se ja ne bih oslonio na tu informaciju. Jer raste u depozima uraninita i uranijuma.
  Ima slično dejstvo dimnom kvarcu (čađavcu) ali i suočava nas sa svim našim duševnim crnilom.
  Smatara se izuzetnim izvorom energije za korjensku čakru, ali pošto takvu boju ima od prisustva blizu uranove radijacije ne vidim razlog za eksperiment kad već ima dimnog kvarca umjesto njega.
  Gubi boju tj. posivi od sunca, tako da se ne izlaže suncu.
  Čisti se vodom, puni uz gorski kristal, kao dimni kvarc.

  Izvini što si dugo čekao na odgovor. Pretrpan sam poslovima.

  Pozdrav iz Podgorice,
  Marko

  ReplyDelete
 3. Poštovani Marko,

  pre svega ,želim da izrazim svoje oduševljenje ovim blogom i vašim trudom oko istog!Ovo mi je prvi put u životu da sam se "učlanila" u bilo kakav blog ili nešto slično tome, što vam govori o tome koliko mi je ISTINSKI DRAGO što postojite i što sam vas pronašla! :)Puno čitam i istažujem o kristalima po internetu ,ali vaš blog je definitivno najozbiljniji i najbolji na koji sam naišla!
  Imam zaista mnogo pitanja koje bi vam postavila ,jer potpuno verujem u vaše poznavanje kristala i mišljenje o istima, ali pokušaću,poštujući vaše vreme ,da vas ne zatrpam odmah na početku! :)
  Evo ovako... pre izvesnog vremena ,preporučen mi je CRNI TURMALIN ,kao zaštitni kamen i ubrzo sam ga i nabavila (u obliku brušenog priveska) ,ali me tom prilikom jako privukao divan privezak ĆILIBARA, poluobradjenog, pa sam uzela i njega ,a uz to naravno nisam mogla da odolim svom omiljenom CITRINU -možda zato što sam lav u horoskopu(ne želim da zvučim površno) ;) Kada sam ih ugledala tako sva tri,odmah sam ih videla na srebrnoj dugoj ogrlici- I BI TAKO! ;) Zanima me vaše mišljenje o ovoj kombinaciji,jer sam primetila iz predhodnih tekstova da niste baš pristalica istih? I da li ima veze ako na prstenu imam neki 4-ti kamen(rozenkvarc) koji godinama nosim?
  Ako može još jedno pitanje koje me već duže muči- Naime, pročitala sam negde da u sastav tigrovog oka,koje takodje spada u moje omiljene kristale, ulazi AZBEST :( ? Pa me interesuje da li ima neko negativno dejstvo na zdravlje?
  Unapred hvala...

  ReplyDelete
 4. Nataša, hvala :) od srca.

  Kombinacija crni turmalin, ćilibar, citrin, pretpostavljam da vam treba nešto što će da vam popravi "izolaciju na živcima" i pokrene pozitivnu energiju.
  Nisam pristalica previše kristala, neki setovi imaju i po 5 kristala, ali pravilno balansiranih.
  Ako vam ne bude prijala ta kombinacija, zamijenite crni turmalin sa zelenim aventurinom koji je takođe kristal zaštite.
  Ne znam od čega želite da se zaštitite, tako da ovo pričam samo kao predlog ako se budete osjećali kao u vakumu.

  Prsten sa Roze kvarcem uz svu kombinaciju ne ide ne samo energetski, već i estetski :)

  Tigrovo oko je jedan od najboljih kristala, odličan je po zravlje, antidepresiv je jer pojačava životnu energiju, a uz to je i kamen zaštite protiv crne magije, koji obično ne podnose osobe koje se bave istom, jer drugima daje psihičku sigurnost kojom bivaju slaba žrtva za manipulacije.
  Tigrovo oko je vlaknasti silicijum di oskid SiO2, a Azbest je Mg6[Si4O10](OH)8, magnezijum uz drugačiju mineralnu strukturu silicijuma sa kiseonikom i vodonikom. Jedino što im je slično je to što Azbest ima vlaknastu strukturu kao Tigrovo oko, ali ne učestvuje u njegovoj izgradnji, tako da je ta informacija paljenje bez obzira na Azbest :)))
  Rezime: Tigrovo oko nema Azbest u sebi, i potpuno je zdrav kristal, pun životne energije, stabilnosti za psihu, dobrog djelovanja na cijelu glavu, na žuč, na jetru itd.

  Pozdrav i hvala vam što pratite ovaj blog.
  Marko

  ReplyDelete
 5. Marko,
  nisam sigurna da li mi je otišla poruka koju sam vam juče poslala,jer sam izgleda nešto zabrljala,mislim da mi se komentar izbrisao :( ako ste dobili poruku ,izbacite bar moj komentar,da znam da ne moram da kucam ponovo! :) Pozz...

  ReplyDelete
 6. Nije stizala nikakva nova poruka, ponovite pa ću obrisati ovo pitanje da li je stigla i ovaj moj odgovor da nije, kako bi sve imalo normalan tok.
  :)

  ReplyDelete
 7. ;))))...E pa dobro, a baš sam je lepo bila sročila,ova sada će biti samo njena bleda kopija! ;)
  Kao prvo, pao mi je kamen sa srca što si(nadam se da ti ne smeta da predjemo na ti)opovrgao moje sumnje u vezi tigrovog oka,jer obožavam taj kamen! :)
  Kao drugo,u potpunosti se slažem sa tobom u vezi NEslaganja ,estetskog pogotovo, rozekvarca sa ona ostala 3 kamena, ali pošto je moj rozenkvarc svašta prošao za ove tri godine konstantnog nošenja ,izbledeo je i sada više liči na gorski kristal! No,svakako u pravu si...
  Što se tiče potrebe za zaštitom i one izolacije na živcima... i tu si u pravu ,izolacija se totlno istanjila! ;))Čak sam jedan period bila u nekakvom anksioznom stanju UŽAS,krajnje čudnom za mene, no dobro pošto ovo nije forum -Pitajte doktora,neću o tome... uglavnom ,neki su sumnjali na nekakve uroke i to pa su mi iz tog razloga preporučili CRNI TURMALIN, jer ja nažalost zaista jesam sundjer za tudju negativnu energiju! :( S'obzirom da mi je sada ,može se reći ok,volim da mislim da su kamenčići delom odgovorni za to! :)
  Bila bih ti VEOMA zahvalna ,a verujem i ostatak čitalaca foruma, kada bi u nekom narednom periodu objavio neki opširniji tekst o medjusobnom slaganju i kombinovanju kristala, mislim da bi to puno značilo za sve nas koji volimo raznobojno,da ne kažem naginjemo ka kiču! ;)) Šalu na stranu,mislim da je to jako važno u kristaloterapiji...
  Ako ti vreme dozvoljava, volela bi da napišeš po koju reč ponaosob o CRNOM TURMALINU,TURMALINU DUGA(koji me neopisivo privlači), ĆILIBARU I mom omiljenom CITRINU i o njihovom načinu održavanja
  I DA - HVALA PUNO NA PREDHODNOM ISCRPNOM ODGOVORU! ...Pozz :)

  ReplyDelete
 8. Nataša,
  u septembru sam objavio tekst kombinovanje kristala. Da bih napisao tekst koji će pomoći kao praktikum, morao bih da organizujem radionice i/ili seminare, jer kombinovanje kristala traži poznavanje kristaloterapije. U tom tekstu sam naveo najbitnije, a to je šta ne raditi.

  Ja izbjegavam da na blogu pišem o pojedinačnim dejstvim kristala, jer ću sigurno unijeti i previše ličnog pečata. Način na koji doživljavamo neki kristal, pored osnovog dejstva može da bude jako subjektivan jer svi smo energija za sebe.
  O kristalima pojedinačno će biti riječi u štampanoj i veoma proširenoj verziji ovog bloga, koja će ako se ukaže potreba i želja čitalaca vidjeti svjetlo dana.

  Da bih pomogao čitaocima, što i jeste suština ovog bloga, u dogledno vrijeme ću objaviti spisak kombinacija kristala za neke veoma česte probleme.

  Što se citrina tiče, moram da razbijem jednu čestu zabludu, poteklu od internet obrazovanih stručnjaka. Citrin se čisti i puni.
  Čisti se pod vodom, a puni se uz ametist i hematit, tj. smiruje se uz njih što je neophodno za takav kristal, a ujedno i puni. A može se puniti i na suncu u hladu.

  Kad kažeš Turmalin duga, vjerovatno misliš na Turmalin lubenica :) zeleni sa bijelo-providnim i rumenim koncentričnim djelovima unutar sebe. To je kristal koji je velika pomoć svim čulima i koncentraciji. Kristal je u osnovi srčane čakre, pa pomaže kod otpuštanja nekih starih emotivnih bolova i daje sposobnost razumijevanja raznih situacija, daje taktičnost i vraća nas osjećaju radovanja. Antidepresivno djeluje i jako je dobar za regeneraciju živaca.

  Što se tiče živaca, jako malo korišten, a odličan kristal je Dumortijerit. Kad god ga uzmem toliko me patosira da me ljudi pitaju, jel sve ok, djeluješ nešto odsutno :)))) Odmara mi mozak :))) i savršena je preventiva za moguće probleme sa tiroidom ako postoji nasledni faktor.

  Što se tiče isrpnih odgovora, nema na čemu.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete
 9. Da ,mislila sam na TURMALIN LUBENICU, ne znam odakle mi ovo duga!? :)) Prelep je,ali koliko sam mogla da shvatim i skup i redak! :(
  Ako možeš napiši nešto više o ovom DUMORTIJERITU ,jer na netu ima jako malo o njemu ,a i slike su loše! Gde ima da se kupi i da li uopšte ima kod nas ,jer ja nažalost prvi put čujem za njega. Videla sam da je u pitanju plavi kristal , mada mene lično plavi kristali(osim skroz tamnih varijanti) ,ne privlače, ovaj mi se učinio zanimljivo! :)
  E da , kopka me ovaj moj CRNI TURMALIN , zapravo, možda je to do toga što sam ja laik kad je reč o prepoznavanju kristala,ali baš me zanima kako trgovci razlikuju crne kristale jedne od drugih,jer znaju da budu skoro identični! Ovaj moj je obradjeni privezak,pa mi je još teže da ga identifikujem. Crn je ,neprovidan,nekako sabijen i težak po strukturi i ima blago metalik odsjaj,ali ne tako puno kao hematit! Samo ne bi volela da se ispostavi da je onix ili opsidijan jer su mi ta dva kamena iz nekog razloga odbojna! :(
  i za kraj da te pitam... Juče sam kupila narukvice od KARNEOLA ( tako je nekako "veseo" kamen :) ) , GORSKOG KRISTALA I TIRKIZA ,koji me ranije nije privlačio,ali ovaj je bio divan , neka zelenija varijanta sa onim crnim matrixom ,baš je lepa! A onda sam na netu našla da tirkiz može upozoriti vlasnika na dolazak smrti, bolesti :((( ( UŽASS!) , nisam baš neki miljenik tih "proročkih" kristala,pa se nadam da je to samo još jedna glupa legenda... (I hope so) ...

  ReplyDelete
 10. I DA ,uvek zaboravim najbitnije! Iskreno se nadam da će se ta verzija proširenog foruma uskoro pojaviti, lično smatram da za to itekako ima razloga I UNAPRED SE RADUJEM TOME! ;) (; A posebno sa nestrpljenjem izčekujem taj spisak o kombinovanju kristala! :) Nisam uopšte laskave prirode,ali moram ponoviti da mi se jako svidja tvoj način na koji govoriš o kristalima, nekako je u isto vreme racionalan,precizan, naučno potkovan i sa neznatnom dozom misterije,a to je ipak "faktor x" u svemu! :)

  ReplyDelete
 11. Crni turmalin u prirodnom stanju je vlaknaste (šipkaste) strukture, kao da je sav sastavljen iz tankih šipki. Kotrljan, tj poliran ima sitne nepravilnosti po sebi, kao pore, tj plitke kanale.
  U tekstu, kristali u prostoru se nalazi fotografija sa oblutcima turmalina.
  link je:
  http://1.bp.blogspot.com/_A7Suni4IgrY/TM3HzZZWK3I/AAAAAAAAAYI/nYjFo7RSITo/s400/Set+za+zastitu+od+stetnog+zracenja+u+zivotnom+prostoru.jpg

  Crni oniks je nema tih sitnih nepravilnosti jer je izuzetno tvrd i postiže se visok stepen sjaja pri poliranju, a crni opsidijan ima visok metalan sjaj.

  Zelenkasti tirkiz koji si kupila je zapravo visoko zagrijani Magnezit koji zbog temerature promijeni boju. Takav Magnezit se zove Turkenit i česta je "uvala" umjesto tirkiza. Jer Magnezit je veoma čest kristal. Cijela planina Rudnik je na magnezitu koji je odličan antidepresiv, do njega je lakše doći i tehničkom obradom se "našminka" u lažni tirkiz, tj. u Turkenit. Tako da ne moraš da brineš :))

  Dumortierit je plave boje, varira od jako svijetlih do izrazito tamnih varijanti. Ali ne kao Lapis Lauli ili Sodalit nekom vividno plavom, tj. ne plavom koja vuče na indigo, već teget plavom.

  Dumortierit ukratko:
  Podiže samodisciplinu. Spušta emocionalnu tenziju i opušta tvrdoglavost. Djeluje izrazito umirujuće na nervni sistem.
  Kristal je grlene čakre pa na fizičkom dijelu jako povoljno utiče na sve organe u dijelu vrata i lica.
  Dumortierit se naziva i Plavi kvarc.

  Nisam pominjao prošireni forum, već proširenu formu ovog bloga u štampanoj verziji.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete
 12. Marko,
  izvini ,opet sam se ja pogrešno izrazila ,ili pročitala :-/

  Sad sam se baš smorila što se tiče ovog lažnog tirkiza,jer pretpostavljam da njegovom termičkom i hemijskom obradom i magnezit gubi svoja svojstva! :(
  Sada sam počela da sumnjam i u ostale kristale,da li su to što sam kupila ili nešto drgo! :(((
  Biće da je ovaj TURMALIN opsidijan ,jer nema nikakve pukotine po sebi,blago je metalnog sjaja i jako sabijene strukture(nekako je težak) !
  a GORSKI KRISTAL mi je nekako skroz providan ,pa sam počela da sumnjam da je staklo,mada ima na par mesta nekih uslovno rečeno oštećenja,spolja, za koja mislim da ne bi tako izgledala na staklu...ne znam :(
  Da li ti možda znaš za neko mesto u Beogradu ,gde se pouzdano mogu kupiti kristali?
  i što se tiče CITRINA ,pošto sam primetila da ima baš dosta "podvala" ,ako možeš da mi kažeš kako najlakše razlikovati pravi od veštačkog citrina ili već nekog drugog kamena koji liči na citrin?

  ReplyDelete
 13. Bok,

  Zanima me na kojem prstu mi preporucas da nosim prsten hematita ili ametista? Koliko znam nije svejedno na kojem prstu nosis prsten.

  Jedino znam da je prstenjak na lijevoj ruci povezan linijom srca, dok za ostale prste ne znam sto predstavljaju. Citao sam o prstima i njihovom znacenju i cime su energetski povezani na internetu i naisao sam na brojne totalno kontradiktorne i imbecilne informacije (citaj previse astrologije). Probao sam eksperimentalno nosit prsten ametista na vise prstiju i mogu reci da na svakom prstu drugacije djeluje, da ne govorim da drugacije djeluje ako ga nosis recimo na desnoj ruci.

  Navedeno je na internetu da se recimo na odredenim prstima ne bi smjelo nositi prstenje zato jer moze izazvat blokadu.

  Jos me zanima sto koja ruka predstavlja?

  Navodno kroz lijevu ruku ide tzv. tok energije, znaci ako zelimo nesto uzeti na sebe moramo nositi na lijevoj ruci, ako zelimo dati tj. siriti moramo nositi na desnoj ruci?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 14. Natasa
  U Beogradu kristale možeš kupiti u radnji Dekameron, na zelenom vijencu, Lomina 23.
  Dobre kristale prodaju i Srdjan i Sladjana Kalajdžić, ali nemam njihovu adresu.

  Lažni citrin je narandžast. Prirodni citrin je blijedo žut, bež, krem, braonkast, u druzama (neobrađenim komadima) je tamno braon pri vrhu. A lažni, tj. zagrijani ametist je narandžast, ima jedru malo tamniju naranžastu boju.

  Pozdrav.

  ReplyDelete
 15. Arthas, prijatelju,
  Desna ruka kod mušarca je ruka + faze energije, lijeva je - faza energije.
  Desna ruka kod muškarca je sunčeva, lijeva mjesečeva.

  Kod žene je to inverzno, dakle obratno.

  Svi kristali koji podnose sunce su sunčevi i pripadaju desnoj ruci, oni koji se pune posredno preko drugih kristala su mjesečevi, pripadaju lijevoj ruci.

  Desna ruka ima 3 merdidijana
  Meridijan debelog crijeva povezan sa kažiprstom, samim tim sa korjenskom čakrom, kojoj pripada hematit.
  Merdijan na domalom prstu se zove trostruki grijač, vezan je za termoregulaciju tijela.
  Meridijan tankog crijeva ide preko malog prsta desne ruke, tanko crijevo je povezano sa sakralnom čakrom.

  Lijeva ruka ima takođe 3 meridijana.
  Meridijan srca je na vrhu malog prsta i vezan je sa srčanom čakrom.
  Meridijan perikarda (srčane maramice) je na srednjem prstu.
  Meridijan pluća ide od palca.

  Na određenim prstima nošenje hematita može da izazove smirivanje i čišćenje tog energetskog centra, može i da zatvori taj energetski centar ako je previše otvoren. A sa ametistom (imaš i taj prsten) će sigurno da djeluje pročišćavajuće i relaksirajuće.

  Što se tiče ruku i faza + i - obije su u igri i kad dajemo i kad uzimamo, naravno na energetskom nivou. Ako obratiš pažnju na utikač i utičnicu za struju, kako god je okreneš, ona radi :) zato jer se zatvara strujno kolo, dakle dešava se protok.

  Pri meditaciji ruke spajamo ako želimo da se dešava unutrašnje kruženje energije, a ako se samo punimo energijom, držimo ih odvojene povezani preko krunske čakre sa univerzalnom energijom.

  Jedan odgovor na tvoje pitanje je malo polje da se objasni prilično složen princip meridijana i kruženja energije preko ruke.

  U osnovi, ruke su produženi meridijani grlene čakre, a imaju tačke na sebi koji se preko grlene čakre spajaju sa ostalima.
  Čakra koja je razvodna kutija svih meridijana je solarni pleksus, u ovom slučaju grlena čakra je mala razvodna kutija za te sporedne meridijane, kao što je za noge to korjenska, a za neke meridijane nogu sakralna čakra.

  Kristal ima blage razlike u djelovanju u odnosu na ruku, zbog polarnosti ruku. Ne brini isto je finalno djelovanje, jer i kristal ima + i - fazu na sebi.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 16. Pozdrav
  interesantni tekstovi pogotovo ovaj o nošenju kristala na odredjenoj ruci-prstu.Da li to znači da ako nosimo prsten sa nekim kristalom na prstu ruci koji mu ne pripadaju da ce taj kristal manje djelovati ili mozda cak izazvati odredjene blokade ili zbrku?Naprimjer ako kristal koji pripada Suncu nosimo na lijevoj ruci a muski smo?I što je efikasnije prsten ili narukvica od kristala?
  I na kraju ako moze misljenje o narukvici-kombinaciji suncev kamen karneol narandzasti da li pašu jedan sa drugim ili ne?

  ReplyDelete
 17. Damire, stari online druže :)

  Što se tiče meridijana i polarnosti ruku, to ima veze samo sa praktičnom primjenom na tački meridijana.
  Pitanje polarnosti ruku i kristala, u kojoj ruci držati koji, je nekad bitno samo kod Moqu i Boji kuglica, jer su one u paru i imaju različite polove.

  Kao što sam već rekao, finalno djelovanje kristala je isto u ma kojoj ruci da se drži jer i kristal ima svoju polarizaciju. Princip utičnice i utikača, kako god je okreneš, prikljuceni apart radi.

  Razilia između kristala na prstenu i narukvice je samo u kontaktu, na narukvici je kontakt direktan sa kožom, što je za malahit bolje da nije, a za druge kristale da jeste. Direktan kontakt sa kristalom je i neposrednije djelovanje.

  Kombinacija sunčev kamen, karneol je odlična za sakralnu čakru, za sav dio naših intenzivnih osjećanja i seksualni poriv i mogućnost uživanja u istom, takva kombinacija je dobra i za plodnost muškarca, za potentnost. Sunčev kamen odlično energizuje, puni čakru, karneol je kamen koji daje živahnost, radost i jako je dobar i za probavu. Oba kristala se čiste pod vodom, pune na suncu pa je i laka za održavanje.
  Odlično pašu jedan drugom iz iste su grupe energetskog centra. Sunčev kamen pripada sakralnoj čakri i pleksusu, a karneol sakralnoj čakri, može se reći da su tom kombinacijom spojeni muški i ženski princip u jednom. Kratak opis bi bio - radost.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 18. Bok
  kao i uvijek odličan odgovor-tekst.Hvala

  ReplyDelete
 19. Pozdrav imamo bi jos jedno pitanje vezano uz kombinaciju sunčev kamen i karneol a to je koji kristal bi jos odgovarao ovoj kombinaciji sa svrhom zaštite od negativne energije ljudi i okoline?
  Hvala

  ReplyDelete
 20. Pozdrav
  da li mozete napisati nesto vise o kristalu Septarian i Goldstone?
  Hvala

  ReplyDelete
 21. Damire,
  Septari je kristal sjeverno američkih indijanaca. Po njihovom predanju u sebi sadrži svetu vodu koja ga čini jako posebnim. No komadi sa tim inkluzijama vode i gasa su rijetki.
  Izuzetno je dobar za CNS - centralni nervni sistem, tj. mozak i kičmenu moždinu.
  To je kristal koji djeluje na memoriju, izuzetno je dobar kod skleroze, alzheimerove bolesti, zaboravnosti svakog tipa. Kristalizovan je od Aluminijum oksida i Silicijum oksida Al4(OH)8[Si4o10].
  Koristi se preko čakre solarnog pleksusa.
  U suštini je kristal za prostor i stoji u dnevnom boravku.
  Čisti se na solisticij i ekvinoks (ravnodnevnice), pod vodom, a puni se po 2 sata na suncu. Uz njega je dobro držati grupu gorskih kristala.

  Goldstone je zapravo Sunčev kamen. Na[AlSi3O6]
  Sunčev kamen se često nađe kao sintetički, tj. laboratorijski, taj izgleda braon sa svjetlucavim tačkicama. Priordan sunčev kamen je smeđe boje sa narandžastim djelovima, ima svjetlucavih iskri po sebi.
  Sunčev kamen je dobar kod iscrpljenosti jer nas puni energijom i postojeću balansira. Dobar je i kod depresija, visokog pritiska, moždanog udara, bronhijalnh problema, astme, kostiju i mekog koštanog tkiva.
  Odličan je kad od previše isrpljenosti izgubimo mogućnost spavanja sa normalim tokom, jer vraća energiju i stabilizuje je u normalan ritam.
  Prazni se pod vodom, puni se na suncu.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete
 22. Pozdrav iz Splita! Nisam se odavna javljala.
  Nisam sigurna kako sve ovo funkcionira (prijavljena sam da pratim blog (marinaST), ali nisam sigurna trebam li se negdje logirati ili sl. da znaš da sam to ja, pa da mi budeš htio odgovoriti?
  Uglavnom, zadnjih par dana se mučim jer ne mogu pronaći gdje sam pročitala da se kristali mogu poklanjati, ali da je dobro za njih dati neku simboličnu sumu zauzvrat. Je li to tako ili mogu prijatelju poklonit ametist privjesak? Mislim, malo mi je glupo dati mu poklon, pa žicati par kuna zauzvrat! Pliz, pomagaj! :(

  ReplyDelete
 23. :) Marina,
  ja sam čuo za taj običaj, da se gorski kristal poklanja, a svi ostali prodaju. Iskreno i ja ga praktikujem i kad poklnom kristal iz šale tražim 0,20 evra, tj 20 centi za kristal koji košta 20 evra.
  Ljudi rijetko cijene ono što je besplatno :)
  A među prijateljima i kutija od šibica se čuva. Tako da ne treba obraćati pažnju, mada, opet, kažem i ja to radim, ali iz čiste šale.

  ReplyDelete
 24. Hvala, znala sam da mogu računati na tvoju pomoć! :)

  ReplyDelete
 25. Nema na čemu Marina.
  Što se tiče prethodnog komentara da li ću odgovoriti, čim se pojavi pitanje za uređivanje, vidi se i da li je od osobe koja prati blog i onda nema prepreke.

  U tome da li neko prati blog il ne, ja nemam nikave koristi, ali puno bi vremena uzelo da odgovaram na sva pitanja kojih dnevno stigne bar desetak od ljudi koji su naišli na blog. Tako da pažnju moram da ograničim samo na pratioce bloga, jer imam i privatnih obaveza van ove aktivnosti.

  Pozdrav, i pišite opet.
  Marko

  ReplyDelete
 26. Pa, kad već inzistiraš na ponovnom pisanju, evo mene opet! ;)
  Prvo, nisam sigurna da li da ti se obraćam sa ti ili Vi?
  A što se tiče kristala, imam par nedoumica:
  - do mene je došao kamen koji je mješavina hematita i crvenog jaspisa; pošto hematit ne voli vodu nisam sigurna kako prazniti taj kamen?
  - prijatelj mi je iz Zagreba donio turmalin kvarc koji na jednoj strani ima maleno okrznuće; ostatak kamena je gladak i vrlo mi se sviđa, pa me muči da li je to kamen koji bih trebala baciti ili ga mogu zadržati (jer se ne može postići da svaki oblutak bude savršeno obrađen)?
  - i jedno pitanjce na koje možda već znam odgovor ;) : strašno su mi se počeli sviđati kristali, neki me osobno privuću, ali večinu volim promatrati kao divne uratke prirode. Nabavila sam ih (zasad) više od 20-tak vrsta i sviđa mi se gledati toliko šarenilo (budi svraku u meni :)). E, pa pitanje bi bilo da li sam prešla u klub kristalomana iako ih ne nosim cijeli dan sa sobom, nego ih volim istraživati, vidjeti u 3D, a ne samo na slikama ili na ekranu,...? Budi blag! :(
  S obzirom da znaš toliko puno o kristalima, koliko ih ti imaš? Šta kažu tvoji ukućani o tome, jer moji su me u početku zezali na sto milijuna načina, ali su se u zadnje vrijeme počeli primirivati i sve im se više sviđa moja kolekcijica.
  Lijep pozdrav iz Splita i sve najbolje u nadolazećim blagdanima!
  Marina iz Splita

  ReplyDelete
 27. :) ja sam ti :))

  Mješavina hematita i crvenog jaspisa se zove Tigrovo gvožđe (Tigrovo željezo) postoji kao crveno i smeđe.
  Prazni se i puni uz gorski kristal, a jako mu prija sunce.

  Što se tiče turmalin kvarca, izuzetan je kristal, neki oblici kristala se ne mogu ispolirati da budu potpuno glatki.
  Kristali se poliraju tako što se stave u bubanj koji se okreće danima sa abrazivnim sredstvom, tj. dijamantnim (preciznije grafitnim) ili kvarcnim pijeskom.

  Nisi prešla u klub kristalomana, već ljubitelja kristala :) biće perioda kad ćeš da osjetiš da ih treba spakovati u kutiju, ili ih poređati u vitrinu, a biće perioda kad će da se vade iz kutije i vitrine.
  Samo budi obazriva sa čestim mijenjanjem kristala koje nosiš i osjetićeš kad u prostoru budu zračili tako da previše diktiraju i zbunjuju jer nisu zatvoreni, to će da donese iskustvo i tu mena tuđeg nauka.

  Imam oko 200 komada kristala, računajući i sitne oblutke od 1,5 - 2 cm, a oko 90 vrsta i 10tak podvrsta, taj broj se stalno mijenja jer stalno poklanjam kristale i opet dolaze novi.
  Ako Bog da, na ljeto idem na jedno mjesto u planinama koje sam pronašao preko prijatelja kolekcionara iz Njemačke, tamo ću ići da vadim geode Ametista, Citrina, druze Gorskog kristala i druze Roze kvaraca. Ono što mi je on pokazao da je tamo našao je zaista vrijedno pažnje, a na fotografijama sam vidio nešto što bi za mene predstavljao "kristali raj" pa već štedim novac za put koji neće biti tako dug :) a ja se nadam da mi neće trebati kamion da donesem ono što nađem :))) toliko o mojoj kristalofiliji ili kristalomaniji :)))

  Što se tiče podsmijavanja, svi se podsmijavaju, dok se ne "zakače" za neki od kristal, osjete dejstvo pa počnu da prisvajaju po malo :))
  Moja porodica i prijatelji su već osjetili konkretne blagodati od kristala tako da razumiju kad ne kupim nove gume za auto jer sam kupio rijetke kristale :) a i nekim čudom, kad god odu u inostranstvo, uvjek nalete na prodavnicu kristala i donesu po nešto zanimljivo. Uostalom, vidjećeš da će još više da ih bude, ma koliko su ti nekad možda izgledali nedodirljivi i nepristupačni.
  Kristali su magnetični na više načina.. kao kućni ljubimci :)) i vremenom ćeš naučiti da razlikuješ prirodne od vještačkih, da prepoznaješ neobičnosti i kvalitet.

  Lijep pozdravi tebi i srećan ti Božić i Nova godina :)

  ReplyDelete
 28. Pozdrav! Opet ja svratih po savjet iz tvoje riznice znanja o kristalima. :) Imaš li koju preporuku za knjigu o kristalima? Ne o liječenju i održavanju, nego više o vrstama i podvrstama? Htjela bih naučiti više o njima, da ih lakše prepoznajem, da vidim šta sve postoji, da vidim koji mi još fale u kolekciji ;)))

  ReplyDelete
 29. Tu je izuzetan atlas
  The Complete Enciclopedia of Minerals
  Autori su: Petr Korbel i Milan Novák
  to je opis preko 600 minerala, ali nisu svi za kristaloterapiju.
  Dobre su knjižice Moć kamenja 1 i 2 od Osmana Hasanpašića.
  Knjiga od Džudi Hol Crystal Bible ima dosta nabrojanih kristala, ali su jako loše fotografije i piše puno nebuloza tako da treba imati distancu u rasuđivanju.
  Knjiga Olge Rezo Čarobni svet kristala ima dosta nabrojanih kristala, ima lijepih opisa, ali i nebuloza tipa da nas neki kristal vezuje sa određenim anđelom, 7 zraka svetlosti i ostalih pogrešnih poimanja istočne tradicije, pogrešno predstavljenih zapadnim shvatanjima i ekspres prosvjetljenjima, pa treba čitati sa rezervom, ali je svakako interesantna i detaljna.

  ReplyDelete
 30. Bok,

  Zapoceo sam sa procesom nosenja tzv. osobnog kristala prije par dana. Radi se o gorskom kristalu sesterokutu sa jednim vrhom. Prema nekim autorima taj kristal treba neprestano nositi oko 33 dana da bi se ostvario kontakt s njim. Mene zanima da li se on u ta 33 dana nosenja smije prazniti pod vodom i nakon toga puniti?

  Nedavno sam kupio rijedak kristal angelita, zanima me mozes li malo vise reci o njemu i o njegovom odrzavanju?

  Jos sam kupio kristal koji je mjesavina prehnita i epidota (iako nisam siguran da se bas o tome radi, jer ima nesto crno u sebi kao turmalin kvarc i zelene je boje, uglavnom mogu postavit sliku ako zelis). Mozes li malo vise reci nesto o njemu i njegovom odrzavanju? Smeta li mu voda? Samo sa ga nakratko oprao nakon ciscenja u soli, uglavnom cini se kao da mu je boja posvijetlila.

  Lijepi pozdrav i sve najbolje za blagdane:)

  ReplyDelete
 31. Arthas,
  bez obzira na oblik, kristal održavamo u odnosu na vrstu, tako da svoj gorski kristal klasično prazinš pod vodom, puniš na suncu 2 sata.
  Pošto ćeš taj kristal stalno nositi, čisti ga nedeljno ili na 2 nedelje. Obratićeš pažnju na svoj kristal, pa ne sumnjam da ćeš sam osjetiti kad mu treba češće pražnjenje.
  Teorija o 33 dana bez pražnjenja pod vodom je čija? Kristal stalno emituje energiju ka nama i upija od nas i potrebno je osloboditi ga negativnih vibracija koje pokupi u sebe, 33 dana je dug period. Ako si u tom periodu smiren i misliš da nema nekih razloga za čišćenje onda i uradi tako, ali može lako da se desi da kristal bude pun neg. energije, pa posle toga pređe u pasivnu fazu i bude kao da ga i ne nosiš.
  Sa gorskim kristalom ćeš se osjećati povezan sam sa sobom. Lijepo i jednostavno djeluje, vidjećeš.

  Angelit nas tjera da budemo istiniti i govorimo istinu, prazni se pod vodom, puni se na suncu.

  U kombinaciji prehnita i epidota, vjerovatno vidiš male okluzije trumalina ili možda grafita. Prehnita ima u bojama od bijele, preko žute do zelene. Čisti se pod vodom, puni uz gorski kristal, kao i epidot.
  Prehnit djeluje na veći prag tolerancije, da se manje svađamo, pomaže da savladamo frustracije iz djetinjstva ili ranijih perioda života. Epidot djeluje slično, stim što epidot fizički više djeluje na pluća, a prehnit više na jetru, pankreas i trakt za varenje.
  To što je posvijetlio je znak da je vedriji :) jer je oslobođen.

  Hvala, neka Božić i Nova godina donesu svjetlost i radost u tvoj život!

  Marko

  ReplyDelete
 32. Bok,


  Evo mene opet. Teorija o nosenje 33 dana je od Hasanpasica on je o tome pisao u svojoj prvoj knjizi. Knjiga se zove: "Kristalima do zdravlja". Dok s druge strane kristaloterapeut Sockovic preporuca nosenje 36 dana.

  Iz moje observacije i iskustva probao sam jednom meditirati sa gorskim kristalom sesterokutom na jednoj cakri, nakon toga je bio jako prljav. Nisam siguran koliko je pametno takav kristal prazniti pod vodom?

  Drzao sam ga pod mlazom vode cak 10 minuta i nije se ispraznio, i dalje je bio prljav. Bio je cist tek nakon sto sam ga ostavio dva dana u soli.

  Nisi mi rekao kojoj cakri pripadaju angelit i mjesavina prehnita-epidota? Gdje ih drzati ako zelim meditirati?


  Sto se tice na prijasnje pitanje koje si mi odgovorio vezano za fantom kvarc, nije mi jasno da li ja njega mogu stavit na koju god ocu cakru za meditaciju ako je on neka vrsta gorskog kristala?

  Moj fantom kvarc je sivkaste boje. Vrijedi li za njega onda potpuno isto pravilo za praznjenje i punjenje kao i kod obicnog gorskog kristala?

  Hvala na cestitkama pozdrav:)

  ReplyDelete
 33. Arthase, prijatelju :)
  Zamisli da takav kristal koji tako jako upija i prlja se, ne čistiš mjesec dana i koristiš? Ne bi bilo dobro zar ne?
  Kako ti čakra na kojoj ga koristiš bude balansiranija, to će se i kristal manje prljati.
  Uvjek pominjem lični osjećaj i opažanje, u tom slučaju si vidio da mu treba i so, a kasnije će biti dovoljna samo voda.

  Angelit pripada grlenoj čakri jer je plav, Prehnit-epidot srčanoj i solarnom pleksusu.

  Fantom kvarc jeste bukvalno Gorski kristal, samo što je to njegova vrsta pa se tako zove, održava se kao i gorski kristal.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 34. Pozdrav! Kako si? :)
  Dobila sam na poklon suze apača i sve sam pretražila za pronaći kako se puni i prazni. Možeš li mi pomoći?

  ReplyDelete
 35. :)
  Apačke suze, kao i svi ostali opsidijani se prazne pod vodom, a pune na suncu ili preko noći uz gorski kristal.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 36. Pozdrav svima :)

  Evo mene nakon dugo vremena sa novim pitanjima :). Mojoj maloj kolekciji kristala su se pridružili sodalit, narukvica sa aventurinom, rečnim biserima i magnetitom i moqui kuglice. Zanima me je li ok ta kombinacija na narukvici i kako da održavam te kristaliće zajedno?
  Imaš li možda iskustva sa moqui kuglicama i kako da odredim koja je muška a koja ženska? Jesu li oni stvarno isto što i boji kamenje ili nešto drugo?
  Eto, da te ne zatrpam odjednom sa sto pitanja ovde ću da stanem :).

  Hvala unapred

  ReplyDelete
 37. Kombinaciju praznite uz hematit, punite uz gorski kristal. Magnetit se puni magnetima.

  Moqui su mi među omiljenim kristalima.
  Pol u paru se definiše viskom. Obično je grublja kuglica muški komad, a ravnija ženski.
  Moqui i boji nisu isto. Moqui su živo kamenje i ako ih ostavite vremenom se raspadnu, traže pažnju i traju cio život. Moqui na indijanskom znači vjerni pratilac. Kora im je od gvožđa, a unutra je zemlja, na prostoru gdje se nalaze nema gvožđa u zemlji.
  Veoma su jaki energizatori, veoma uspješno liječe.
  Ne pune se i ne čiste se. Povremeno ih stavite na zemlju da se sunčaju. Ne prija im metal i voda.

  Pozrdrav, Marko.

  ReplyDelete
 38. Pozdrav iz Splita!
  Čitajući tvoj odgovor Damiru pomislila sam kako bi septarian bio idealan kamen za moju mamu, pa joj ga preporučih. Malo se smijala, malo gunđala jer sam joj rekla kako je vrlo zaboravna, ali je na kraju ipak kupila kamen kada je bila u posjetu prijateljici u Zagrebu. Zasad još nema učinka ;) ali ionako je još rano da se išta primjeti (pogotovo jer je moja mama vrlo skeptična i tvrdoglava škorpija :)).
  Kao poklon mi je donijela selenit. Pošto u Hasanpašićevim knjigama nisam ništa uspjela pronaći (osim ako on taj kristal ne zove nekim drugim imenom) pronađoh na Wikipediji da je selenit neka vrsta gipsa, pa po toj logici ne bi smjeo doći u doticaj s vodom. A i ti si spominjao da su kristali mekši od 5 osjetljivi na vodu. Meni on izgleda poprilično mekan, kao malo tvrđi vosak. Kako onda da ga čistim? Ne bih ga htjela oštetiti, a to bi se vjerovatno desilo kada bih ga ispraznila pod vodom kao što sam pronašla da savjetuju na nekim stranicama.

  ReplyDelete
 39. Septariju treba vemena da djeluje, majci bi uz to savršeno prijao fluorit, da joj poveća koncentraciju.

  Selenit, nije gips, vec vrsta minerala gipsijuma, kalcijum sulfat dihidrit.

  Selenit se čisti uz hematit, a puni se na suncu ili uz gorski kristal.
  Daje uvid svesnog u podsvesno. Stabilizuje razdražene emocije. Koristi se i kod liječenja problema sa kičmom.
  Pripada sedmom energetskom centru, tj. krunskoj čakri.

  ReplyDelete
 40. Pozdrav svima
  eto danas primijetih da mi se jedan kamenčić u narukvici od tigrovog oka prepolovio!Čini mi se da je on odradio svoje.Vrijeme je za nabavku nove narukvice od tigrovog oka!

  ReplyDelete
 41. Ja ne bih bacio cijelu narukvicu zbog jednog kristala. Već bih je nanovo očistio u so i napunio :)

  ReplyDelete
 42. Pozdrav!Super blog, sve pohvale.
  Jedno pitanje.Ako je so kristal kako se so prazni, dali se moze napunit i dali ima kakva ljekovita svojstva poput drugih kristala?
  (mito pratioc bloga)

  ReplyDelete
 43. So jeste kristal, kubične strukture. Možete izvršti eksperiment. Uzmite čašu sa vodom, rastvorite puno soli u nju, iznad nje stavite štapić sa konopcem koji se spušta u čašu i ostavite tako. Počeće kristalizacija molekula soli uz konopac.

  So ima izuzetnu moć upijanja energije oko sebe. Vezivanja energije i fizičkih vezivanja različitih komponenti. Npr. na fizičkom nivou so vezuje masti sa vodom u organizmu. Kad unosimo manje soli, otpuštamo masti i vodu iz organizma. Poznato je da so brzo upija vodu.
  Poznato je da nam je zdravo boraviti kraj mora uz slanu vodu.
  Na energetskom nivou, so se koristi tako što se koncetrišemo na energetski problem i so, i pustimo so da upija. Isto je i na fizičkom nivuo, praktična je kod glavobolje i napetosti. Malo soli u šake i koncentrišite se na so da to upije.
  So je upijač, a ne aktivator.
  U slučaju nedostatka kristala, so je dobra i za energetsko čišćenje prostora, a i tijela. Mada to klasični kristali u kristaloterapiji efektivnije rade zbog trajnijeg efekta na finu elektriku naših energetskih centara.

  Za razliku od drugih kristala so se ne koristi za otvaranje energetskih centara, niti za njihovo balansiranje, jer pizo i piro električni efekat soli je nemjerljiv, pa nema napon kojim djeluje na auru i njene stanice (čakre). Kristali koji se koriste u kristaloterapiji su većinom heksagonalne i ortohrombne strukture kristalne rešetke, a so ima kubičnu strukturu. Jedinstven kristal kubične strukture kao što je ima so koji se koristi u kristaloterapiji je dijamant! Pored njega i sfalerit je kubičan i to dvoje čine izuzetke. Zapravo sfalerit ima pod dva atoma u osnovi, a ostali atomi zauzimaju tetraedarsku strukturu, što sve stvara kubičnu, no da ne zbunjujem time..

  Dakle, pošto se ne koristi za aktiviranje čakri i/ili balansiranje, so koristimo za čišćenje kristala, jer je prije svega najbolji upijač, a i najčešći je i najdostupniji kristal iz prirode. Posle upotrebe u kristaloterapiji npr. kod čišćenja kristala, so se baca u vodu.
  U hermetizmu, so je smatrana petim elementom, elementom sličnim Etru, tj. petim elementom, odnosno fizičkim elementom Akša principa.

  Postoji i himalajska so, koja pored natrijuma i hlorida ima i dosta raznih minerala u svojoj strukturi, pa nije samo monoklinična, već ima i varijacija, a nizove gradi polikristalno. Obično se koristi za energetsko čišćenje prostora, kad dosegne i vidljivi stepen zaprljanosti, baca se, naravno u vodu ili zemlju, tj. vraća se prirodi. Korisna je u ishrani jer je oligomineralna.

  Hvala vam što pratite ovaj blog.
  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 44. Dragi Marko imam par pitanja..dugo već tražim zeleni turmalin...našla sam ga na netu kod jedne djevojke koja izrađuje nakit :http://img715.imageshack.us/img715/9357/img0675lp.jpg...ona bi ih ugradila u polimersku glinu kao privjesak...htjela bi tvoje mišljenje o ovim komadićima turmalina...također već nosim narukvicu od gorskog kristala i rozen kvarca...prsten od ametista na desnoj ruci na srednjaku...i mjesečev kamen u privjesku...da li će to sve skupa biti previše kristala..super blog sve pohvale već sam postavljala pitanja ali anonimono...Hanhepi-wi

  ReplyDelete
 45. Hanhepi-wi
  Pa već ste sami svesni da je to previse kristala.
  Kombinacije koju nosite nakitom (gorski kristal, rozi kvarc, ametist i mjesečev kamen) je ok i lijepa, dovodi vas do jedne lijepe harmonije i smirenosti. Utiče da budete nerazdražljivi, zamislite pms sindrom i nešto što smiruje taj sindrom, eto to je takva kombinacija. Ali još zeleni turmalin, bilo bi zaista previše.
  Koristiti stalno puno kristala je kao svakog dana uzeti po 3 šolje različitih čajeva. Koliko god da su zdravi, nije dobro uticati konstanto na svoje raspoloženje.

  Komadići turmalin lubenice koje sam vidio na fotki su lijepi, već sam prije nekoliko mjeseci pominjao zeleni turmalin (turmalin lubenica). To je jak i prijatan kristal koji utiče na srčanu čakru, tj energetski centar u grudima. Pomaže da se oslobodimo nekih starih emotivnih bolova, da se emotivno regenerišemo i budemo diplomatičniji, antidepresivan je. Na fizičkom nivou je dobar za sve po pitanju nerava.

  Možete i jednostavno da turmalin dvokomponentnim ljepilom zakačite srebrnu ili zlatnu alku (kopču) i imate jednostavan privezak.

  ReplyDelete
 46. Dragi Marko hvala na odgovoru...gorski kristal, rozi kvarc, ametist i mjesečev kamen)su me doista smirili..a mjesečev kamen je otklonio moje bolne menstruacije....od ovog zelenog turmalina ću dati izraditi privjesak...ali ga neću nositi skupa sa ostalim kristalima...već samo njega...znači naizmjenice...malo njih..malo njega...nadam se da je tako uredu...ali najvišu povezanost sam osjetila sa mjesečevim kamenom...SRdačan pozdrav,Hanhepi-wi

  ReplyDelete
 47. Pozdrav Marko : )
  Procitala sam ovde na blogu da je neka devojka postavila pitanje za Zmajevo oko? Imam istu situaciju kao ona ... Rekla mi je prodavacica da je u pitanju jak kamen koji stiti od uroka i u situacijama kada ljudi mnogo ocekuju od nas, od energetskih vampira-obozavalaca itd. nisam je puno ni cula jer sam bila ocarana kamenom : )
  Jesi li saznao nesto vezano za taj kamen?
  Ja sam pronasla da je to crveno tigrovo oko, ali ovaj moj kamen pod vestackim svetlom emituje neku zeleno-zutu boju ... Ni taga crvene ...
  Isto tako mi je rekla da cu osetiti gusenje kada budem pocela da ga nosim, ali da se ne plasim jer je to znak ka na mene deluje ... Eto, valjda sam ti pomogla da i ti meni pomognes : )))
  Hvala puno unapred : )

  ReplyDelete
 48. kako i na sta utice hijastolit? :)

  ReplyDelete
 49. Silvija,
  već sam odgovorio na pitanje o "zmajevom oku", pošaljite fotografiju kristala na muzikaikristali@gmail.com. Poznat mi je samo oblik kristala "zmajevo jaje" koje je bilo koji kristal poliran sa dvije strane, a okolo polubrušen. Moguće je da prodavci neki sasvi poznat kristal nazivaju na taj način.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 50. Marina,
  Hijastolit, ili po drugom imenu Andaluzit, sam više puta pominjao.
  Hijastolit, tj. andaluzit, utiče na razumniju komunikaciju ka drugima, daje više uviđavnosti u komunikaciji. Na fizičkom nivou utiče na nerve, vezivno tkivo i pravilniju motoriku, pa je dobar kod multiple skleroze.
  Veoma snažan kristal koji nas čini uviđavnijim osobama.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 51. Pozdrav iz Splita! Evo mene još jednom sa par pitanja koja mi se u zadnje vrijeme vrte po glavi. Prvo je: da li trebam čistiti i one kristale koje trenutno ne koristim? Nabavila sam brazilijanit, pa se u zadnje vrijeme "družim" samo s njime i moqui kuglicama, a ostali kristali "čekaju nevoljeni" ;) u kutiji.
  A drugo: koji kristali spadaju u drago kamenje? Hvala! :)

  ReplyDelete
 52. Ne moraš čistiti one kristale koje ne koristiš, samo ih drži zatvorene u kutiji ili staklenoj posudi koja je poklopljena, dobro im je jednim sa drugima, jedan gorski među njih da bude balansa među njima i sve je uredu.
  Brazilijanit i moqui zajedno, pazi da ne podigneš krvni i srčani pritisak tom kombinacijom.

  U drago kamenje spadaju svi dragi kristali :))
  šalim se..
  Nema definisanog principa za određivanje dragog i poludragog kamenja. Ono rijetko, visoke trvrdoće, potpuno čisto i skupo su nazvali dragim kamenjem, kao što su: dijamant, safir, smaragd, rubin, spinel i ostali korundi.., aleksandrit. Dioptas se može ubrojati u tu grupu jer je kao veoma čist jako rijedak i mali, ali je i krt pa nije u tom "juvelirski isplativom" broju koji zovu dragim kamenjem..

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 53. Cao. Imam jedno pitanje, dobila sam ogrlicu na poklon i ne znam jedino jel ovo od hematita ili od magnetita?
  Mislim ni sama ne znam razlike, meni su i hematit i magnetit isti..
  Znaci po Vama sta je ovo?
  http://img37.imageshack.us/img37/828/dsc02114k.jpg

  ReplyDelete
 54. Zdravo Andrea,
  ogrlica je sigurno hematit. Hematit umiruje.
  Magnetit je obično tamniji od hematita.

  Hvala što pratiš blog. Ako ima neka tema o kojoj želiš da pišem, javi.
  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 55. Zdravo Marko.
  Zanima me da li je u Crnoj Gori moguce kupiti larimar?
  Pozdrav.

  ReplyDelete
 56. Pravim izuzetak u ovom slucaju, kad je osoba ne prijavljena i ne zna se ko postavlja pitanje.

  Moguće je u Crnoj Gori kupiti Larimar, od 3 Larimara koja imam jedan je kupljen u Crnoj Gori, jedan u Zagrebu, jedan u Londonu.

  ReplyDelete
 57. Hvala na odgovoru.
  Izgleda da nijesam odradila prijavu kako treba.
  Gdje tacno u Crnoj Gori?

  ReplyDelete
 58. Preko jedne gospođe koja dolazi preko ljeta u Budvu i donese kristale na prodaju.
  Doći će opet krajem maja, pa ću vam ostvariti kontakt kad se čujem sa njom.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 59. pozdav autoru,
  jako mi je drago pronaći svaki novi kontakt osoba koji se zanimaju za kristale.
  Ja predstavljam jednu udrugu u Bosni koja se bavi sakupljanjem i promocijom kristala.
  Ima Nas oko 90 koji se bave iskopavanjem minerala na našem području i organiziramo i medjunarodni sajam minerala u Kreševu koji se održava u 10 mjesecu u godini.
  Mislim da će i Vama biti drago ,što ne tako daleko postoji netko , tko,aktivno pronalazi kristale .Svaka saradnja će dobro doći.
  za više informacija idite na WWW.KRESEVSKI-CITRIN.COM ili na moj mail zarko@kresevski-citrin.com.
  radujem se budućim razgovorima
  Pozdrav

  ReplyDelete
 60. Marko, poslala sam vam na mail fotografiju kamena na privjesku, nijesam sigurna koji kamen je u pitanju?

  ReplyDelete
 61. Žarko,
  dodao sam web sajt vaše udruge na moj blog, takoda svi čitaoci mogu direktno poći na sajt i informisati se.

  Objavio sam vašu poruku u nadi da će vas kontaktirati još ljudi koje zanima kolekcionarstvo kristala, ne samo njihova ljekovita svojstva, već i neizmjerna ljepota.
  A naravno razgovaraćemo o saradnji, o kristalima koji malo ima u Crnoj Gori, pa makar i o jednodnevnom seminaru o kristaloterapiji tokom sajma.

  Jako sam zahvalan što ste se javili.
  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 62. Majo,
  pogriješio sam.
  Mail je
  muzikairkistali@gmail.com

  Izvini,
  Marko

  ReplyDelete
 63. Marko,imam jedno pitanje!
  Dobila sam mindjuse i narukvicu od bijelog korala.Pustim ih 24h da odstoje u so i danas kad sam ih izvadila,metal kroz koji su provucene pustio boju i one od rdje na nek mjesta dobile zuckastu boju :O
  Molim vas recite mi da to mogu sa necim ocistiti.Inace koral je kao sundjer-supljikav.Hvala puno,unaprijed!

  ReplyDelete
 64. Poslala sam prekjuce, nadam se da sam uspjela ovog puta :)A evo i ovdje je vidljiv kao slika uz ime

  ReplyDelete
 65. Mercury
  Vjerovatno, tj, sigurno je so bila vlažna.
  So mora biti suva.
  A kristali se nose na srebrnim i zlatnim kopčama, u najgorem slučaju od paladora, ne od običnog metala.
  Probajte sa bijelim sirćetom i četkicom za zube, ali prije toga maknite kopču da ne bi opet reagovala.

  Ne potapajte koral u sirće već samo nanesite četkicom za zube i protrljajte, nakon toga dobro operite sa vrlo malo sapuna da neutrališe kisjelinu sirćeta.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 66. Majo,
  to je ametist, ruski ametist.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 67. Super Marko hvala ti puno!!!

  ReplyDelete
 68. Pozdrav Marko,
  Vezano za Tigrovo oko (ono ciju sam ti sliku posalala) ... Juce sam nosila privezak na lancicu i par minuta od kad sam ga stavila pocela je da me boli leva strana, pre svega deo oko srca i bilo mi je jako tesko da disem ... Da li je to normalno? Postoji li neki proces prilagodjavanja ili meni jednostavno u ovom momentu tigrovo oko ne prija? Ocistila sam ga i napunila prema tvojem uputstvu ... Skinula sam ga nakon 4-5 sati i odlozila u torbu i bilo mi je malo bolje, tek kad sam dosla kuci i spakovala ga u kutiju bol je prestao ... To mi se i desilo kada sam ga kupila, ali mislila sam da imam previse kamenja u torbi pa se ne slazu ... Na sebi sam juce imala i prsten sa Labradoritom ...
  Zao mi je da ga zakopam u zemlju jer me je jako privukao kada sam ga videla i morala sam da ga imam, ali eto, ne mogu da ga nosim :/ povremeno ga samo uzmem na minut dva i gledam i odmah pozelim da ga odlozim ...
  Sta savetujes?

  ReplyDelete
 69. Silvija,
  savjetujem da slušaš svoj osjećaj.
  Ne moraš da zakopaš i baciš kristal koji tebi ne prija, možeš da ga pokloniš nekome, tj. simbolično prodaš za neke jako sitne i nebitne pare.

  M
  :)

  ReplyDelete
 70. Marko,
  cesto nosim hrizopras i ahat to su mi mozda i najdrazi kristali, na sto oni uticu i kakvo je tvoje misljenje o njima.
  Hvala unaprijed.

  ReplyDelete
 71. Hvala Marko : )
  Ali nesto mi se ne da da se odvojim od njega konacno i trajno : ) cekace u finoj kutiji pravi trenutak za mene ... To mi osecaj kaze ...
  Nego, video si slike, jel ti se cini kao da je privezak malo zlokoban (ali ne u nekom strasno losem smislu) ... Ili bar izuzetno mocan?
  Sta mislis generalno o kombinaciji labradorit, cadjavac i gorski kristal? To je kombinacija koja mi trenutno prija i koju nosim ... Jel ne valja da cesto menjamo kristale koji su uz nas ili se i to radi po osecaju? Eto, izvini sto te zatrpavam ovim licnim, a ne opste korisnim pitanjima : )
  pozdrav

  ReplyDelete
 72. Cao Marko, evo mene opet na tvom blogu :)
  I ja imam jedno pitanje u vezi tigrovog oka. Uzela sam narukvicu od istog, i kamenje pokazuje dosta veliku moc.
  Prvo, narukvica tj kamenje je bilo provuceno na damilu koji se posle nedelju dana kako sam ga nosila, dok sam se presvlacila pokidao iako ga nisam zakacila. Ok, pomislila sam da je damil slab i da se to zato desilo. Medjutim, pokupila sam kamencice i ponovo ih spojila, napravivsi narukvicu, ali sam ovaj put provukla kamencice kroz neki ribarski konac koji je ovako nemoguce rukom pocepati. Bilo sta sam (lancice, narukvice) dosad spajala sa time, nista mi se nikad nije pokidalo, stvarno je jako jak konac u pitanju.
  I sad, juce sam bila u setnji i dok sam pokazivala prijateljima na jednu kucu, podigla sam ruku i cula onaj zvuk rasipanja necega po tlu.. ispostavilo se da mi se narukvica ponovo pokidala :(
  Sacuvala sam ono sto sam uspela da vidim u mraku i na zemlji. Sutradan kad sam pogledala, videla sam da je isti taj konac poceo da se raspada pod uticajem kristala.. Ocigledno da je kristal suvise jak i za damil i za robarski konac. Jos jednom sam oprobala konac, dala sam je bratu da vuce iz sve snage tj da pokusa da je pokida, ali nije uspeo, samo se posekao :D

  Sad, ocigledno sam zakljucila da kristal je razorio strukturu koncu i damilu. Jako mi je stalo do narukvice sa tigrovim okom jer je zaista trebam, ali ne znam sad sta bih mogla da preduzmem. Na sta da spojim kristale?
  Imas li neku ideju?

  ReplyDelete
 73. Izvinite što kasnim sa odgovorima, malo sam više putovao, uz to nisam bio pri računaru.

  ReplyDelete
 74. Majo
  Hrisporas je čuven u narodu kao "ciganski kamen sreće" ili "kamen protiv uroka" to je naravno iz naroda.. a Hrisporas utiče na fizičkom dijelu na urogenitalni trakt, na jajnike i mokraćni mjehur, takođe kao svi zeleni kristali lijepo utiče i na normalizaciju visokog srčanog pritiska..
  Na psihičkom planu daje nam osjećaj zadovoljstva.

  Svi ahati djeluju umirujuće.

  O svim kristalima, moje mišljenje je da su neobično čudesni :)

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 75. Silvija,
  da, ne valja da često mijenjamo kristale, tako svoje biopolje izlažemo čestim različitim frekvencija i nema kad da se prilagodi, pa je i efekat kristala nepotpun, a posledice su odbijanje..

  Ne djeluje mi tvoj kristal "zlokobno" to je nešto što se ne procjenjuje izledom već osjećajem, a treba vjerovati svojim čulima, kako spoljašnjim, tako i unutrašnjim.

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 76. Hvala Marko,
  i ja mislim da su svi kristali cudesni, bas mi se svidja taj tvoj komentar :)

  ReplyDelete
 77. Andrea,
  Kao što si primijetila, ne ide sa kristalom na silu.
  Možeš uzeti srebrne žice pa provlačiti kroz pojedinačne komade i spajati ih međusobno, mada, garantujem, opet će se sve raspariti.

  A najgore bi bilo da na silu koristiš kristal, jer će da ti uzvrati jako efikasno.

  Razmisli da li možda neki drugi kristal može da zamijeni dejstvo tigrovog oka, i naravno da li ti je taj kristal realno potreban.

  Tigrovo oko je veoma moćan i blagotvoran kristal, dobar antidepresiv i odlična odbrana protiv crne magije. Ljudi koji se bave crnom magijom ili koji su svesno ili nesvesno energetski vampiri obično ne vole tigrovo oko, rubin i rozi krvarc.

  Tebe očigledno jako privlači tigrovo oko, ali konkretno taj komad tigrovog oka neće kod tebe, ako već insistiraš probaj sa drugim komadima tigrovog oka.

  Opet očisti kristale od narukvice u so ili zemlju pa pod vodu pa na sunce... Možda koristiš i neki drugi kristal slične boje (citrin?) pa se mimoilaze, ili si energetski prezasićena kristalima pa treba da pustiš svoju energiju da se stabilizuje i odmori...

  U svakom slučaju ja ne mislim da ćeš uspjeti da prisiliš kristal da bude uz tebe.


  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 78. Pa iskreno, tigrovo oko mi treba bas i kao antidepresiv i kao odbrana od crne magije, jer nazalost izgleda da ima dosta ljudi koji me ne gotive :(
  Znaci sta mi ti savetujes? Da uzmem nove kristale tigrovog oka ili da uopste batalim tigrovo oko?

  ReplyDelete
 79. Probaj sa drugim tigrovim okom ako baš insistiraš na njemu.

  A antidepresivi su i citrin, smaragd, magnezit, zeleni turmalin itd..

  O ostalom se javi na muzikaikristali@gmail.com

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 80. Cao Marko!! Pohvale i od mene za ovu ideju i za trud. Citala sam dosta toga na internetu u vezi kristala ali tebe i tvoje savete gledam kao najpouzdanije :-) Moje pitanje bi bilo vezano za kristale i astmu-koji kristali bi odgovarali za astmu? Gledala sam po cakrama, odnosno to bi pripadalo srcanoj cakri a tu su kristali roze i zelene boje. Imam mahovinski ahat, da li bi on odgovarao? Posto bi se samo on koristio, da li da se drzi u ruci, stavi na grudni kos-koja metoda bi bila najbolja? Pretpostavljam sve sto prija :-) Imam jos jedno pitanje za citrin-ne znam kako da ga napunim, hematit i ametist jos uvek nemam, na sunce ne sme ali sam procitala kod tebe da moze u hladu(i silno se obradovala :-) pa da li bih ga mogla mozda puniti dok je oblacno ovih dana ali da ga nigde ne zaklanjam jer nije jako sunce ili da ga ipak zaklonim? Hvala ti unapred na odgovoru i pozdrav!!

  Nina.

  ReplyDelete
 81. Zdravo Marko,
  opet ja :) Postala sam opcinjena lepotom Labradorita, trenutno ih imam 4 i sva 4 su jako razlicita ... jedan je teget sa primesima kraljevsko plave, jedan je zlatno-zuckast (cenim da je to Spektrolit), treci se preliva od zutog do tirkiznog i poslednji je kao neka sfera, belicast sa plavim jakim odsjajem (podseca na mesecev, ali nije) ... Koji se najvise ceni kao redak i volela bih ako i ti imas neke zanimljive informacije o ovom divnom kamenu da podelis sa nama... jel mogu da preteram sa njim? Posto ih sve koristim, ali jako mi prijaju, imam veliku potrebu da ih drziim, gledam ... Sto nije slucaj sa ostalim kristalima, koje ostavljam posle par dana ...
  Pozdravljam te

  ReplyDelete
 82. Dobro večer. Nedavno sam saznao za kristale i orgonite te sam nabavio neke kristale i orgonite,te razmišljam o pravljenju novih orgonita. Trenutno TIGROVO OKO i KIJANIT, uz jedan orgonit nosim stalno sa sobom,i po danu i kad spavam,i osjecam se puno bolje i rjesio sam se nekih svojim problema. Pa me zanima je li ta kombinacija tigrovo oko i kijanit dobra i mogu li ići zajedno ? Isto tako sam našao na internetu da kijanit ne zahtjeva čišćenje i punjenje pa me zanima je li to istina ili ? Također jednoj osobi namjeravam uzeti BRAZILIJANIT a nigdje na internetu nisam našao o njegovom čišćenju pa ako mi vi možete tu pomoći?
  Mislim da vam je blog super i fasciniran sam svim tim ljudima koji se bave kristalima i kristaloterapijom i koji posjećuju vaš blog. Unaprijed hvala ! Pozdrav iz Mostara.

  ReplyDelete
 83. Izvinite što ste jako dugo čekali na odgovore.
  Imao sam dosta putovanja, sretanja Ljudi, raznih obaveza, lijepih promjena.

  Potrudicu se da brže odgovaram na mailove kojih svakodnevno stiže dosta, za sad ne odbacujem čak i najbanalnija pitanja, jer razumijem bjelinu nepoznatog. Ne zamjerite što su u mailovima odgovori prilično kratki, ali drugačije ne bih mogao svima da odgovorim.

  Jako mi je drago da se ljudi interesuju i da na ovaj način zajedno stvaramo neki vid mreže ljubitelja kristala i alternativne medicine.

  ReplyDelete
 84. Nina
  hvala Tebi na lijepim riječima.

  Što se tiče astme, problem astme može biti vezan za bilo koju čakru, najređe za grlenu, najčešće za sakralnu (drugu) ili za krunsku čakru (sedmu). Bez obzira što je manifestacija na srčanoj.
  Više puta sam razgovarao sa ljekarima na tu temu i problem astme je povratna veza psihe i fizičkih okidača (dim, prašina), oboje utiču, ali je izvor psiha.

  Astma je medicinski utvrđeno psihički problem koji se manifestuje fizički, a psihički problem može biti pokrenut iz strahova i dubokih negativnih emocija još iz djetinjstva (sakralna) ili nekih psihoza i drugih psihičkih tegoba (krunska). Naravno da kod takvog fizičog odražaja psihe na pluća teba fizički paziti pluća jer je reakcija obostrana (prašina, alergeni itd.)

  Kristali poznati u liječenju astme su Apofilit i Epidot.
  Apofilit najčešće providan kristal pripada krunskoj čakri ali se koristi na solarnom plexusu i ostalima (kao što bilo koji kristal možemo da koristimo na drugim čakrama i dobijemo drugi efekat). Apofilit izaziva olakšanje pri disanju, kao da je vazuh lakši i čistiji za udisanje kad imamo apofilit.
  Epidot utiče na pisihičke probleme i loše mentalne matrice koje postoje još iz djetinjstva zato je jako efikasan u liječenu astme.
  Pored Apofilita i Epidota, zeleni Fluorit takođe utiče dobro na astmu, jer "uklanja višak misli" i daje postojaniju psihu, koncentrisaniju misao.

  Citrinu su potrebni ametist i hematit da mu smire i oslabe djestvo. Sunce utiče na boju citrina zato nije poželjno direktno izlaganje suncu, ali kako je citrin SiO2 kamen, onda sigurno reaguje na sunčevu radijaciju i puni se njome. Bilo oblačno ili ne, bilo u hladu ili ranim jutarnji i kasnim popodnevnim satima.

  Hvala vam što pratite blog.
  Pozrdav,
  Marko

  ReplyDelete
 85. Silvija,
  Najcjenjeniji (pa i najskuplji) Labradorit je onaj koji ima kolornog spektra svuda po površini, tj prelivanja svih boja..
  Labradorit je silikat sastavljen od Natrijm-Kalcijuma sa vezom Aluminijuma sa Silicijum di Oksidom tih više elemenata stvaraju metaličasti odsjaj u spektru raznih boja uglavnom plavičasto, oker, teget, maslinasto zeleno i bjeličasto.

  Labradorit je izuzetan kristal za energetsko čišćenje, za jačanje aure, zbog Alumijuma u sebi djeluje i umirujuće. Pomaže u boljem elanu tj. tako zaštićena aura ima manje uticaja negativne energije iz okoline i više smo opušteni, pa sve to zajedno dovodi do boljeg poslovnog uspjeha..
  Jako dobro utiče na osobe koje imaju nizak pritisak naročito onaj izazvan promjenom vremenskih prilika.

  Sa Labradoritom ne valja spavati, jer snovi koji se tad sanjaju mogu da jako opterete psihu i taj dio je za one koji su jako iskusni u radu sa energijama i sa kontrolom sopstvene energije i psihe. Nije ni malo za eksperimente i isprobavanja. U pitanju su šamaski snovi i osobe koje nemaju takva iskustva svesnog spuštanja u niže frekvencije uma i vraćanja iz istih, mogu da imaju nepovratne posledice u slučaju eksperimentisanja sa spavanjem sa Labradoritom.

  Labradorit se čisti pod vodom, a puni na suncu 2 sata. Periodično, kad mu se površina više zamuti, treba ga oprati pod vodom i ostaviti 2 dana u staklenom sudu prelivenog mineralnom vodom.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 86. "Anonimni"
  vidim da pratiš blog, pa sam objavio anonimni komentar, posebno zbog zanimljivog pitanja sa orgonima.

  Orgoni su energetski akumulatori, tj. baterije.
  Kristal je sam po sebi orgon i od njega ne treba praviti orgone, čak bolje funkcionišu i djeluju samostalno, bez stvaranja energetske mreže u nosač.
  Tigrovo oko i kijanit se slažu, u tom slučaju bi kijanit trebao da ima zlatni fascung (neki dio obruča oko kristala), a u slučaju orgona zlato kao dio orgona.
  Kijanit (drugo ime mu je Disten) se čisti pod vodom, a puni uz gorski kristal.

  Budi oprezan sa Brazilijanitom jer izaziva visok pritisak, dobar je osobama koje imaju nizak pritisak ili veoma stabilan pritisak. Dobro utiče na cio centralni nervni sistem (mozak, kičmena moždina), kao i veća kristala solarnog pleksusa podstiče na više akcije, na samopouzdanje, više radosti.
  Brazilijanit se čisti pod vodom, a puni se na suncu 2-3 sata, ili preko noći uz kristale gorskog kristala.

  Sledeći put se prijavi, pa kao čitalac pošalji pitanje :)

  Mostar je jako lijep grad, bio sam nedavno tamo, a nadam se opet ću.
  Hvala što pratiš blog.
  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 87. Dragi Marko,

  odnedavno pratim blog i veoma sam srecna sto sam konacno otkrila moc kristala iako se u nju nisam u potpunosti jos uvek uverila... Zanima me da li Rozenkvarc mogu nositi non stop kao privezak ili bi bilo bolje da ogrlicu skidam kada spavam? I zanima me kakva je kombinacija Labradorita i Tirkiza, jer sam dobila na poklon ogrlicu sa ovom kombinacijom?
  Hvala unapred
  Pozdrav

  ReplyDelete
 88. Dobro vece, Marko.
  Vec dugo sam zelela kupiti sebi neki kristal, ali zbog malog deteta dugo nismo nigde putovali, a u nasem malom mestu nema prodavnica koje prodaju kristale. Ja sam devica, pozdnak jarac sa mesecom u raku. U prodavnici me je privukao malahit, ali mozda je to jer volim zelenu boju mada volim mozda jos vise ljubicastu i po horoskopu bi trebalo da mi odgovara ametist,a mene on uopste nije privlacio u prodavnici. Uglavnom, prodavacica mi je rekla da treba da vidim kako bi se zagreva u ruci i napomenula da malahit nije za moj znak pa sam uzela citrin, koji se brze zagrevao, a i bio mi je privlacan. Kad sam dosla kuci, krenula sam da citam o citrinu i imam sta da vidim - uglavnom svi kazu da je tesko da je pravi jer je redak, a ja sam ga i jeftino platila: 2 EU.
  Da li postoji nacin da prepoznam da li je pravi? Na dnu ove stranice: http://altarmylife.wordpress.com/ ima slika par kamencica citrina. Moj je jako slican samo je jos svetliji, izuzetno je svetlo zute boje. Prosto mi je krivo sto sad pocinjem da sumnjam u njega, a to sigurno nije dobro - evo dok ovo pisem, dva puta mi je isklizao i pao iz ruke -kao da me kaznjava sto sumnjam u njega.
  Jos me zbunjuje sto na par mesta kao da ima 'ogrebotine', kao da je neko nozem zarezao po njemu.
  Kupila sam i hematit.

  ReplyDelete
 89. Hvala Marko!
  Imam jos jedno pitanje :-) Posto imam jedan ametist, da li ga mogu koristiti i za sebe (za spavanje) i za citrin kada ga praznim? Nakon toga bih ga ispraznila/napunila i koristila za sebe. Ili da kupim jos jedan pa da ga imam posebno namenjen za citrin a drugi posebno za sebe?
  I da li bi mogao nesto vise reci o rodohrozitu? Skoro sam kupila jednu lepu narukvicu od rodohrozita.
  Veliki pozdrav, Nina.

  ReplyDelete
 90. Anonimna
  Rozi kvarc, kao i bilo koji drugi kristal, skinite kad spavate, i redovno održavajte.

  Labradorit i tirkiz, pa još jedan crni turmalin i kvarc, bude dobro za zaštitu od energetskih napada..

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 91. Ninočka,
  naravno da možeš ametistom koji koristiš puniti citrin uz hematit. Sa ametistom spavaj samo onda kad uzastopno imaš noćne more, ne često. Čak ne preporučujem spavanje sa kristalima osim u ekstremnim slučajevima.
  Najbolje bi bilo imati odvojene kristale koji se koriste za punjenje i čišćenje.

  O rodohrozitu, o tom, potom :) pišem i objaviću, ako bude interesovanja, najverovatnije do kraja ove godine štampanu verziju.. :)
  Rodohrozit (ili Ruža Inka kako ga drugačije zovu) je lijep antidepresivan kamen, koji povoljno utiče na balans emocija, na kožu i probavni sistem. Takođe, pokazao se dobar u regulisanju rada pankresa.

  Pozdrav i hvala ti što pratiš ovaj blog.
  Marko :)

  ReplyDelete
 92. Hvala Marko, svaka ti cast sto imas strpljenja za nas radoznalce :-) ja bih postavila jos saamo jeedno pitanje i necu vise :-)
  Sad mi nije jasna jedna stvar-taman sam ametist namenila za spavanje posto imam problema(cini mi se da si ranije pisao da je dobar u kombinaciji sa roze kvarcom i gorskim, 10 dana pa pauza ako tako bese) a sada izgleda da ne bi trebalo koristiti nijedan za tu namenu. Verujem ti pa ga necu ni koristiti ali zanima me sto je to tako? Bas mi je sada zao :-( Cak za neke kristale vlada misljenje da su veoma dobri za nesanicu, ali pretpostavljam da je problem sto postoji veliki broj informacija koje se razlikuju sto ljude zbunjuje i nije mi jasno zasto za jedan kristal ne postoji jedno tumacenje vec gomila razlicitih.
  P.S. Podrska za stampanu verziju, jedva cekam! Pozdrav!!
  Ninocka.

  ReplyDelete
 93. Nina,
  slobodno postavi pitanje i po 10 puta ako te zbunim odgovorom, a i bez toga, za to postoji ova strana.

  Da, kombinacija ametist, rozi kvarc i gorski kristal je odlična protiv nesanice i noćnih mora. I to preporučujem baš na način na koji si napisala. A generalno ne preporučujem spavanje sa kristalom ako za tim nemaa praktične potrebe kao što je slučaj sa nesanicom.
  Uvjek treba probati sa nekim jednostavnim rješenjem (šolja toplog zaslađenog milijeka itd.) pa tek onda koristiti kristal.

  Kada kažem da ne treba spavati sa kristalima, to se uglavnom odnosi na ljude koji vole da eksperimentišu sa kristalima tako što žele da provjere kako na njih kristal djeluje dok spavaju, kakvi su efekti sjutra. Sa labradoritom npr. to zna da bude pogubno, kao i spavanje sa moldavitom i celstitom koje odvodi ljude u energetski disbalans za svakodnevnu stvarnost.

  Dakle, sa kristalom spavamo onda kad to ima praktičnu primjenu, funkcionalnost, a ne eksperiment. Jer mozak umjesto da odmara radi na uticaj kristala, u slučaju kombinacije ametist+rozi kvarc+gorski kristal, mozak se umiruje i energija se opusti od emotivne napetosti, pa tima i "dresiramo" mozak na san. Kada dođemo do toga da normalno spavamo, onda se odvajamo od kristala, jer nije poenta stvoriti zavisnost od kristala, već kristalom postići energetsku sabilnost.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 94. Pozdrav Marko!
  Sve pohvale za blog!Bilo je pravo uzivanje citati Vase odgovore,zaista sam dosta novog saznala i naucila.Tek sam nedavno nabavila prve kristale ali vec izvesno vreme citam na internetu o njima.I ne bih rekla da je to slucajnost sto sam pre neki dan `naletela` na Vas blog.Nisam znala za prvo ciscenje u soli,a ni to da se kristali pune samo ujutro i popdne.Mislila sam da je cak pozeljno da Sunce bude jako da se kristali sto bolje napune:))))
  Imam par pitanja:
  Kako se slazu aventurin i citrin?Nabavila sam nrukvice od okruglih kristala aventurina i lomljenog citrina,pa bih htela da ih nosim zajedno.
  U cakra setu sam dobila citrin i naravno gorski kristal.Da li da zamenim citrin nekim drugim kristalom ili u kristalo-terapiji on moze da se koristi uz gorski?
  I naposletku,u poslednje vreme me privlaci serpentin.Videla sam jednu narukvicu u kombinaciji serpentin-citrin.Odustala sam od nje zbog razlicitog nacina punjenja.Ili ipak postoji nacin da se kristali napune a da `ne naskodim`ni jednom od njih?
  Hvala unapred...
  Jelena

  ReplyDelete
 95. Evo onda jos par pitanja.
  I majka je uzela par kristala i do sada je koristila crveni jaspis i gorski. Medjutim, kad ih je drzala osetila je peckanje po telu i vrucinu, cim odlozi kristal ti simptomi nestanu. Pokusala je jos par puta i uvek je reakcija takva. Da li to znaci da joj ti kristali ne odgovaraju i da bi trebalo da ih prestane koristiti i pokusa sa nekim drugim?

  I kako bih trebala cistiti i puniti rodohrozit? Da li moze prvo u so na 3 dana?

  Hvala!

  ReplyDelete
 96. Jelena,
  hvala za pohvale :)

  Citrin i Aventurin, odlično se slažu. Predpostavljam da je u pitanju zeleni aventurin.
  Aventurin zovu "univerzalni staratelj".
  Aventurin dobro utiče na kožu, a citrin je kristal solarnog pleksusa pa samim tim i on utiče na kožu, ta kombinacija će pokazati tu efekte na fizičkom planu.
  Na psihološkom planu, to je lijepa antidepresiv kombinacija, kombinacija koja će dati više poleta i volje.

  Što se tiče kombinacije serpentina i citrina, ne znam otkud vam to da se različito održavaju. Održavaju se na isti način, voda-blago sunce.

  Hvala što pratite ovaj blog.
  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 97. Nina,
  ne znam da li ste čitali tekst, pisan u martu 2010. Emotivne i fizičke reakcije na kristale.
  Evo linka.
  http://okristalima.blogspot.com/2010/03/emotivne-i-fizicke-reakcije-na-kristale.html

  Ne znam iz kog je razloga vaša majka koristila tu kombinaciju da bih mogao valjano da odgovorim na pitanje.
  Pretpostavljam, da je to bio veći priliv energije pod uticajem kristala.

  Rodohrozit se prazni pod vodom, a puni se preko noći uz rozi kvarc i gorksi kristal.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 98. veliki pozdrav,

  na koji nacin odrzavati kristale, tj u cemu ih drzati..da li svaka vrsta mora stojati posebno ili neki mogu i zajedno? u prodavnici su mi rekli da treba da se drze u svili ali opet da li je bitna razdaljina medju kristalima kad se ne koriste, ne znam da li onda uticu jedni na druge? Htjela sam da kupim drvene kutijice i da svaki drzim posebno, pa me zanima kako ih ti cuvas s obzirom da ih imas sigurno jako puno :)
  i da, ako ih necu koristiti neko vrijeme da li onda treba da se isprazne?
  mene sve ovo jako interesuje, a cini mi se da nemam pojma ni o cemu, i ne zelim da uradim nesto pogresno pa da se to i na mene onda pogresno odrazi :)

  Prijateljica mi je nedavno rekla da sa kristalima treba biti jako oprezan, jer bolesnom mogu pomoci ali isto tako ako se ne koristi kako treba zdravog mogu napraviti bolesnim, na sta tu najvise treba obratiti paznju? sad koristim samo rozenkvarc, privezak, a kupila sam i narukvicu od rozenkvarca i oniksa, mozes li mi reci kakva je to kombinacija? i da li ima neke veze ako nosim vise istog kristala, jer sam skoro uzela i prsten od rozenkvarca..?

  puno hvala na odgovorima, i ocekuj od mene jos vise pitanja :)
  sjajan blog
  boba

  ReplyDelete
 99. odmah da nastavim sa pitanjima :)
  otprilike poslednjih mjesec dana osjecam drugaciju energiju u svom stanu..uvijek sam se povezivala sa njim, i govorila da kada je stan raspremljen kao da se i ja psihicki bolje osjecam..medjutim, sada, kad god udjem osjecam da mi ne prija da budem ovdje, a inace obozavam svoj stancic..na koji nacin bih mogla kristalima da uticem na prostor.. ?pretpostavljam da za to najbolje ide gorski kristal, ili ametist?
  i najvaznije pitanje, znam da ne bih trebala da koristim vise kristala, najvise 5, ali da li se tu ubrajaju i kristali koje koristim za stan? i ako je gorski najbolji, da li smijem vise njih da drzim, recimo u spavacoj i u dnevnoj, ili je dovoljan samo jedan? vec pitam svasta, jer osjecam da bih mogla napraviti sebi energetsku zbrku sa razlicitim kamenjem, a iskreno u svom drustvu nemam bas osobe koje se razumiju u ove stvarcice.
  skoro sam pocela da nosim i lapis lazuli, da li je kombinacija sa rozenkvarcom i oniksom u redu?

  hvalaaaa!

  ReplyDelete
 100. Već sam pominjao više puta u pitanjima, da se kristali čuvaju u zatvorenoj staklenoj posudi, da ne bi zračili u prostor.

  Vaša prijateljica je na neki način upravu. Kristali se koriste samo onda kada za to ima razloga, kao i bilo koje druge metode alternativne medicine. Treba imati konkretan razlog zašto određeni kristal nosimo. I ne smije se mijenjati često kristal koji se nosi.

  O kristalima u prostoru već postoji tekst, tamo ćete naći sve potrebne informacije.

  Kristal koji je za prostor nije isto što i kristal koji koristimo iz određenih razloga.

  Srdačan pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 101. MArko, bas mi je drago da si opet tu za sva nasa pitanja i nedoumice :)))

  izabrala sam intuitivno kombinacju mokija, kambaba jaspisa i jaspisa dalmatinca i stvarno me interesuje kako ti se cini..jednostavno osecam da mi to bas treba iako ne volim da trpam vise kristala a nisam sigurna na sta ce mi se sve odraziti?
  Inace sa mokijima sam super i njih sam izabrala za svoj licni kamen..obozavam ih

  pozdrav za tebe

  ReplyDelete
 102. nasla sam tekst o kristalima u prostoru i sve je super objasnjeno, samo jedna stvarcica, sto se tice postavke kristala, da li se to odnosi na jednu prostoriju ili moze i na cijeli stan, jer zivim u jednoiposobnom stanu?

  i imam jednu zabunu, bila sam danas u jednoj radnji, sa namjerom da kupim staklenu posudu za cuvanje kristala, i onda mi je prodavacica rekla da to nije staklena posuda vec kristalna..i jos gore, nije znala da mi objasni razliku, a ja sam odustala od kupovine :)
  za sad ih drzim sve u jednom kovcezicu drvenom, a za kristale punjace imam posebnu drvenu kutijicu.

  pozdrav,
  boba

  ReplyDelete
 103. Marina,
  kristale koristimo samo kad nam trebaju iz konkretnih razloga, ne zato jer "osjecamo" da nam trebaju zbog "necega".

  Licni kamen je ok nositi sa sobom i tu nema diskusije. Ali kombinovati razne kristale i nositi razne kristale je na energetskom nivou kao da pijete tablete kad ste zdravi na fizickom nivou. Jeste da nekad zabole noge od hodanja ali to ne znaci da treba da se kljukate necim. Tako je i sa kristalima.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 104. Bobuska,

  Sto se tice kristala u prostoru, zavisi koji kristal se koristi, a najmanji je problem pomjeriti kristal tokom dana ili tokom sedmice..

  Kristalna posuda je slicno sto i staklena, razlika je samo u procesu obrade silicijuma od kog se prave i staklo i "kristalno" staklo.
  Slobodno je koristite, mada nista ne fali ni drvenom kovcegu ili bilo kom drugom predmetu od prirodnog materijala, staklo, drvo..

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 105. Hvala na odgovoru :)
  mada mi nije sad jasno gde je tu intuitivno biranje kristala? da li bi onda pametnije bilo da kada osetimo problem pogledamo u tabelu sa delovanjima pa tako da izaberemo? Inace izabrala sam onu kobinaciju poto sam u poslednje vreme bila dosta izlozena psiholoskom stresu i izabrala sam ta 2 jaspisa pored mokija...citala sam tvoj post o odabiru kristala i malo se losije snalazim sa prakticnim razumevanjem kako da ih biramo? kada? i kako da ih kombinujemo?

  pozz

  ReplyDelete
 106. Intuitivno biranje kristala, ne kombinacije kristala.
  Intuitivno biranje ličnog kristala.

  Kad osjetimo problem, prvo pokušamo da ga riješimo na bazičnom nivou. Ako je izloženost stresu, šta bi moglo da reducira taj stres? Da li je to razgovor sa prijatljima, šetnja, fizičke vježbe, a ne prvo pa kristal. Treba da živimo cjelovit život, da kristal ne posmatrmo kao poštapalicu za svaki problem, već kao lijek kad za to ima realnog razloga.
  Jer česta promjena kristala više donosi buduću destabilizaciju, nego pomoć.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 107. Pozdrav
  zanima me sto mislite o kombinaciji granat i peridot?Da li se slažu i kakvo je njihovo djelovanje?Kako ih prazniti i puniti
  HVala

  ReplyDelete
 108. Zdravo Damire :)

  Granat i Peridot, tu fali gorski kristal da ih izbalansira, jer jedan aktivira, drugi umiruje. Zajedno su odličan antidepresiv, odlično dejluju na kožu i krv.
  Granat daje veću živost, impulsivnost. Peridot je odličan antidepresiv i uklanja tešeke misli, pa zajedno daju kombinaciju koja pokreće iz melanholije i statičnosti i depresivnog raspoloženja. To je jaka, ali zdrava kombinacija, uz koju zaista treba gorski kristal ili karneol, jedan od ta dva mora biti balanser.

  Predlažem ti da u periodu dok nosiš tu kombinaciju (a to je bar mjesec ipo, dva) redovno radiš i fizičke vježbe (sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi, vježbe disanja iz joge koje vjerujem već dobro poznaješ), to će potpomoći bolji prenos impulsa u nervima i imaćeš krajnje zadovoljavajući efekat samopouzdanja, i energičnosti u cijelom svom energetskom i fizičkom biću.

  Granat i peridot se prazne pod vodom.
  Granat se puni jednom nedeljno na suncu pola sata. Periodot se puni na suncu 2-3 sata.
  Peridotu prija češće pražnjenje i punjenje, zato imaš u kombinaciji gorski kristal koji ga svo vrijeme održava.

  Pozdrav druže,
  Marko.

  ReplyDelete
 109. pozdrav Marko, veselim se što sam pronašla Vaš blog koji mi se veoma sviđa. molim Vas da me savjetujete s kojim kristalima da kombiniram sugilit, malahit i hematit.

  ReplyDelete
 110. Pozdrav Karmen,

  Sugilit ni sa čim, to je veoma snažan kristal koji podiže imunitet i najbolje pomaže kod bolesti izazvanih direktnim stresom.. većina najtežih bolesti se liječe sugilitom..

  Malahit, sa čim god ga kombinujete dodajte gorski kristal. Ne ide sa onixom.

  Hematit isto traži gorski u kombinaciji.
  A ostalo zavisi šta tom kombinacijom želite da postignete. Za šta služi kombinacija koju želite da koristite.

  Pozdrav, pohvale za blog svakako puno znače i hvala vam :)

  Marko

  ReplyDelete
 111. Pozdrav Marko !
  Evo pohvala i od mene!!!Sad mi je lakše kad imam kome i gde da se obratim u vezi kristala !!!:)
  Već danima visim na netu čitajući o kristalima...
  Skoro sam slučajno uzela detetov aventurin(izabrao ga je kad smo bili kod homeopatskog lekara)i od tad se osećam neopisivo bolje.Smiruje me,opušta...
  Tad sam pročitala o njemu da je kamen utehe ,ono što je meni preko potrebno jer sam imala veliku nesreću u životu(umrla mi je beba,posle toga 2 spontana ).Tako sam počela da se zanimam za kristale ,prosto me očarava moć njihovog dejstva!
  Kupila sam ametist,karneol,mesečev kamen i ahat mahovinast(ustvari sam trebala ljubičast jer sam čitala da je dobar za trudnoću i plod)
  Htela sam da ih naručim poštom al mi je prodavačica preporučila da dođem inajbolje da biram onako odokativno,koji me privuče!
  Otišla sam i opet uzela te koje sam zacrtala jer sam ih već odabrala čitajući o njima i njihovom dejstvu koje bi meni odgovaralo.
  Molim za Vaš odgovor,da li je to dobra kombinacija,da li ih mogu nositi sve zajedno???
  Da dodam da planiram još jednu trudnoću,što je još jedan razlog u odaberu tih kristala.
  Znači:aventurin,ametist,karneol,mesečev kam,ahat mahovina a imam i gorski kristal!
  Jao,samo da dodam još i ovo-danas mi je ispao ametist i pukao na dva dela,šta da radim ??? :(
  Željno isčekujem Vaš odgovor
  Pozdrav
  Ceca

  ReplyDelete
 112. Hvala Svetlana :)
  bogami će čitaoci ovog bloga da učestvuju u donaciji za operaciju mojih ušiju, ako nastave da rastu od pohvala :))))

  Za aventurin se kaže da je utješitelj,i generalni staratelj! Divan je kristal.
  Ja sam nedavno dobio na poklon prelijep komad crvenog aventurina i oduševljen sam..

  Taj spontani odabir aventurina potvrđuje da je odabir kristala u ličnom kontaktu najbolji, provačice je upravu kad vam je preložila da dođete i odaberete lično kristal.

  Kad su problemi održanja trudnoće, tu je kristal biotit. Naravno prije trudnoće nije loše družiti se sa mooqui kuglicama.

  Tokom održanja trudnoće, za jačanje ploda osim biotita može se koristiti i kombinacija ahata i žada.

  Ametist koji je pukao, ili bacite u rijeku, ili zakopajte u zemlju. U svakom slučaju, vratite ga prirodi.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 113. Hvala najlepše na odgovoru!
  Samo još jedno pitanjce:da li ih mogu nositi sve zajedno?
  I ako dopunim kolekciju,što nameravam,kako da ih koristim?Da ih nosim sve,da menjam,kako da kombinujem ?
  Hvala,Pozdrav

  ReplyDelete
 114. Oooo,opet ja !
  Zaboravih da pitam koje boje ahat i žad ,što ste mi preporučili???

  ReplyDelete
 115. Ne nosite sve kristale zajedno, to je tek pogrešno.
  Pročitajte tekst "kristalomanija ili kristalofilija" pisan u februaru 2009., među odgovorima čitaocima ćete naći o stalnom mijenjanju kristala..
  Ima na blogu manje više o svemu tome..

  Nosite otprilike mjesec - dva jednu kombinaciju, li jedan kristal...

  Ahat ne plavi, ne ljubičasti, ne čipkasti, ne rozi. Drugo da. Žad klasični zeleni ili ako ga nema nefrit.

  Ako uzmete moqui kuglice možete da mijenjate periodično tu kombinaciju ahat-žad sa njima. Jer moqu su energizatori, uravnotežuju energetsku polarnost i daju snagu. A ova druga kombinacija utiče više preko hormona i psihe.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 116. Da li trudnicama preporucujes da nose mjesecev kamen i plavi turmalin, i koji kamen uopste preporucujes?
  Hvala i puno pozdrava.

  ReplyDelete
 117. Majo,
  trudnicama, ako je to neophodno zbog održanja trudnoće preporučujem biotit ili gorski kristal.

  U ekstremnim slučajevima stalnih pobačaja preporučujem moqui nekoliko mjeseci prije trudnoće i do prva 2-3 mjeseca trudnoće, tokom dana na po sat vremena, jer su energizatori.

  Nema na čemu, i drugi put :)
  Marko.

  ReplyDelete
 118. E super, mislim da je za sad sve ok :) Ali ja bas ne znam koji je kamen biotit, nijesam ga mogla naci u knjigama o kristalima koje imam. Da li postoji jos neki naziv za njega? A gorski kristal imam :)

  ReplyDelete
 119. Ako je sve ok, treba pustiti sve da ide prirodnim tokom :)
  Ne znam ni jedno drugo ime za biotit.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete
 120. Marko, da li se kristali smiju bušiti i kako? nosila bih kožnu narukvicu sa 3 kristala. da li je bolje kristale nositi na ruci ili oko vrata? Da li je oko vrata dovoljan križić od tigrovog oka veličine 2x1,5 cm?

  ReplyDelete
 121. Romina,
  kristali se naravno smiju bušiti i obrađivati. Buše se dijamantskim bušilicama uz tečnost koja smanjuje zagrijavanje, jer u suprotnom puknu.
  Drugi način je povezivanje kopče sa dvokomponentnim ljepilom.

  Da li na ruci ili oko vrata. Oko vrata ako tretiramo srčanu čakru, oko ruke, ruke su meridijani grlene čakre.
  Lično mislim da je sve jedno, uz osobu su i to je jedino bitno.
  Pri sređivanju rada pojedinih čakri, obraćamo posebnu pažnju gdje je kristal položen, a tako za svakodnevnu upotrebu, ruka, vrat, džep.. svejedno uz osobu je.

  Da li je dovoljan krstič od tigorvog oka, za šta?
  Ako mislite na veličinu kristala za ličnu upotrebu, vjerujte i jako sitan komadić djeluje veoma snažno.

  Pozdrav i hvala što pratite blog,
  Marko

  ReplyDelete
 122. hvala Marko na brzom odgovoru, sviđa mi se Vaš blog. Imam kroničnih problema sa sinusima i glasnicama pa bih rado nosila ogrlicu kombiniranu od 2-3 kristala. koje mi predlažete? dobila sam na poklon grumen kalcita, velik oko 4 cm.Pronađen je na rijeci Dravi. Smijem li ga usitniti? kako da ga koristim?

  ReplyDelete
 123. Marko, da li se kombiniraju kristali iz iste čakre ili iz različitih. otkrila sam da imam problem gotovo u svakoj čakri. što učiniti?

  ReplyDelete
 124. Romina,
  plavi kalcit je odličan za probleme govora i glasnih žica.
  Prije bih pretpostavio da se radi o tiroidnoj žlijezdi, pa vam preporučujem kristal Hrizokol (Krizokol) ili kacedon, dumortierit (plavi kvarc) ili ogrlicu od plavog ahata... među tim kristalima naćićete jedan koji vas privlači..

  Kalcit sa drave, možete usitnit. Bukvalno zamolite kristal da se razdvoji i udarite čekićem. Jednostavno, zar ne :)

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 125. Karmen,
  Upravo za to služi kristaloterapija i čakra set.
  Preporučujem vam da pročitate tekst pisan u maju prošle godine, i prva dva teksta sa bloga.

  evo linka ovog prečeg:
  http://okristalima.blogspot.com/2010/05/kristaloterapija-prakticni-dio.html

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 126. Pozdrav Marko, tiroidna žlijezda mi je u redu. Često me boli glava u predjelu sinusa, smeta mi svaki i najmanji vjetar. Kihanjem se olakša glavobolja ali dolazi do cijeđenja sinusa u grlo tako da nakon toga imam problema sa iskašljavanjem i glasnicama. Po prirodi sam dosta impulsivna i emotivna osoba. Mane su mi nestrpljivost, razdražljivost, nervoza. Razmišljam umom a ne srcem. Zato Vas molim da mi preporučite koji su namjenjeni problemima sa sinusima a s druge strane će dobro utjecati na moje mane. Napominjem da bih nosila kožnu ogrlicu ili narukvicu sa samo par nanizanih kristala . Puno vam hvala

  ReplyDelete
 127. Romina,
  preporučujem vam kristal Kijanit (Disten je drugo ime), ako vas Kijanit ne privlači, onda sigurno Andaluzit (Hijastolit je drugo ime). Istog su hemijskog sastava, imaju aluminijum u sebi i donose smirenje.
  Privezak kijanita što tamniji i duguljastiji.
  Ako ne nađete kijanit koji ima plavu što intenzivniju i tamnju boju, duguljast, onda slobodno uzmite Andaluzit.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 128. Pozdrav,evo mene opet sa par nedoumica!
  Pošto su kistali počeli jako da mi se dopadaju(imam aventurin,gorski k,mesečev kamen,ahat mahovinast,karneol)i planiram da ih kupim još i još jer su mi mnogi lepi,ne znam kako i gde sa njima!!
  Kao prvo-da li da ih držim sve zajedno na jednom mestu,npr u kutijicu -zatvorenu ili otvorenu ??
  I da li oni (manji)mogu da budu i za prostoriju ili samo za lično nošenje?
  Onda...kako da ih nosim,to me najviše zbunjuje..da li da menjam svaki dan,ili da neku kombinaciju nosim neko vreme i kako da znam da li je ta kombinacija dobra ???
  Baš su počeli da me očaravaju !!Ja bi njih sve samnom :) !!!
  Molim za malu pomoć !!
  Kako se Vi družite sa njima i kako sve to ide ???
  Pozdrav

  ReplyDelete
 129. Svetlana,
  odgovore na vaša pitanja ćete naći među tekstovima na blogu i odgovorima čitaoca, zato sam ih ostavio vidljiva, da bi i drugi našli odgovor na slična pitanja.

  Pozdrav :)
  Marko.

  ReplyDelete
 130. da li se mogu nositi zajedno citrin, hematit i fluorit

  ReplyDelete
 131. da li se za zaštitu od zračenja umjesto crnog turmalina može koristiti fluorit?

  ReplyDelete
 132. Karmen,
  na oba pitanja odgovor je DA.

  Fluorit štiti od elektromagnetnih zračenja, a crni trumalnih uglavnom od patogenih energetskih uticaja ljudi i gordijevih čvorova koje stvaraju podzemne vode..

  Kombinacija citrin i fluorit je odlična za osobe koje uče i polažu ispite, jer ta kombinacija podiže samopouzdanje i koncentraciju. Hematit tu i nije potreban, mada se može staviti da malo omekša uticaj kristala.

  ;)

  Marko.

  ReplyDelete
 133. Evo, samo Vas pozdravljam i zahvaljujem na strpljenju.

  ReplyDelete
 134. Romina ili Karmen, isto jeJune 14, 2011 at 8:44 PM

  Marko, po Vašoj preporuci naručila sam kijanit. Dugačak je 6,5 cm a širok 1,5 cm. Komad neobrađenog kristala, pa ga ne mogu koristiti kao privjesak. Kako da ga očistim i koristim?
  Također sam pročitala da se sa fluoritom ne može zaspati. Budući da ste mi za sina preporučili kombinaciju fluorit i citrin kako da ih koristi? da li ej dovoljno samo u sobi ili ih mora nositi sa sobom? Inače kao lični kamen ima križić tigrovog oka. Pozdrav iz Koprivnice

  ReplyDelete
 135. Romina ili Karmen,
  Kijanit se čisti pod mlazom vode, puni se uz gorksi kristal. Pošto nije privezak, jednostavno, nosite ga sa sobom.

  Što se tiče vašeg sina. Ne treba da spava sa kristalima, ni on ni bilo ko drugi ako zato nema baš neke posebne potrebe.
  Da, fluorit utiče da se budimo tokom noći na svaka dva sata otprilike, a ujutru ustajemo navidani ko vojnik, to je najkarakterističnije kad se koristi prirodni oktaedarski oblik..

  Kristale je dovljno nositi u džepu, družiti se sa njima tokom dana tako što ih držite u ruci i sl..

  Npr. učenik koji koristi fluorit može i pred sobom da ga drži dok uči ili uz sebe. Budite kreativni :)

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 136. Koji kamen pomaze kod anksioznosti?
  Hvala

  ReplyDelete
 137. Marko,
  sve pohvale za blog. I jedno pitanjce; odnedavno imam veliku potrebu nositi uz sebe karneol, granat i fluorit, pa me zanima kako idu zajedno.
  I još nešto, čitala sam kako sa sugilitom treba oprezno. Imam dva komada i od kada sam to pročitala nekako me frka upotrebljavati ga. Tako da mu se samo divim povremeno ga izvadivši iz kutije. Strašno mi je privlačan, ali i osjećam koliko je moćan. Može li par naputaka što se tiče sugilita? :o)
  Unaprijed hvala.
  Mirela

  ReplyDelete
 138. Cao marko,
  nisam neki veliki poznavalac kristala, mada sam se zanimao malo oko njih, pa makar znam za neke kako izgledaju :)
  bio sam na plazi i dosta puta nadjem "kamencice" koje lice na kristale,neki su u boji, blago providni, sa vidnim malim inkluzijama u sebi...
  uglavnom, pitam se da li je moguce da se mogu naci na plazi? i to u velikim kolicinama :))) jer, nailazim na dosta njih koji slice na male kristale, ali nisam siguran da li su obicni kamencici.
  znaci pitanje je da li mogu da se nadju na plazi, i to ne poneki, vec malo vise njih,makar sitnijih...????

  Blog ti je inace extra !!! :)

  Pozdrav

  ReplyDelete
 139. Majo, kod anskizonosti su dobri:
  Tigrovo gvožđe (tigrovo željezo), tigrovo oko, smaragd, citrin...

  ReplyDelete
 140. Mirela,
  sugilit jeste moćan kao i svaki drugi kristal, ono što ga krasi iznad drugih je da je toliko jak da mu nije potrebno punjenje, a čišćenje uz hematit da. Prija mu da boravi uz gorski kristal.
  Sugilit je odličan kod svih autoimunh oboljenja, tumora, raka, čak i početne faze aidsa.
  Sugilit uspješno liječi probleme nastale velikim stresom i nenormalnom brzinom življenja.

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 141. Anonimni,
  evo za čudo objavio sam tvoje pitanje i ako nisi prijavljen na listi čitalaca.
  Izuzetak pravim jer je pitanje zanimljivo.

  Naravno da ima kristala svu da na planeti zemlji, a naravno i na plaži.
  Na plaži ćemo najćešće naći razne kalcite i kristale soli pomiješane sa drugim kristalima.
  Ne znam na koju si plažu mislio.

  Ima plaža na kojoj ima puno ahata, jaspisa i mnogih drugih kristala nastalih uglavnom rekristalizacijom.

  Nedavno sam našao pirit u kubičnim formama, našao sam malahit sa inkluzijama, sve to na plažama, a našao sam čak i granat!! ali na na plaži.

  A normalno je da ima silikata među kamenjem kraj mora. Nekad, kad nam neki od njih posebno prvuče pažnju, treba uzeti taj kristalčić (kamen) i koncentirsati se na koju čakru utiče, zašto ga onda i ne koristiti.

  Pozdrav i hvala za pohvale.
  Marko.

  ReplyDelete
 142. Marko, kako mi je ova trudnoca propala (iako sam mislila da je sve u redu) zanima me gdje u Crnoj Gori mogu naci biotit, da se naoruzam za drugi put.
  Hvala i srdacan pozdrav!!!

  ReplyDelete
 143. Pozdrav,
  Samo sam htela da pohvalim blog i naravno autora Marka, koga puno pozdravljam,a koji mi je inace,kada sam tek pocinjala da se druzim sa kristalima, mnogo pomogao na jednom Forumu, odgovarajuci na milion pitanja :)
  Do nedavno sam inace, odredjeno vreme, ni sama ne znam zasto malo zapostavila kristale ( u smislu nosenja, a cistila sam ih i punila redovno), sada ponovo imam potrebu da se "druzim" sa njima, i citajuci o kristalima slucajno sam naletela na ovaj blog ( moram iskreno priznati da sam bila zaboravila na njega)...:) :)
  Jos jednom , za sada, samo veliki pozdrav za Marka i sve cestitke na kvalitetnom blogu..da ne pocinjem odmah sa pitanjima , sto ne znaci da necu :) :) hehehe..pozzz

  ReplyDelete
 144. Ooo... pa gde ste do sad ??!! :)
  Poslala sam pitanje odavno na mail sa slika ogrlice radi prepoznavanja kristala...da li je moguć odgovor ??

  Pozdrav

  ReplyDelete
 145. Crystal :) hvala,
  davno bijaše to na forumu :)

  Pa i ne treba biti stalno vezan za kristale, oni su tu da pomognu, da imaju saživot sa nama, a kako to kaže jedna pjesma "even lovers nead a holyday from each other.. hold me now.." :)

  Drago mi je da si došla do mog bloga.

  :)
  Marko

  ReplyDelete
 146. Majo,
  Biotita nema u Crnoj Gori, bar da ja znam..
  Bićemo u kontaktu preko maila, a ako živite u Crnoj Gori, srešćemo se i riješićemo problem.

  Pošaljite mail ili neki kontakt.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 147. Svetlana,
  stiže mi jako puno mailova, mora da sam propustio taj mail, samo ga ponovite i odgovoriću.

  Izvinite.

  Pozdrav
  Marko.

  ReplyDelete
 148. Pozdrav,
  u jednom odgovoru sam procitala da malahit i oniks nikako ne idu zajedno..Moja prijateljica je skoro kupila na jednom sajtu kombinaciju ta dva kristala kao mindjuse,a sad se razmislja da uzme i narukvicu. U kom smislu moze biti lose ili negativno, ili eventualno na koji nacin ublaziti tu kombinaciju?

  pozdrav,
  Bobuska

  ReplyDelete
 149. da li mi mozete objasniti razliku izmedju crnog opsidijana, duge i zlatnog? Prije 2 mjeseca sa dobila jedan kamen za koji su mi rekli da je Labradorit, medjutim primijetila sam vremenom da mu uopste ne prija ni voda ni sunce, i kao da se smanjio, tj izgubio povrsinsku jaku crnu boju, sad se sve vise pojavljuju neke nijanse zlatne, i ispostavilo se da je to zapravo zlatni opsidijan. E sad, mene zanima da li ga je voda mogla ostetiti, jer nije pukao ali kao da je poceo da nestaje, tj da se smanjuje. Rekli su mi da ga stavim u zemlju pa se mozda oporavi. Ali generalno nigdje nisam mogla naci bas za zlatni opsidijan kako se cisti i puni, pa ako moze pomoc?

  hvala puno,
  bobuska

  ReplyDelete
 150. Pozdrav vlasniku bloga i unapred zahvaljujem na podarenom vremenu. Skoro sam kupila septari od koga se praktično ne odvajam, toliko mi prija. Međutim, malo informacija sam o njemu našla, te nisam sigurna kako da ga najbolje održavam. Možete li mi pomoći savetom? Takođe, zanima me koji kamen je najbolje nositi radi borbe sa različitim anksioznostima i fobijama. Hvala unapred.

  ReplyDelete
 151. Bobuska,

  Sto se tice kombinacije crni oniks-malahit...
  Među stotine komentara, teško je pronaći na koji odgovor sam napisao taj komentar.
  U svakom slučaju, crni oniks i malahit su kristali sa potpuno suprotnim dejstvom.
  Crni oniks jako uzemljuje, ali nakon dugog nošenja izaziva loše raspoloženje, tugu..
  Sa druge strane jeste jako dobar za usklađivanje astralnog i fizičkog tijela..
  Malahit takođe ostvaruje vezu sa našim astralnim tijelom i omogućava bolji uvid u uzroke emotivnih problema..
  Ta dva kamena zajedno pri stalnom nošenju mogu da dovedu do lošeg raspoloženja zbog emotivnih uvida. Pa umjesto da uvidi u naše realano emotivno stanje, koje potiče malahit, budu pravac ka izlasku iz lošeg raspoloženja, dugim nošenjem crnog oniksa dobijemo finalno stanje kao tugu.
  Da rezimiram, mogu ta dva kristala zajedno da idu, ali ne i dugo da se nosi ta kombinacija..

  ReplyDelete
 152. Bobuska,
  Labradorit ima dosta nijanse zlatne u sebi.
  Česti su komadi labradorita koji nemaju ni malo djelova koji se presijavaju i imaju preliv raznih boja, već su zlatkasto smeđi..
  To što je od crnog došao do svoje realne boje je zapravo pokazatelj da ste ga očistili.
  A dešava se da pri poliranju kamena, kamen voskiraju raznim polir sredstvima koja spadnu pri pranju krisala, pa izgleda manji.
  Tako da pretpostavljam da to jeste labradorit, a ne zlatni opsidijan. Jer zlatni opsidijan, (kao i svi opsidijani kad su obrađeni) ima savršenu polituru (glatkoću) koja se ne troši, ne spada..

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 153. Margita,

  Septari je kristal koji jako dobro utiče na jačanje i prokrvljenost mozga, olakšava prohodnost između nervnih stanica, i time pomaže lakše liječenje bilo kojih problema sa nervima i koncentracijom. Koristi se i kod Alzheimerove bolesti upravo zbog mogućnosti da čisti akumulacije između nervnih stanica..

  Odličan je u liječenju svih vidova zaboravnosti, rupa u sjećanju, uglavnom se koristi kao kristal za prostor, ali se koristi i kao lični kristal.

  Kao kristal za prostor, Septari se čisti dva puta godišnje pod mlazom mlake vode, a puni uz gorske kristale ili par sati na suncu.
  Ako ga već stalno nosite, čistite ga jednom mjesečno na mlad mjesec, a punite uz očišćenje i napunjene gorske kristale ili par sati na sunucu, prije ili posle podne.

  Protiv anksioznosti i fobija dobri su kristali: ametist, citrin, rozi kvarc, topaz, tigrovo oko.. pa koji vas više privuče, a može i kombinacija ametist+citrin, ili ametist+rozi kvarc + gorski kristal...

  Pozdrav i hvala vam što pratite ovaj blog.
  Marko.

  ReplyDelete
 154. Pozdrav

  Danas sam kupio Cadjavac(Dimni Kvarc)pa me interesuje da li imas neko iskustvo u vezi njega.
  Interesuje me i njegovo punjenje...Prodavac je rekao da se puni pored gorskog kristala,ali da moze i pored kristala soli.Da li mozda znas da li je to pravi nacin?

  ReplyDelete
 155. Shamile,
  Čađavac se prazni pod vodom, a puni uz gorski kristal preko noći (ili dana, uglavnom oko 4-6 sati).
  SO NIKADA ne puni druge kristale, samo ih čisti.

  Dimni kvarc (Čađavac) je izuzetan kristal za bolju kontrolu nad sobom, pa se često koristi od odvikavanja od loših navika.
  Dimni kvarc je jedno veliko povoljno "stop".
  Pripada korjenskoj čakri.
  Dobar je protiv bolesti digistivnog trakta, kao i za polne organe. Dobro utiče na muskulaturu unutrašnjih organa, kao i na zglobove i mišiće oko njih.

  Pozdrav, i hvala što pratiš ovaj blog.
  Nadam se da ti koriste objavljeni tekstivi.

  Marko.

  ReplyDelete
 156. Veoma sam se zainteresovala za kristale. Kupila sam privezak od rozen kvarca na letovanju. Medjutim, kada sam se vratila kuci videla sam da ima napuklinu celom duzinom cega nije bilo pre. Istina je da mi je pao na pod (plocice) ali tada nisam primetila naprsnuca. O cemu se radi, da li je to lis znak i da li da ga bacim? Hvala

  ReplyDelete
 157. Jawa,

  Što se tiče kristala, ne treba im prilaziti sa sujevjerjem. Kristali su prirodni elementi spojeni u kristalnu strukturu, koji svojom jonskom rešetkom koja se stvara pri susretu sa drugom energijom, djeluju na naše bio polje..

  Polomljen kristal se ili baci u rijeku, ili se zakopa u zemlju, tj. vrati prirodi.

  Pročitaj tekstove o čišćenju, punjenju i odabiru kristala. Često se desi da da kristal pukne, nestane na čudan način ili se jako pregrijava ako je energetski neočišćen ili našem biopolju jednostavno ne prija, a još češće kad pokupi puno nataložene negativne energije od nas, pa odreaguje.

  To što je kristal pao, je (bar ja tako mislim) prosta nepažnja..
  Roze kvarc ima u sebi nekih linija koje izgledaju kao neke spojnice, to se pojavi vremenom, kad kristal odreaguje na toplotu tijela možda nije ni pukao?

  Pozrdav i hvala ti što pratiš ovaj blog.
  Marko.

  ReplyDelete
 158. Pozdrav.Vec sam postavio pitanje,ali izgleda nije stiglo.Interesuje me da li i mali gorski kristal moze da puni druge kristale ili to mora uz sobnu varijantu da se radi...

  ReplyDelete
 159. Potreban je jedan gorski od bar 3-4 cm
  ili 3-4 manja od 1-1,5 cm.

  Ako imaš jedan manji gorski kristal, kristal koji puniš uz ostavi duže od 6 sati sa njim u staklenoj posudi, poklopljen.

  M.

  ReplyDelete
 160. Hvala na predhodnim odgovorima :) puno si mi pomogao.Imam samo jos jedno pitanje.Juce sam kupio ametist u vidu priveska za ogrlicu.Da li smem da ga nosim u kombinaciji sa cadjavcem koji vec imam i nosim u dzepu(posto on nema kukicu)i da li tigrovo oko sme da ide u kombiniaciji sa cadjavcem

  ReplyDelete
 161. Pozdrav
  Skoro sam dobila na poklon kamen Pitersit,pa me interesuje kakav je to kamen i kakva su mu
  dejstva?

  ...i dalje pohvale za blog

  ReplyDelete
 162. Cenjeni Marko, citam blog i jako mi se svidja, mislim da ste vi poseban poklon za nas, interesuje me kako da se registrujem. Mila.

  ReplyDelete
 163. Shamil
  Ametist i čađavac daju jednu lijepu kombinaciju koja donsi veći stepen samokotrole i smirenosti.
  Izuzetno dobro djeluje na kontrolu agresije, na kontrolu depresije.
  Na fizičkom planu ta kombinacija djeluje na glavobolje izazvane stresom, dakle psihosomatske a ne fizički izazvane.

  Tigrovo oko i čađavac ne mislim da bi dali neku efektivnu kombinaciju, jer tigrovo oko djeluje da opusti osobu i da joj više energije i volje, a čađavac daje kontrolu toj volji i tu nastaje unutrašnji pritisak.

  Polako i oprezno sa kristalima :)

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 164. Marina,
  moram da kažem zbog drugih čitalaca da je Pitersit jako lijep kamen, postoji u dvije -tri boje. Rumena boja jesenjeg lišća sa tamno crvenim i ljubičastim djelovima, kao i plavi Pitersit koji je rijedak i dosta skuplji.
  Na tržištu je uglavnom prisutan Pitersit iz Kine koji izgleda kao šarenije tigrovo oko talasastih i nepravilnih šara. Uglavnom sa tonovima boja tamno crvene, braon, ljubičaste, plave i zlatne.

  Pretpostavljam da je u pitanju ta crvenkasto šarena kombinacija koju imate.

  Pitersit je dobio ime po svom pronalazaču Sid Pitersu, koji je taj kristal našao u Namibiji 1962. godine. Nnažalost to nalazište je danas isrpljeno.

  Pitersit ili kako mu je drugo ime Olujni kamen jer pomaže u nestabilnim i haotičnim životnim situacijama.
  Pitersit kombiancija kristala Tigrovog oka i Sokolovog oka, sa primjesama kvarca. Time spada u vrsu jaspisa.

  Pitersit je kristal odlučnosti i smirenosti. To je kamen koji pomaže snagu naše volje, prepozavanje istine i jača intuiciju.
  U meditaciji se koristi kao kristal za podizanje samosvijesti.

  Pitersit se koristi za stimulisanje rada žlijezde hipofize koja dalje utiče na regulisanje ispravnog rada endokrinog sistema da dodje do regularne količine hormona vezanih za rast, metaboličke procese, krvni pritisak, seksualni poriv, tjelesnu temperaturu...

  Pitersit je kristal šeste čakre, Ajne. Ali se koristi i za oslobađanje tenzije iz svih drugih čakri. Na trećem oku nam pomaže u sticanju uvida u rješenje problema prilikom haotičnih životnih situacija.

  Pitersit se prazni pod vodom, puni se uz kristale gorskog kristala i tigrovog oka.
  Ogrlica se čisti preko noći uz hematit a puni na način koji sam već pomenuo.

  O Pitersitu bih mogao još 200 redova :)
  U druženju sa tim kristalom ćete najbolje otkriti sve aspekte njegovog djelovanja. Ovi koje sam pomenuo su kao putokazi za ono što ćete sami sagledati.

  Pozdrav moja prijateljice sa bloga :)
  Marko

  ReplyDelete
 165. Mila,
  i Vi, kao i svaki čitalac ovog bloga ste poseban poklon za mene.
  Zahvaljujući svima vama, moj trud ima ploda u kom svi uživamo.
  Kroz sva pitanja čitalaca ja stalno naučim nešto novo u pristupu kristalima i kristaloterapiji.

  Prijavite se tako što na blogu sa desne strane imate označeno ПРИДРУЖИТЕ СЕ ОВОМ САЈТУ, ili pridružite se ovom blogu.
  Tu imate opciju da odaberete preko kog e-maila se pridružujete, preko svog Google e-maila (gmail) ili Yahoo e-maila. Pise u opciji kada kliknete na to dugme "pridružite se ovom sajtu" i samo slijedite upustva dalje. Nije komplikovano ni najmanje.

  Pozdrav, i hvala vam što pratite ovaj blog.
  Marko

  ReplyDelete
 166. Zdravo, prije svega pohvale za blog :)
  Imam skromnu kolekciju kamencica i zahvaljujuci Vasem blogu dosta sam naucila o njihovom odrzavanju, tako da Vam se moja druzina i ja puno puno zahvaljujemo :)
  Zanima me da li mi mozete preporuciti neki kristal (i reci mi kako da ga odrzavam) koji moze pomoci meni dragoj osobi da se ostavi kockanja i pomoci joj da istraje i ne vrati se tom zlu... :(

  unaprijed hvala (:

  ReplyDelete
 167. Jovana,
  hvala na pohvali :)
  Drago mi je ako ti ovaj blog koristi.
  Iz meni poznatih razloga nisam dugo pisao nove tekstove, ali uskoro će biti dosta toga novog na blogu..

  Što se tiče kockanja, to je čak i mnogo teži problem nego narkomaija, jer je predmet ovisnosti nefizički, iz kog se ipak izlazi, znam 2 osobe koje su se "skinule" sa kockanja, doduše ne znam ni puno kockara, ali mi je poznato njihovo iskustvo.

  Kad govorimo o bilo kojoj vrsti ovisnosti, govorimo o:
  volji - korjenska čakra,
  kontroli sopstvenih misli - treće oko tj. šesta čakra
  i samopouzdanju - solarni pleksus, tj treća čakra.

  Dijamant je jako dobar po pitanju volje i kontrole sopstvenih misli. Odličan je kristal za održavanje sebe u postojanosti posle svih vrsta odvikavanja.
  Ono što je bitno za dijamant je da bude u zlatno facungu (zlatom okviru, nekom zlatu koje ga uokviruje..) jer to zlato neutrališe sva štetna dejstva dijamanta.
  Kad kažem dijamant ne mislim na dijamant od 100 karata, već na, istina skup, ali običan, mali kristal dijamanta koji se može nabaviti i dati zlataru da ga stavi u privezak.
  Dijamant se ne prazni i ne puni.
  Povoljno je prije davanja na obradu zlataru kao i svaki drugi kristal, dijamant ostavi u so 2-3 dana. Mada ni to nije potrebno. Pri kupovini dijamanta obratiti pažnju da nije iz zemalja u kojima djeca rade kao robovi u rudnicima.
  Ako ne nađete dijamant, dobar je i Herkimer dijamant, on ne mora u zlati fascung, prazni se pod tankim mlazom vode, puni se na suncu 2 sata.

  Posle dijamanta bih predložio kombinaciju:
  dimni kvarc, rubin i plavi safir. Naravno rubin i safir ne moraju da budu visoko karatni i potpuno providni.
  Svi se prazne pod vodom, dimni kvarc se puni uz gorski kristal, a rubin i safir na suncu.

  Treća kombinacija je:
  dimni kvarc (kontrola), fluorit (odgovornost) i pitersit (odlučnost i smirenost).
  Fluorit se prazni pod vodom, puni na suncu.
  Pitersit se prazni pod vodom, puni se uz kristale gorskog kristala i tigrovog oka.

  Četvrta kombinacija je:
  Dimni kvarc, fluorit i lapis lazuli.
  Lapis lazuli se prazni uz hematit, puni uz gorski kristal.

  Eto nekoliko rješenja, pa vi odaberite jedno od tih.

  Svi se nekad u nečemu izgubimo. Uspjeće on. Biće sve ok.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 168. Marko, pozz i jos jednom sve pohvale tvom blogu.Lepo ja rekoh u prethodnom postu da ce mi uskoro trebati pomoc..:)
  Naime, dobila sam prelepu ogricu od Cilibara iz Rusije.Pokusala sam da se sama sneadjem trazeci na Netu, kako se cisti i puni, ali nisam bas uspela.Negde pise da ga treba a negde da ne treba stavljati pod vodu..Pa me, dakle interesuje, naravno ako ti nije tesko, kratko ojasnjenje kako se Cilibar cisti i puni..
  Izvinjavam se zaista na pitanjima, ali nekako ono sto procitam ovde i sto cujem od tebe mi deluje pouzdano, tako da ne moram dalje da pretrazujem.Hvala unapred...:)

  ReplyDelete
 169. Crystal :)
  Ćilibar se češće prazni pod vodom, a puni se na suncu ujutru il predveče sat vremena. Može i negdje u hladovini da bude izložen sunčevoj radijaciji.
  .. nema na čemu :)
  Ne izivnjavaj se zbog pitanja, ova strana služi za to :)

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 170. Marko, hvala ti na svim tekstovima koje objaviš!Svakom odgovoru i savjetu kojeg das, bilo meni, bilo nekom drugom! Primjera radi - odgovorom Jovani, odgovorio si i meni :-), i meni draga osoba je počela "pomalo" kockati....i imala sam te namjeru pitati za savjet, no kako sam te već zasula sa sto pitanja i tražila sto savjeta, trenutno je to bio manji prioritet( ti znas)No, odgovor sam dobila! , jos jednom hvala ti- sto postojis, tako pozitivan, nesebičan, spreman dati...i nadam se da ces uskoro, pisanom rječju, naučiti nas, prenjeti na nas , bar djelić tvojih uvida i spoznaja u radu s kristalima, a i ostalim!Pozdrav! Tamara

  ReplyDelete
 171. Marko, jos jedan pozz..Izvini za dva posta za redom, ali imam jos par nedoumica i pitanja..
  Prvo, citala sam ovde pitanja ostalih citalaca bloga i ljubitelja kristala i tvoje odgovore, pa mi je pa mi je "zapalo" za oko, tvoje pisanje o izboru licnog kristala..Dakle, ja imam dosta kristala ali jos uvek nemam svoj licni kristal..:) Tacnije, ne znam kako da objasnim, ali ne mogu da se odlucim samo za jedan, imam potrebu ponekad da promenim kristal, ne znam, valjda zbog nekog osecaja ( koliko god to zvucalo glupo) da izborom jednog ostale zapostavljam..:) Prosto mi bude zao..Osecam se kao kada bih zapostavila dobre prijatelje i od njih vise izabrala samo jednog..Znam da zvuci glupo , ali tako je..I sada se pitam, kako da odlucim , izmedju nekoliko najdrazih kristala, koji da izaerem kao licni?
  I drugo..( doduse ovo nije koknkretno pitanje, volela ih samo da cujem tvoje misljenje).Rekoh da imam dosta kristala, neke nosim sa soom cesce za nekima samo ponekad osetim potrebu..Mada volim da su mi svi blizu ( kada sam ove godine isla na letovanje, ponela sam u torbi sve kristale, nekako mi ih bilo zao da ih ostavim same kod kuce :) :) :)
  Medju kristalima imam i Beli Ahat i Tirkiz ( tirkiz je u prstenu) ALi sa njima i nisam bila nesto posebno povezana..Medjutim, desio mi se nedavno mali porodicni problem( sada deluje kao mali, ali sam se ja jako uplasila,naime mama je imala zdr.problem, tacnije povredu).Posto inace ( iako nisam bas neki veliki vernik,) uvece pred spavanje se uvek pomolim Bogu, to vece kada sam, sva uplasena i zabrinuta da li ce sve biti OK,krenula da se pred spavanje pomolim , uhvatila sam sebe da drzim u ruci upravo Beli Ahat i Tirkiz..Veruj da nisam ni bila svesna u tom momentu da sam ih , i zasto bas njih uzela u ruke..Hvala Bogu sve se zavrsilo kako treba, ali ja i dalje ne mogu da zamislim vecernju molitvu bez ta dva kristala..
  Interesuje me, sta mislis..da li je sve to samo slucajno?Uopste izbor bas ta dva kristala?
  O Belom Ahatu, cak i ne znam skoro nista ( njegove osobine i delovanje)
  Zanima me, posto imas dosta iskustva sa kristalima, da li je to samo slucajnost, i moj subjektivni osecaj da se osecam ispunjenije dok se molim sa kristalima u ruci..ili mozda nije slucajno sto sam bas njih ( i uopste kristale) izabrala za molitvu..
  Hvala unapred...i izvinjavam se na predugom postu.
  Pozz

  ReplyDelete
 172. Tamara,
  Hvala.

  Pitanja i odgovore čitalaca sam postavio kao posebnu stranu upravo iz razloga što iz tuđih pitanja možemo naći dosta odgovora za sebe.
  To je našto kao praktičnija strana bloga.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 173. Cryistalnoir,

  Što se tiče ličnog kristala. Evo mog primjera.
  Ja znam koji je moj lični kristal (koja vrsta), a nemam kristal. Tj. imam nekoliko komada te vrste kristala, ali ni jedan od tih komada nije moj lični kristal.
  Svoj komad ličnog kristala sam dao prvoj osobi koju je privukao, jer sam taj komad dobio od osobe sa kojom ne želim da imam ikakav mogući kontakt, komunikaciju u bilo kom pravcu i načinu ili pojam o postojanju pa ni preko kristala.
  Tako da znam kojoj vrsti kristala pripada moj lični kristal, a sa komadom te vrste ću se sresti prije ili kasije.

  U međuvremenu na jednom od putovanja, sam dobio jaje meni izuzetno dragog kristala, od čitateljke ovog bloga i danas meni veoma drage osobe, koju neizmjerno cijenim i duboko vjerujem dobru namjeru te osobe, pa taj kristal biva stalno sa mnom i mislim da postaje moj lični kristal..

  Što se tiče bijelog ahata + tirkiza tokom molitve.
  Moja prijateljica Ana koja je izuzetno dobro upućena u kristale je pročitala tvoje pitanje i telefonom mi je dala lijep komentar. Da je tvoja molitva Bogu ličan i subjektivan osjećaj, a da kristali taj osjećaj pojačavaju.
  Nisam objavio njen odgovor koji je poslala na blog jer ne želim da blog postane forum uzajamnih prepiski čitalaca. A svakako da sam na ovaj način objavio njen komentar kao odgovor tebi i od nje, pa i od mene.

  Bijeli ahat je kristal krunske čakre i dobro je otvara.
  Tirkiz je kristal grlene čakre, koja je vezana za bilo koji vid komunikacije, a preko krunske i komunikacije sa Bogom. Tirkiz pored ostalog daje osjećaj sigurnosti.
  Zato je ta kombinacija pojačala tvoj subjektivni osjećaj intenzivnije i sigurnije komunikacije pri molitvi. Koji je objektivno jako bitan u odgovoru na ono za šta se neko moli Bogu.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 174. Marko, sta da kazem osim jos jednom veliko HVALA..
  Zaista, sve odgovore koje nadjem na tvom blogu uzimam bez imalo rezerve kao tacne i pouzadane..Jos iz vremena kada sam ti brdo pitanja postavljala na jednom Forumu, stekla sam takav utisak ( i ovo je zaista istina nikako laskanje :) :))
  Naravno imam ja , kao i mnogi drugi jos brdo pitanja, ali prosto, ipak mislim da neke zakljucke moram i sama izvesti , i doci i do nekih saznanja sama kroz iskustva sa kristalima..Jer ne moze bas sve da se "dobije na tacni"..:)
  Hvala jos jednom..i za blog i za tvoje prisustvo i za to sto imas strpljenja da odgovoris na svako postavljeno pitanje..Pozz

  ReplyDelete
 175. Crystalnoir,
  hvala, ali molim te, moje, kao i bilo čije odgovore protresi zdravim razumom pa prihvati, ne bez rezerve.
  Svakako, hvala ti na zaista velikom komplimentu.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 176. Dragi Marko,

  Od srca ishrene pohvale i zahvalnost za vasu volju, vreme i strpljenje da svakom odgovorite ponaosob i detaljno.

  Nedavno sam "privukla" kristale u svoj zivot a ubrzo otkrila i Vas sajt. Procitala sam, manje-vise detaljno, svako pitanje i vas odgovor te cu se truditi da ne ponavljam pitanja. Pitala bih vas nesto generalno na blogu a zelela bih da vam izlozim svoj individualni slucaj preko mejla, ako je moguce.
  Generalno pitanje je vezano za takozvani period privikavanja na kristal(e), posto sam negde vec procitala da je taj period oko 3-4 nedelje i da u tom vremenu moze da se ocekuje pogorsanje stanja u oblasti ili delu tela na koji kristal deluje. Kako mi Vi delujete kao jako dobar poznavalac tematike, volela bih da cujem Vase misljenje na tu temu a mislim da bi i ostalim citaocima bilo zanimljivo da to cuju.
  Licno bih volela da zapocnem individualnu kristaloterapiju i vec sam "nasumicno" odabrala par kristala ali bih radje da vam se o tome obratim privatnim mejlom, ako za to imate vremena.

  Unapred zahvalna,
  Jelena

  ReplyDelete
 177. Jelena, hvala za pohvale.

  Naravno da možete da se obratite mailom za pitanja koja ne želite da dijelite sa drugima.
  muzikaikristali@gmail.com

  U tekstu "Emotivne i fizičke reakcije na kristale" sam već nešto pisao na tu temu.
  Čitaoci o tome mogu pročitati na:
  http://okristalima.blogspot.com/2010/03/emotivne-i-fizicke-reakcije-na-kristale.html

  Npr. žad i lapis lazuli, znaju da utiču na potisnute frustracije i da osobu "pritjeraju uz zid" da ih se oslobodi, taj proces može biti težak ukoliko osoba nije psihički spremna na to.

  Osobe kojima je srčana čakra debalansirana ili emotivni sloj aure debalansiran, a uz to imaju preotvrenu korjensku čakru pa je seksualnost nadvladala emocionalnost i nisu u skladu, mogu da burno reaguju na Rozi kvarc koji zapravo umiruje i vodi u sklad emocija i seksa, a to radi i rubin. U tim slučajevima dolazi do pada poremećenog libida, da bi taj libido kasnije došao u normalan nivo.
  Reakcija kod manje-više mazohista biva slična kad je problem patnje u pitanju. Dolazi do "pada do dna" da bi se izašlo iz teškog stanja.
  Da li će osoba odbaciti kristal ili nastaviti sa nošenjem zavisi od tipa ličnosti i toga šta želi. Neko želi da nema emocionalno zdrav odnos već seksualno intenzivan odnos. Neko ne želi da se oslobodi patnje već uživa u tome.

  Fizički, u tim nus pojavama obično dolazi do osjećaja intenzivnog zagrijavanja kristala na mjestu na kom se korisiti.

  Ako je zagrijavanje kristala pretjerano neprijatno i ako se pojave fizičke smetnje (aritmija srca, poremećaj u lučenu žlijezda na dijelu tijela gdje stavljamo kristal itd.) , treba odustati od nošenja kristala.

  A kad se dešavaju ti veliki problemi?
  Obično kad kristal ne odaberemo sami, već nam ga preporuči osoba koja navodno poznaje kristale ili kristal odaberemo na osnovu horoskopskog znaka ili na drugi nebitna način.
  U ostalim slučajevima, reakcija neće biti finalno negativna.

  Pozdrav, hvala što pratiš ovaj blog.
  Marko

  ReplyDelete
 178. Dragi Marko,

  hvala za ovaj izuzetni blog i vrijeme koje nam poklanjas.
  Sto se kristala tice, tu sam tek prvasic i moram priznati da su me neke informacije zbunile.
  Koliko sam uspjela shvatiti, redovito se nosi samo jedan, licni kristal, najcesce gorski, a ostale se uzima po potrebi, a na taj gorski se mogu staviti privjescici npr. od lazurnog kamena i rozenkvarca. Ali rozenkvarc ne bi trebao ici na sunce, dakle mogu ga stavljati samo na vecer? Takodjer kazes da ne bi trebalo cesto mijenjati kristale nego se drzati jednog makar mjesec-dva jer se ne treba "predozirati" njihovim utjecajima. Moze li se ipak koji dan za promjenu umjesto gorskog kristala staviti npr. bisernu ogrlicu, ili bilo koju drugu, a da to ne bude lose za organizam?
  Rekao si da ne bi ni trebalo nositi kristale ako je sa organizmom sve u redu jer zdravom covjeku lijecenje ne treba. Ali kakvu suvisnu energiju mogu stvoriti "romanticni" rozenkvarc ili mjesecev kamen? Ne bih htjela stvoriti kakav kontraefekt, friska sam u ovome pa te molim da mi odgovoris na pitanja i komentiras zakljucke.

  Mnogo ti hvala za tako strucan uvid u svijet kristala.

  Iz vrele Dalmacije pozdravlja te Meri

  ReplyDelete
 179. I jos jedno kratko pitanje: kojom vodom treba cistiti kristale? Voda iz vodovoda je tako puna klora i ostalih kemikalija da nisam sigurna je li treba koristiti nju ili destiliranu ili kisnicu?

  Hvala i pozdrav,
  Meri

  ReplyDelete
 180. Dragi Marko,
  imam dosta pitanja, pa ako imas vremena....
  Bila sam na putovanju i kupila sam prelijepu srebrnu narukvicu s 5 komada Labradorita( oko 3cm svaki), no nedoumica - da li i nju, mogu čistiti na nacin kao i sam Labradorit - sol tri dana, pa tekuća voda, pa punjenje - mineralna voda /2 dana na suncu, ili zbog srebra trebam uraditi drugačije?
  Dobila sam srebrni prsten s crvenim koraljem (?)...mislis li da ga trebam nositi odvojeno od nje, s obzirom da stalno nosim kombinaciju kristalića koje si mi preporučio?, pa da ne pretjerujem! znam da Labradorit smijem i trebam, ali za ostalo ne znam!
  Nasla sam, bas ja i 4 grumenčića, kamena, a u njemu kristal, koji ne znam prepoznati, pokusala bih uslikati i poslati ti, ali bojim se da ni ti neces moći vidjeti jer je kamen prošaran kristalom debljine recimo oko 2 cm vodoravno i tako nekoliko redova...bjelo, bljedo žuto...( da šaljem fotke?)
  i dobila sam (iz Tunisa) kristalno jaje i ribicu pink boje, intenzivno pink jaje, a ribica pink prošarano bjelim - naravno da niti to ne prepoznajem sto je...
  zatrpala sam te pitanjima, ali vjerovao ili ne, sve je to "stiglo" meni u 7 dana!, čeka da ocistim, a ja ne znam kako!
  hvala ti,puno ti hvala, na svim savjetima i pomoći! Pozdrav
  T.

  ReplyDelete
 181. Tamara,
  izvini zbog čekanja na odgovor.
  Što se tiče fotografija kristala, pošalji na mail, pa ću vidjeti ako uspijem da razaznam šta je šta..
  Nakit od kristala se u suštini prazni uz hematit, puni uz gorksi kristal.
  Ako se srebrni nakit stavlja u so. Tu so bi trebalo držati na jakom suncu bar jedan dan da se dobro isposti od vlage. So je hidroskopna i zna da bude vlažna i ošteti metal. Kao što znaš, srebro korodira, tj. tamni od vode.

  Nikad ne prepreporučujem pretrpavanje kristalima.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 182. Meri, pošto kristale nećemo ostaviti u običnoj vodi jako dugo, hlor neće uticati na kristal koji podnosi vodu, jer normalno može i da se posuši krpicom.
  Dakle obična tekuća voda, tanak mlaz, ne topla, ne ni prehladna.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 183. pozdrav Marko,
  skoro sam kupila Astrofilit, ali u radnji nisu znali da mi kazu nesto o tom kristalu jer su ga dobili prvi put, a i koliko sam razumjela od novije je generacije kristala.. pronasla sam samo na nekom sajtu da nije poznato da li je primjenljiv u lijecenju sa kristalima. Jako me privukao jer volim sarene i svetlucave kristale, a ovaj je nekako crno bijeli sa jarko narandzastim tackicama koje se presijavaju..
  Primijetila sam da me privlaci ili crni kristali i bijeli, ili bas sareni sa puno boja, jako rijetko obratim paznju na jednobojne kristale..
  Ne znam da li i to moze nesto da znaci? :)

  Takodje sam kupila sebi privezak od mlijecnog kvarca, sve sto znam jeste da prija ljudima koji se osjecaju kao zrtve i vole da se osjecaju potrebnim, da li je to tacno?

  hvala puno na odgovorima,
  pozdrav, boba

  ReplyDelete
 184. Veliki pozdrav,

  Nadam se da mi još jednom možete pomoći informacijom. Kupila sam obsidijan "Apačke suze", ali u prodavnici kristala nisu puno znali o tome kako se isti održava. Ni na Netu nisam našla puno informacija o tome kako se čisti, odnosno puni. Takođe me zanima da li je bolji za ličnu upotrebu, ili za prostor u kome se živi? Možete li me posavetovati? Hvala unapred :)

  ReplyDelete
 185. Marko, da li paše kombinacija kristala citrin, zeleni aventurin i ametist?
  pozdrav

  ReplyDelete
 186. Pozdrav Marko,

  predivan sajt, hvala sto svoje znanje delis sa nama.

  Mozes li mi reci koji kristal je pogodan za umanjenje poroka (pusenje, alkohol) a koji za smanjenje telesne tezine?
  Pretpostavljam da bi mnoge dame zanimalo to :)

  Hvala unapred,

  ReplyDelete
 187. Pozdrav Marko,
  Vec sam se jednom javljala i dobila korisne informacije i jos vise zavolela svet kristala... Konacno sam pronasla radnje u gradu, pa mogu da nabavljam ono sto mi treba.
  Zanima me koji kamen preporucujes protiv uroka i crne magije, posto sam cula razlicita misljenja i veci izbor, ali nisam sigurna sta je najbolje i najpouzdanije. Ili mozda kombinaciju nekih koji bi u tome pomogli. Unapred zahvalna Beka.

  ReplyDelete
 188. Pozdrav Marko i svaka cast na blogu, samo da je vise ovakvih tema, gde bi nam kraj bio, ali smatram da nasa svest, odnosno svest ljudi na nasim teritorijama, nikako nije napredovala, pa da niko preterano ne pridaje znacaj kristalima i zivotnoj energiji.
  Jako sme privlace kristali, mada jos ni jedan konkretno nisam nabavila, ali planiram to da promenim u skorije vreme. samo jos kada bih bila sigurna da ima proverenih radnji u Beogradu gde ih mogu nabaviti. Tako da molim za neki savet, ako imas.
  Svasta bih ja ovde jos pitala, ali polako.
  Imam jos jedno pitanje, dobila sam teslinu purpurnu plocu i tek ucim neka svojstva o njoj, pa se nadam da mogu ovde neki savet da dobijem.
  Znam da nema veze sa kristalima, ali ima sa energijom, pa mi sve to deluje tako blisko.
  Unapred zahvalna Dominika

  ReplyDelete
 189. Cao :-),

  Upravo sam naletela na ovaj blog i veoma mi se dopao... Sve pohvale..
  Registrovala sam se malo pre, a kako sam "nova" u " blogovanju" :-) nadam se da ce moj text doci do tebe...

  od nedavno sam pocela da se interesujem za kristale.. Rozen Kvarc imam vec neko vreme u obliku makog srca pa ga nosim na narukvici(ne stalno).. Kupila sam privezak Gorskogh Kristala i Crnog Turmalina(Turmalin su mi dali kada sam trazila nesto za zastitu i negativnu energiju jer je atmosfera oko mene na poslu, a i rodbine bila i postajala bas losa)... ja ih nosim zajedno na srebrnom lancicu pa me zanima da li to smeta ili ne..
  Kamen koji je mene bas privukao i imala sam osecaj da ga moram uzeti je Ametrin i njega sam uzela u obliku kamicka... nocu ga stavljam pod jastuk jer sam pocela 'manje da sanjam' a to mi se ne svidja jer ja volim moje snove :-) ima li jos neki kristal za to?
  Takodje nisam neko ko je bas siguran u sebe pa ne znam da li neki kristal utice i na to?
  danju ga nosim u rukavu, ruci... ne znam "Deluju" li kristali ako ih nosimo u dzepu ili torbi ili samo u komtatu sa kozom?
  Hematit sam uzela davno kao vrstu priveska jer sam ovan, ali ga nisam nikada nosila, niti ga sada nosim... kao priveske za kljuceve imam i Rozen Kvarc i Ametist, ali ni njih ne nosim...
  Ne znam kako se ciste, pune i kombinuju ovi kristali koje imam ali bih ti bila VEOMA zahvalna ako mi odgovoris...
  p.s. da li i jedan od ovih koje imam utice na glavobolje?

  Hvala jos jednom
  i pozzz iz BGa

  ReplyDelete
 190. Bobuška,
  Astrofilit je sintetički kristal. Sintetički (vještački) kristali se ne koriste u kristaloterapiji.
  Poznato mi je da ga neki ljudi koriste za meditaciju, ali ja ne koristim vještačke kristale i ne mogu da dam komentar na njih.

  "Takodje sam kupila sebi privezak od mlijecnog kvarca, sve sto znam jeste da prija ljudima koji se osjecaju kao zrtve i vole da se osjecaju potrebnim, da li je to tacno?"
  Nije tačno.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 191. Margita,
  Svi opsidijani se prazne pod vodom, a pune na sunucu 2 sata prije ili posle podne, tj. kad nije jako sunce ili uz gorski kristal preko noći.

  Apačke suze možete koristiti kao lični ili kao kristal za prostor, prema vašoj potrebi.

  Samo sokolovo oko, moqui, boji se ne koriste kao kristal za prostor jer su uvjek lični, a septarij se rijetko kad koristi kao lični kristal.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 192. Beka,
  protiv crne magije i tuđih negativnih energetskih uticaja ide kombinacija
  crni turmalin, crveni jaspis, smaragd (ili dva prazema), dva tirkiza i gorski kristal.
  Možete uzeti jako sitne kristale i nositi ih zajedno u platnenoj vrećici.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 193. Dominika
  ja ne radim sa orgonitima i sličnim uređajima, tako da o Teslinoj ploči mogu da dam samo laičko mišljenje, koje vam nije od koristi.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 194. ella84

  Ametrin jeste kombinacija Amestita i Citrina, Ametist je kristal koji opušta, ali za miran sam vam preporučujem kombinaciju:
  Ametist, Rozi kvarc i Gorski kristal.
  To će, takođe dobro uticati na glavobolje.
  Za glavobolju je dobar i ljubičasti fluorit.

  Kristali djeluju i ako ih nosimo u džepu, naša aura se širi metar ipo oko nas..

  Sva tri kristala koje ste nabrojali (ametrin, ametist i rozi kvarc) se prazne pod vodom pune preko noći uz gorski kristal.
  Hematit samo preko noći uz gorski kristal, tako se puni i prazni.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 195. Romina
  Da li paše kombinacija kristala citrin, zeleni aventurin i ametist?

  Da li paše za šta?

  Ta kombinacija je dobar antidepresiv. Dobra je i za probleme sa šećerom u krvi, probleme želudca. Aventurin je univerzalni staratelj, citrinu godi ametist a zajedno sa aventurinom djeluju na hormone koje proizvodi pankeras i na predio želudca koji smiruju i opuštaju.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 196. Cao Marko,
  Upravo sam se prijavila na tvoj blog koji se do te mjere izdvaja po sadrzaju, tvojoj svesrdnosti i strpljivosti da detaljno odgovaras na pitanja velikog broja pratioca da sam jako zahvalna sto sam naletjela na njega.
  Pitanja imam, ali za sada sam pozeljela samo pohvaliti tvoj rad.
  Veliki pozdrav,
  Emily

  ReplyDelete
 197. Emily,
  veliko hvala :) reakcije čitaoca i pozitivne i negativne mi jako puno znače i usmjeravaju me u biranju tema za pisanje.

  Što se tiče pitanja.. ako smatrate da je pitanje zanimljivo i ostalim čitaocima, pošaljite ga ovdje, ako je lične prirode, pošaljite na e-mail dat u najavi ove srane.

  Hvala što pratite ovaj blog. Pišemo se i bićemo u kontaktu.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete