Stara pitanja čitalaca 1.

Na ovoj stranici su pitanja i odgovori čitalaca tokm 2010 godine, ostavljam je jer iz raznih pitanja možete dobiti odgovore koje već tražite.
Nova stranica na kojoj se mogu postaviti pitanja, vezana za temu ovog bloga je otvorena, pitanja mogu postaviti samo osobe prijvaljene kao čitaoci, tj. pratioci bloga.

Marko

197 comments:

 1. Cao Marko,
  Milo mi je da je neko iz CG pokrenuo malo pricu o ovome.Naime htio bih da podijelim nesto a istovremeno cujem tvoj komentar na to:
  bio sam nedavno u Austriji gdje sam usao u jednu radnju sa kristalima.Radnju drzi covjek koji je minerolog inzinjer i licno ima busotine,pecine (ili kako se vec zove)u meksiku iz kojih crpi kristale.Kad sam mu pokazao par kristala kojih sam imao kod sebe i kada smo popricali prenio mi je neka zanimljiva iskustva a to su:da su kristali generalno ne toliko jeftini koliko sam ih ja platio(imao sam 5,6 rozenkvarca kod sebe precnika oko 1 cm koje sam inace platio ukupno oko 15eura) i kada je pogledao moje kristale rekao da su 100% farbano staklo ili krecnjak kao i da 5,6 pravih takvih rozenkvarcova kostalo puno puno puno vise.Takodje sam mu rekao da imam deklaraciju o tome na sta sam dobio odgvor da standard ISO evropski dopusta farbanje kamicaka (taj standard je pisao na deklaraciji).i rekao mi je da ima puno laznjaka i da u i kini i indiji ima dosta fabrika gdje se to "obradjuje" tj farba krecnjak ili staklo i to se prodaje kao kristal.generalno-najmanji moguci kamencici kristala u njegovoj radnji je kostalo od 25,30 eura pa na vise.
  E ja se sad pitam kako da znam da li je feler neki kamicak. U CG konkretno u PG,ima da sam cuo samo jedna radnja koja se bavi prodajom kristala(i jos par mjesta koji imaju neku saradnju sa itom ovom radnjom)Moj drug je kupio tamo i gledao sam ih i izgledaju maltene kao i laznjak.sad vise nisam siguran dal iko ovdje prodaje prave.Kako da znam da prepoznam pravi kristal a da nije nesto farbano?jer iskreno i te cijene iz jedne jedine radnje iz PG su takodje nekako niske tipa 7,8 eura kosta jedan kamicak od oko 1,5cm precnika. a s obzirom da je ovo CG ne pouzdam se u deklaracije koje oni izdaju. takodje price da je ktristal kamen i da je nesto tezi nije previse ubjedjujuca jer je i staklo ili kristal takodje tesko.(samo plastika moze da se provali lako.)takodje sam razmisljao da uzmem jedan i razbijem ga cekicem :) jer ako je staklo farbano onda iznutra nije farbano tj ako je pravi kristal bice i iznutra isti.al opet ako je krecnjak farbani i upio je farbu i on ce izgledati isto i iznutra i spolja.tako da sam u velikoj nedoumici kako da provalim koji je pravi?:))
  Bilo kakav odgovor ili komentar je dobrodosao pa ti pisi ili posalji na mail.
  veliki pozdrav :)

  ReplyDelete
 2. Marko, hvala za komentar o blogu.
  Kristala, koji su uglavnom poludrago kamenje, ima u raznim visinama kvaliteta i čistoće, samim tim se i razlikuje cijena među kristalima.

  ISO dopušta farbanje kamičaka, ali ti kamičci su zaista kamičci, a ne kristali, tj. obično su vještački silicijum trioksidi (staklo) sa primjesama, poput Swarowski kristala koji su bukvalno i doslovce najobičnije staklo sa hemijom za boju i nemaju nikakvu minerološku niti energetsku vrijednost poput kristala, jer to isto imaš na prozoru.

  Na kristalima je jedino dozvoljeno voskiranje u poliranju čime se dobija veći sjaj.
  Mnogi dileri i proizvođači zagrijevanjem dobijaju promjenu boje i veću providnost, što je opet nepoželjno u kristaloterapiji. A naravno postoje i vještački stvoreni kristali, nastali u komori, stavljanjem gasa elemenata za kristalizaciju, pod visokom temperaturom i pritiskom, takvi kristali obično izgledaju savršeno i neprirodno čisto.

  Pravi kristal od krečnjaka ćeš razlikovati prvo po hladnoći, pravi kristal je na dodir hladan. Razlika između stakla i kristala je u samoj strukturi kristala. Staklo je obično savršenih tonova, bez inkluzija, bez raznih primjesa. Kod kristala ćeš primijetiti njegovu strukturu, koliko god je providan moći će da se primijeti kristalna forma unutra (npr. struktura sedimentacije ako je sedimentni, ili blaga struktura heksa ili oktaedarskih grozdova unutar kristala etc.)

  Naravno kad uzmeš kristal prvo ga dobro protrljaš malo noktom dotakneš da vidiš da nije možda farbano staklo etc.

  Od svojih oko 70 vrsta kristala, kupio sam samo desetak, ostali su došli sami. Viđajući kristale u njihovim slobodnim formama naučio sam da ih prepoznajem kad su polirani oblutci i posle tog viđenja nije teško prepoznati staklo od kristala. Kad sam kupovao kristal, koncetrisao sam se na to da li osjećam vibraciju na energetskom centru kom kristal pripada.

  Ako bi kristal bio pravljen od krečnjaka teško bi mogao da dobije sjaj, a providnost nikako.

  Ne moraš da lomiš sumnjivi kristal čekićem da bi ga provjerio, jednostavno ga operi vrućom vodom i sapunom i zagrebi malo na nekoj veoma maloj površini, biće dovoljno da otkriješ da li je farbano staklo ili ne.
  Ako te muči sumnja mogu da ti pokažem roze kvarc u prirodnom komadu pa da procijeniš da li je ono što imaš kristal ili neka prevara.

  U firmi koju pominješ u Podgorici prodaju prave kristale, uglavnom su u setovima i manjih dimenzija, a veličina kristala ne utiče na njegovu energetsku jačinu.

  Cijene pojednih kristala su niske ako kristali nisu rijetki. Drugi razlog niske cijene može da bude ako su "Gemovi" tj. "oblice" kristala manjih dimenzija sekundarna ruda u rudnicima drugih ruda (halkopirit npr) ili obično kotrljani višak koji ostaje pri rezanju većih komada više čistoće koje se koriste za izradu skupog nakita.

  Nailazio sam i na jako skupe kristale koji nisu rijetki poput moldavita npr. koji su zapravo bili vještački napravljeni kristali, ili jako visoke cijene jer prostor u kom ih kupujem vlasnika košta jako puno pa mora da napravi zaradu na nečemu što nije često kupovana roba.

  Na sajtu http://www.bestcrystals.com možeš da uporediš cijene kotrljanih i neobrađenih kristala i vidjećeš da prodavci te iste kotrljane manje kristale kupuju na veliko po još nižoj cijeni.

  Na cijenu kristala utiče i nalazište odakle dolaze, jer različita nalazišta imaju različit kvalitet rude, ili su jedina postojeća nalazišta u svijetu poput nalazišta Larimara (moja slika na avataru bloga je Larimar) u Dominikanskoj republici odakle domicilno stanovništvo bukvalno puškom brani strancima da traže taj kristal..

  Nisi mi ostavio e-mail adresu za odgovor na mail.

  ReplyDelete
 3. Pozdrav!Molim Vas da mi odgovorite gdje se u Pg nalazi ta radnja za prodaju kristala?Hvala!

  ReplyDelete
 4. Radnja se nalazi na starom aerodromu, bijela dugačka zgrada prekoputa Doma zdravlja, prvi poslovni prostor sa lijeve strane kad gledate na zgradu, ima srebrnu foliju na staklu. Zove se Eko Silver.

  ReplyDelete
 5. Zdravo Marko! Željela bih da Vas pitam kako otkriti koja je vrsta kristala koju imam. Prije nekoliko godina sam pohađala jedan seminar na kojem mi je mentorica bila gospođa iz Irske, s kojom sam se jako zbližila a na samom kraju mi je poklonila kristal ljubičaste i zelene nijanse koje se prelijevaju jedna u drugu. Već imam ametist, i pomalo mi liči na njega ali ne mogu biti sigurna. Da li bih vama možda mogla poslati sliku? Zanima me također kako čistiti ametist? Znam da on blijedi na suncu.
  Mnogo hvala, lijep pozdrav od Ene

  ReplyDelete
 6. Posaljite foto na e mail adresu muzikaikristali@gmail.com

  Ametist se čisti 2-3 minuta pod mlazom mlake vode, a puni se uz gorski kristal.

  Uglavom prozirno obojeni kristali ne vole sunce jer blijede na suncu, pa ih punimo kraj gorskog kristala.
  Svoje kristale ako već niste, stavite u so bar 24 sata i posle održavajte redovno.
  Ametist je jak kristal koji tiho radi.
  Među omiljenim mi je..
  Komunikacija sa ljudima koji čitaju blog mi jako znači.
  Hvala vam što pratite blog.
  Ako imate neki predlog za temu o kojoj biste željeli da pišem, slobodno javite.

  ReplyDelete
 7. Dobila sam na poklon privezak sa rozenkvarcom, Kako da ocijenim dali je pravi ili ne?

  ReplyDelete
 8. Roze kvarc je kamen, roze boje, staklastog sjaja, poluprovidan. Kristal je hladan kad ga stavimo na dlan.
  Kao svaki kamen, ne djeluje kao staklo.

  Evo nekoliko linkova na kojima možete da vidite kako izgleda roze kvarc.
  http://www.jewelry-by-anixi.com/images/rose%20quartz%20ring%201.jpg

  http://sagewillows.co.uk/images/products/large%20rose%20heart.jpg

  http://velvetchokers.com/images/GEMSTONE%20PENDANTS/ROSE%20QUARTZ%203Q%20MOON%201.75.jpg

  Ili, fotografišite kristal i pošaljite na muzikaikristali@gmai.com

  ReplyDelete
 9. Zdravo Marko,

  Nedavno sam kupila komplet kristala: crveni jaspis, mjesečev kamen, tigrovo oko, ametist, sodalit,rozekvarc, gorski kristal, turmalin, i sitne kristale: gorski kristal, ametist i hematit za čišćenje. Kristale sam odabrala prema bojama i prema čakrama, tj za svaku čakru po jedan. ristale (osim ovih sitnih koje sam nabavila za čišćenje kristala) sam stavila u so, i čekam da prođe 21 dan. Odabrala sam tu metodu jer nisam sigurna da li bi mi se neki od njih oštetili prilikom čišćenja na neki drugi način. Molim Vas da mi odgovrite da li sam odabrala dobar način za čišćenje i ne znam kako da čistim kristale čistače, tj sitne kristale: hematit, ametist i gorski kristal. Takođe mi nije jasno kako kasnije da čistim sve kristale. Molila bih vas i da mi odgovrite na pitanje kako da ih punim i programiram... koje mogu na suncu, mjesečini...

  Takođe bih Vas zamolila da mi odgovorite kako da ocistim ogrilu i privjeske koje imam, ogrlica je kombinacija malahita, aventurina, turmalina i srebra, dok su privjesci: oniks, opsidijan, žad.

  Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovorima.

  ReplyDelete
 10. Muni, nije potrebno držati kristale u so 21 dan, dovoljno je 3 dana. Upravo je pun mjesec, a na mlad i na pun mjesec je najbolje čistiti i puniti kristale.
  Čišćenje kristala u so je moja omiljena metoda.
  Na strani
  http://okristalima.blogspot.com/2010/02/odrzavanje-kristala.html
  možete naći uputstvo za opšte čišćenje kristala u so.

  Kako čistiti čistače i punjače? ja to radim ovako:
  Kad nabavim kristale za čišćenje i punjenje prvo ih ostavim u so 3 dana.
  Nakon toga, prvo pod vodom očistim gorski kristal, očistim ga čistom krpom i ostavim ga na sunce prije ili posle podne 2-3 sata, kad uzmem gorski kristal sa sunca, operem ametist pod vodom. Hematit dobro očistim od soli toalet papirom ili nekom suvom krpom, "magična krpa je odlična za to".
  Uzmem dvije staklene zdjele ili šire čaše, u jednu stavim par gorskih kristala i ametist, u duru par gorskih kristala i hematit. Tako ostavim da prenoće, sjutra su spremni da čiste i pune druge kristale. Mogu se svi držati zajedno jer će gorski puniti hematit i ametist, a hematit će čistiti ametist, krug se zatvara.

  Gorski kristal, crveni jaspis, turmalin, oniks i tigrovo oko se čiste pod mlakom vodom 2-3 minuta, pune se na suncu 2-3 sata prije ili posle podne.

  Roze kvarc i mjesečev kamen se čiste pod vodom, pune uz gorski kristal. Mjesečev kamen se takođe puni samostalno na mjesečini.

  Sodalit se čisti pod vodom bar, puni se uz gorski kristal bar 4 sata. Sunce mu niti škodi niti ga puni. Ako je u dodiru sa kožom čisti se i puni na 7 dana.

  Žad se čisti pod vodom, puni uz napunjen ametist.

  Opsidijan se čisti pod vodom, puni se na suncu ili preko noći uz gorski kristal.

  Svim kristalima prije mjesečina.
  Sve kristale čisti hematit.
  Svima osim Citrinu prija gorski kristal.
  Kristale koje koristimo čistimo i punimo 2 mjesečno na mlad i pun mjesec.

  Sve kristale koji se čiste pod vodom možete zajedno čistiti bez kristala citrina (koji nemate, al moram da napomenem) sa jednim gorskim kristalom u grupi, takođe one koji se čiste hematitom možete zajedno držati uz hematit i staviti jedan gorski kristal među njih.

  Dakle, uzmete jasps, mjesečev kamen, tigrovo oko, ametist, sodalit, roze kvarc, turmalin, žad, oniks, opsidijan sve ih držite pod mlazom mlake vode 5 min. sa pažnjom ka njima da iz njih ode sve negativno što su pokupili od nas i okoline, da se očiste.
  Odvojite ih prema način punjenja i punite.

  Ogrlicu ostavite uz čist i napunjen hematit sa jednim komadom gorskog kristala i ostavite da prenoći da se isprazni, nakon toga stavite je uz gorski kristal bar 4 sata.

  Ako ste kristale uzeli za čakra set, nemojte ih programirati. Vaša sama želja za stabilizacijom energije je program koji će oni shvatiti.
  Nakon svake upotrebe čakra set, operite pod vodom, a one koji ne vole vodu stavite uz hematit.
  Dok su vam kristali na energetskim centrima, držite gorski kristal u desnoj ruci.

  Obično programiramo kristal koji pojedinačno nosimo, ili set kristala koji je spojen u logičkom, kristaloterapeutskom smislu i ima namjenu u određenoj, definisanoj funkciji fizičkog ili mentalnog zdravlja.
  O programiranju ću napisati poseban tekst.
  U suštiti kristali sami pronađu najvažniju energetsku rupu koju će da zakrpe i hormonalni debalans koji će da usklade, a sama namjera zbog koje koristimo kristal je ujedno i program. Jer namjera je energetski zapis koji kristal veoma dobro "pokupe" od nas.

  Nakit je generalno najbolje prvo staviti u so 1 do 3 dana, nakon toga čistiti uz hematit, puniti uz gorski kristal. Uz tu ogrlicu, nosite i gorski kristal da je balansira.

  Sve kristale čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi ili prirodnom materijalu (keramika, drvo).

  Nema na čemu, tu sam za sve što mogu precizno da odgovorim.
  Marko.

  ReplyDelete
 11. Poštovani Marko,

  Mnogo Vam se zahvaljujem na odgovoru. Otklonili ste mnoge moje dileme. Vjerovatno će ih vremenom biti još jer sam početnik. Nadam se da ćete i ubuduće imati strpljenja i vremena za mene.

  Srdačan pozdrav.

  ReplyDelete
 12. Nema na čemu :)

  Jedna ispravka, napisao sam da se crveni jaspis puni na suncu, crveni jaspis se ne puni na suncu, već uz gorski kristal.
  Brečasti jaspis, pejsažni jaspis i žuti jaspis se pune na suncu, a crveni jaspis uz gorski kristal.

  Pozdrav.

  ReplyDelete
 13. Hvala na ispravci. Imam još neke nejasnoće, pa se nadam da ćete naći vremena da mi odgovrite. Naime, interesuje me da li mogu sve kristale čistače/punjače da, kao što ste rekli, stavim u jednu posudu i da tu samo stavim sve ostale kristale (koje puni gorski kristal)da bi se očistili i napunili. I interesuje me da li je potrebno inicirati kristale nakon sto se poredaju na energetske centre, ili je dovoljno jednostavno ih poredati...

  Posto imam puno nejasnoca, odnosno imam malo znanja o kristalima, molim Vas da mi preporucite neku literaturu ili web stranicu na kojoj mogu pronaci jos informacija o samom lijecenju kristalima.

  Puno pozdrava.

  ReplyDelete
 14. Blogspot pravi bug sa komentarima, pa ću kopirati komentar opet.

  ReplyDelete
 15. Naravno da možete, preporučljivo je u posudi od prirodnog materijala. Staklo je najbolje jer sprečava širenje vibracija oklo.

  Kada kristale stavite na sebe, nije potrebno da ih inicirate ili da im dajete posebne programe.
  Dovoljno je da se opustite od nogu ka glavi i da se povežete redom sa kristalima. Malo se koncetrišite na jedan po jedan kristal, od nogu, pubične kosti, 5-6 cm ispod pupka, pleksusa, grudi, vrata, predjela između obrva, tjemena, gorskog kristala koji držite u desnoj ruci tokom te da kažemo meditacije.

  Tokom kristaloterapije, kristali vibriraju na energetskim cetrima, pokrećući balansirajući energiju u energetskim centrima, a preko njih rad hormona.
  Primijetićete da je svaki energetski centar vezan za određeni hormonalni centar. Polne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, pankreas, timus, štitna žlijezda, hipofiza, epifiza. I to je praksa sa postavljanjem kristala na ta mjesta još od vremena kada se za hormone nije ni znalo.
  Dakle dovoljno je poređati kristale, oni će raditi bez obzira da li mi vjerujemo u to ili ne.
  Bolji će efekat biti ako zamislite energiju u sebi kako prolazi od jednog do drugog centra, izazeći na tjemenu gdje se spaja sa svjetom i vraća se aurom ka nogama, korjenskom energetskom centru, putuje dalje kroz ostale itd. vraća se opet itd. Vizuelizujete, opustite se. Meditacija se svjesno spavanje, spavanje je nesvjesna meditacija. Za meditaciju nije potreban guru, samo se opustite.
  Kristaloterapija treba da traje oko 20 minuta.
  Ako vam više prija, pustite sebi neku tihu laganu muziku.

  Što se literature tiče. Naišao sam na dosta literature u kojoj ljudi pišu o kristaloterapiji prilazeći nekim magijskim i ezoteričnim pristupom, što kristaloterapija nije.
  Preporučujem vam knjige Osmana Hasanpašiča, izdavač je Nova Arka i Zagreba. Knjige se zovu Moć kamenja 1 i Moć kamanja 2. Tu su kratki, ali veoma tačni opisi djelovanja i održavanja kristala. web adresa je:
  http://www.novaarka.hr/
  Tkalčićeva 44, Zagreb, za vikend idem tamo jer je u Zagrebu sajam kristala i pogledaću da li ima još nešto interesantno.
  Što se tiče same kristaloterapije znam da je firma Eko Solar iz Beograda izdala dobar priručnik. Njihova web adresa je:

  http://www.svetkristala.co.rs/index.php?Page=kristaloterapija.html

  Knjigu Judy Hall, Enciklopedija kristala, apsolutno NE preporučujem.
  Olga Rezo takođe ima jako puno energetskih smicalica i grešaka u održavanju kristala, mada ima dosta kvalitetnih opisa djelovanja kristala.

  Čitao sam dosta strane literature, uglavnom na engleskom, najbolje je učit od ljudi koji imaju praktično i provjerno znanje koje nije bajanje i ezoterija, već prirodan pristup kristalima kao energetskim balanserima i živim bićima što oni i jesu.
  Vjerujte intuiciji, pitajte kristale, dobićete tačan odgovor.

  Tu sam da odgovorim na sve što mogu.
  Kad se vratim sa sajma kristla u Zagrebu, napisaću tekst o praktičnoj kristaloterapiji, kako, šta, korak po korak. :)
  Pozdrav, hvala vam na kometarima.
  Marko.

  ReplyDelete
 16. Hvala na odgovoru. I ja bih rado na sajam kristala u Zagreb, ali nisam u mogućnosti zbog posla. Unaprijed se radujem tekstu o praktičnoj kristaloterapiji.

  I samo jos jedno pitanje... Kada poredam kristale, nakon nekoliko minuta mi se pojavi neki nelagodan osjećaj u koljenima, nekako kao da počnu da trnu, i to traje izvjesno vrijeme i nakon što sklonim kristale. Da li je to neka "normalna" reakcija?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 17. Da, reakcija je normalna.
  Ako recimo uzmete fluorit u ruku, nakon nekoliko minuta ćete osjetiti da vam ruka trne.
  To što vam trnu koljena je znak pokretanja energije iz korijenskog energetskog centra.
  Neprijatno vam je jer vam je neuobičajeno.
  Probajte da se opustite i da energiju koju osjećate u tom dijelu tijela provedete dalje kroz sve energetske centre.
  Koji kristal koristite na tom dijelu tijela? Noge i pubični dio? Da li imate gorski kristal u desnoj ruci?

  ReplyDelete
 18. Sinoć sam postavljala kristale i poslušala Vaš savjet. Koljena su manje trnula i kao da sam osjetila protok energije kroz cijelo tijelo. Na 1. čakru stavim crveni jaspis, 2. mjesečev kamen, 3. tigrovo oko, 4. rozekvarc ili amazonit, 5. sodalit, 6. ametist i 7. gorski kristal, između stopala crni turmalin i u desnoj ruci držim gorski kristal. Inače, imam problem sa donjim dijelom kičme.

  ReplyDelete
 19. Treba da dodate još jedan kristal iznad 7. čakre, iznad krunske čakre je viša krunska čakra, pripadaju joj svi prozirni kristali, poput gorskog kristala, dimnog kvarca, providnog ametista, turmalin kvarc itd.

  Za probleme sa donjim dijelom kičme probajte da po nekad legnete na leđa,a u tom dijelu leđa stavite fluorit najbolje bi bilo žuti, a i bilo koji drugi fluorit će biti dobar. Ili flasterom zalijepite preko dana po 2 sata fluorit na taj dio leđa.

  Fluorit je dobar za kosti i dobar je za nervno tkivo.
  Ako nemate fluorit, odličan je i karneol jer je taj dio tijela vezan za sakralnu tj. drugu čakru.

  Citiraću ono što sam napisao o drugoj čakri:

  Fizički simptomi oslabljene druge čakre se mogu osjetiti u vidu bola u donjem dijelu leđa, problema sa varenjem, bešikom, bubrezima. Frigidnost i impotencija, neredovni ili veoma bolni menstrualni ciklusi su odraz lošeg stanja drue čakre, tj. sakralne čakre.
  Sposobnost da se imaju djeca je povezana sa ovom čakrom.

  Sakralna čakra je povezana sa našim dubokim emocijama. Potisnute emocije grče naše fizičko tijelo, energetske kanale čini zapušenim, što se ispoljava kao anksioznost, bijes, frustracija ili agresija što nas lišava sreće i kreativnosti. Blokirana energija vodi ka fizičkim simptomima disfunkcije druge čakre što dalje ide do fizičke bolesti.

  ReplyDelete
 20. Sjajan blog. Steta sto nema vise ovakvih blogova. Imas dobar ukus za mjuzu, jedva cekam nove postove. Imam par pitanja. Neke stvari mi nisu bas jasne. Kada radim sa setom od 10 kristala (mislim na kristaloterapiju od 20 min na sebi, ne na nekom drugom)zanima me da li ih trebam odmah prazniti nakon tretmana i odmah nakon toga staviti ih na punjenje (ili moze proci jedno duze vrijeme)?

  Procitao sam dvije knjige od Hasanpasica vezano za kristale, koliko sam skuzio vecina njih se prazne pod vodom svaka dva tjedna (neki se prazne uz hematit i sl).

  Zanima me jos ako neki kristal nosim u dzepu trebam li ga svaki dan prazniti i puniti?

  Imam jedno pitanje vezano za ogrlicu gorskog kristala. Uglavnom nosim je pod majcom i u dodiru mi je s kozom, zanima me da li i nju trebam prat pod vodom svaki dan i stavljat je na sunce?

  Koliko cesto recimo treba prazniti i puniti ametist koji se koristi pod jastukom za spavanje?

  I zadnje pitanje, ako radim otvaranje cakre sa samo jednim kristalom (recimo otvaranje treceg oka sa lapisom lazulijem) mogu li ja taj kristal koristiti recimo dva tjedna prije nego sto se zaprlja i bude mu potrebno praznjenje?

  Pozdrav iz Zagreba

  ReplyDelete
 21. Hvala Arthas :)
  Nisi svestan koliko mi znači feed back od čitalaca. Pored brojača IP adresa, gdje vidim da blog posjetilo preko 2000 ljudi, a ne 2000 klikova, ja se često pitam da li to iko čita :) Ali ne odustajem :)

  Poželjno je nakon kristaloterapije, kristale odmah isprazniti jer u takvom sistematičnom radu pokupe mnogo vise, osnaženi jedni drugima. A puniti ih prema normalnom redosledu.

  Usuštini, ako kristal intenzivnije koristimo, trebamo ga češće prazniti i puniti, jer se više zaprlja.

  Kristale koje ne koristiš u klasičnoj kristaloterapiji preporučujem čistiti i puniti regularno. E, ako je slučaj da si kristal uzeo iz posebnog razloga, npr. da imaš intenzivan problem, onda ga prazni i puni češće od 15 dana.
  Granat se prazni i puni na 7 dana, fluorit takođe.

  Ja nosim privezak od gorskog kristala, pred spavanje ga malo operem pod vodom i nosim tokom dana, a punim ga na 15 dana, dnevno svijetlo ga često gleda i tako se i puni.

  Ametist koji koristis pod jasutkom za spavanje čistiš kao svaki kristal koji intenzivno koristiš.
  Spavanje sa kristalom preporučujem u slučajevima problema sa spavanjem, noćnih mora, migrena, isrpljenosti, problema nesjećanja snova, noćnih mokrenja. Mozak ne odmara uz kristal, pa stalno korišćenje kristala tokom spavanja može da izazove dnevni premor.
  A prelažem ti da uz ametist pod jastuk staviš i roze kvarc i gorski kristal, tako 10tak dana, pa odmoriš malo i dobićeš trajniji rezultat.

  Zadnje pitanje, odgovor Da! Za otvaranje trećeg oka ti je najbolji azurit, ili ljubičasti fluorit. Fantastično je kako zakuca tokom meditacije, jedva se vratiš :))

  Da li ima neka tema o kojoj bi želio da pišem?
  P.S. Bio sam na sajmu kristala u Zagrebu, oduševio sam se gradom, ljudi su izuzetno ljubazni i ekološki osviješćeni.

  ReplyDelete
 22. Hvala na savjetima:) Moram priznati da za neke stvari koje si iznjeo prvi put cujem (inace sam mislio da ametist mogu stalno koristit pod jastukom). Znanja nikad dosta:) Uciti i samo uciti. Mozda bude kristaloterapeut jednog dana od mene:)Ja sam isto bio na sajmu kristala prije par dana. Nije me bas odusevio, kristali su bili preskupi(da se mene pita neki su bili nekvalitetni). Steta sto se nije mogao naci dobar komad obradenog Larimara, on mi je velika zelja. Inace u ducanu gdje ja nabavljam kristali su kvalitetniji i jeftiniji. Uglavnom uzeo sam si aventurin i malahit (jel imas kakva iskustva s malahitom? kazu da ne smije na vodu i sol jel mu steti. Moze li se prvo ciscenje kvalitetno obaviti uz hematit?).

  Vezano za clanke mogao bi malo vise napisati o drugim cakrama. Svidio mi se tekst o sedmoj cakri. Mogao bi malo vise progovoriti o nekim svoji zanimljivim iskustvima koje si dozivio sa kristalima. Mogao bi malo vise progovoriti o programiranju (iako iz mog iskustva vecina radi i bez toga).

  Volio bih malo chatat s tobom. Ako si za chat mozes mi dati svoj mail da ti ostavim svoj MSN.

  Pozdrav

  ReplyDelete
 23. Stalno korišćenje kristala dovodi do izjednačavanja frekvencije kristala sa frekvencijom biopolja tijela, što ne dovodi do boljeg efekta, već do jedne vrste imunosti na kristal i kristala na osobu.

  Tokom sna, mozak reaguje na kristal, npr. ako uzmeš fluorit, budićeš se svaka dva sata, jer mu toliko traje jedna faza impulsa, a mozak treba da se odmori. Na isti način, ako tokom spavanja uzmeš labradorit teže ćeš se probuditi pod utiskom jakih snova, koji ne moraju da budu introspektivni ili proročki.

  Malahit je izuzetno jak kristal, ne smije pod vodu i štete ga parfemi. Najčešće nastaje kao sediment gdje bakar ima dodir sa vodom.
  Za generalno čišćenje, može se čistiti u soli, može i u zemlji, tvrdoća mu je 3,5-4 stepena Mosove skale, a sve kristale ispod 5 stepeni tvrdoće ne valja čistiti u vodi jer su porozni.
  Malahit se totalno degradira vodom, upije je i poremeti mu se struktura među slojevima, time i efektivnost.
  Od njega se eliksir pravi tako što se kristal stavi u manju posudu, a ta posuda u vodu.

  O svojim iskustvima sa kristalima izbjegavam da pišem jer je odnos kristala i osobe koja se druži sa njim uvjek ličan i neće biti isti kod dvije osobe, osim u dijelu opšteg djelovanja kristala, a taj dio nam je poznat.
  Ako kažem da mi neki kristal ne prija, ne znači da nekom drugom neće biti dobar i obratno. Moje lično iskustvo sa jednom osobom, ne znači ispravan opis te osobe, jer smo prema svima drugi kosmos, a tako i kristali kao živa bića.

  O svakoj čakri posebno postoji tekst u tekstovima pisanim u januaru, pa pogledaj u arhivi.

  Napisaću tekst o programiranju kristala, mada ja kristal programiram samo kada pravim od njega eliksir, da bi se cetriralo djelovanje ili kada pravim set kristala za određenu svrhu.

  ReplyDelete
 24. Hvala Vam na savjetima. Izgleda da sam nabavila nedovoljan broj kristala, pa ću pokušati što prije doći do fluorita, još jednog gorskog kristala i još nekih koji mi se sviđaju.

  Inače, blog Vam je odličan i zbog nas moji smo se navikli na njega ne pomišljajte da odustanete :). Mi početnici bismo imali svašta pitati, ali ponekad ne znamo ni kako pitanje formulisati. Činjenica je da se ničemu ne može površno pristupiti.

  Puno pozdrava iz Tuzle

  ReplyDelete
 25. Odlican blog za svaku pohvalu!Bio bi kvalitetniji blog da pocnes i sa opisima pojedinih kristala, njihovog djelovanja, utjecaja i takvih slicnih stvari. Keter

  ReplyDelete
 26. Hvala Keter :) puno mi znači komentar čitalaca.

  O djelovanju kristala pojedinačno nisam pisao jer sam htio da ljudima pružim ispravne informacije o radu sa kristalima.

  O pojedinačnom radu sa kristalima i iskustvu sa njihovim djelovanjem jer mač sa dvije oštrice jer odnos kristala i čovjeka je ličan, a ne želim nekoga da navedem na pogrešan pristup. Jer način na koji neko doživljava neki kristal se veoma razlikuje od osobe do osobe.

  Kad već postoji želja čitalaca, svakako da ću napisati tekst o djelovanju i održavanju poznatijih kristala, sa kratkim opisima i čuvenim zabludama vezanim za njih, tako da će biti zanimljivo štivo.
  Uvjek pošalji predlog.
  Uzdravlje i hvala što pratiš blog.
  Marko :)

  ReplyDelete
 27. Pozdrav Marko i čestitke na sjajno urađenom blogu !!! Još jednom hvala !! :))
  Pozdrav iz Budve !!

  ReplyDelete
 28. Ej care,

  evo mene opet sa par pitanja. Zanima me smiju li se sugilit i malahit koristiti u kristaloterapiji zajedno? Treba li se sugilit (ako je samo on koristen za meditaciju bez drugih kristala) cistiti nakon svake meditacije (pritom mislim samo da je on polozen na trece oko, cakra kojoj pripada, zbunjuje me jedna stvar - u knjizi Hasanpasica pise da ga treba cistiti jednom tjedno, samo nije definirano u kojem slucaju - znaci koristen ili ne koristen)?. Sta mislis o opsidijanu duginih boja? Jel to opasan kristal? Planiram ga uskoro kupiti pa me zanima imas li kakva iskustva s njim?


  Jos jedno pitanje vezano za takozvane kristale punjace i cistace. Recimo ako samo malahit cistim uz pomoc hematita, zanime nakon sto se malahit ocisti trebam li ja to kamenje (hematite) za ciscenje odma nakon toga prazniti od negativne energije ili ga mogu koristiti jos tjedan dana za svrhu ciscenje/praznjenja drugih kristala?


  Lijepi pozdrav

  ReplyDelete
 29. Sugilit i Malahti su oba veoma jaki kristali, tako da ne treba pretjerivati.
  Sugilit se čisti na 7 dana ako se umjereno koristi.
  Kristale koje koristimo u čakra setu stavimo na čišćenje posle upotrebe.

  Opsidijan duginih boja ne treba da koriste u meditaciji osobe koje nemaju prakse u meditiranju bar 5 godina. Što se tiče klasičnog korišćenja, nije opasan, a jeste intenzivan.

  Kristale kojima čistiš i puniš druge kristle, održavaja na svaki mlad mjesec, ili na mlad i pun mjesec. Dakle 15 dana ili mjesec dana ako ih ne optrećuješ često.

  Pozdrav

  ReplyDelete
 30. Pozdrav i od mene!
  Novajlija sam u ovom polju, u stvari tek sam prije par dana otkrila temu i odusevila se mocima kristala.

  E sad, s obzirom da sam potpuni laik, izvinjavam se unaprijed.
  Ja imam problema sa padom energije, stalno sam pospana, a cesto i bezvoljna. Osim toga, cini mi se da u poslednje vrijeme gubim interesovanje za intimni zivot sa svojim muzicem kojeg puno volim.

  Tako da sam u zacaranom krugu. Ova tema me bas zainteresovala, pa se mislim da kupim rozen kvarc i ametist, eventualno jos neki kamencic, ali ne bih pretjerivala za pocetak. Pomoc?
  Hvala!

  ReplyDelete
 31. Zdravo,
  Što se tiče izbora krisala kojima bi dovela sebe u balans, predlažem ti da prvo pogledaš i ostale kristale, i da kristal odabereš intuitivno.
  Roze kvarc i ametist bi ti dobro došli prije u slučaju neke emotivne patnje, naravno uz gorski kristal sa njima. Ta ista kombinacija je odlična i protiv noćnih mora.

  Jedan takav slučaj kakav si opisala je zapravo imao problem sa šećerom u krvi, gdje je bio potreban citrin.
  Drugom takvom dešavanju je bio problem depresije, čemu je pomogao drugi kristal itd..

  Najbolje je da kristal odabereš tako što ćeš i da pogledaš ostale kristale. A prije svega da otvoriš dušu i srce nekome ko te voli.

  Jer ko te voli razumjeće, pa i da je nemoguće razumjeti.

  Kristalima ćeš pomoći sebi, ali ne za stalno ako ne dođeš do razloga koji može opet da te vrati u debalans.

  Pad energije se često vezuje za korjensku čakru, ona je skladište naše životne energije. Kad iz nje ide loše napajanje to se prvo osjeti na drugoj, sakralnoj čakri, koja manifestuje probleme koje imaš. Uzroci mogu bit mnogi.

  Ako želiš o tome da razgovaramo, piši direktno e-mail na muzikaikristali@gmail.com tako ćemo laše naći koji bi kristal bio adekvatan.

  Pozdrav.

  ReplyDelete
 32. Veliki pozdrav! I odmah na pocetku pitanje :) Pocela sam da nosim narukvicu od tigrovog oka (slucajno je dosla do mene), kad osjetim da mi godi. Danas sam bila na moru, i skidala sam je kad god bih usla u vodu. Mora li tako, ili mogu s njom da se kupam? Sta sa ostalim kristalima?

  Hvala puno

  ReplyDelete
 33. Pozdrav i tebi :)
  Tigrovo oko je kristal koji daje dobro raspoloženje i poboljšava koncentraciju, smanjuje strahove. Na fizičkom planu dobro je za sve vrste neuralgija, jačanje živaca, mišića, vezivnog tkiva. Generalno, djeluje podsticajno, pojačava životnu energiju (vitalnost)

  Tigrovo oko se prazni pod vodom, a puni na suncu.
  Morska voda tigrovom oku godi, tako da možete da se kupate sa narukvicom, neće štetiti.

  Ostali kristali.. zavisi od kristala do kristala, kristali koji imaju gvožđe u sebi i koji imaju nizak stepen tvrdoće ne vole vodu pa ih ne treba dovoditi u dodir sa njom. Takvi kristali (porozni) se prazne uz kristale hematita, uz so, zemlju...

  Nema na čemu, pišite :)
  Ako ima neka teme o kojoj želite da pišem, javite.

  ReplyDelete
 34. Hvala puno. Imam skromnu kolekciju, nesto sam dobijala, nesto nasljedjivala, nesto kupovala. Moze mali komentar na njih?

  Pocela sam sa kamenom od tirkiza koji sam dobila za rodjendan od mame. Nosim ga skoro svaki dan zadnje dvije godine, prosle godine sam mislila da sam ga izgubila, ali je pronadjen. Poslije sam dobila i mindjuse i privezak. Sad kad se sjetim, jednu mindjusu sam isto mislila da sam izgubila, odnosno da mi je negdje vani ispala, a onda sam je nasla u kuhinji. Tirkiz me voli? Znam da ne voli vodu, kako da ga cistim?

  Narukvicu od tigrovog oka sam slucajno dobila, nju ne nosim stalno, samo kad osjetim da mi treba. Imam i mindjuse i dva kamicka, jedan manji, jedan srednji. Jos uvijek ne znam kako reagujem, relativno kratko se druzimo.

  Od pokojne babe sam dobila bros od cilibara i njega jako rijetko nosim, uglavnom u jednoj istoj zimskoj kombinaciji. Citala sam da je dosta tezak i da treba biti oprezan sa njim?

  Od kamicaka imam standardno gorski kristal, ametist, rozenkvarc (imam neobradjene komade, koji mi se cini da su skroz poblijedili, a nisu bili direktno izlozeni suncu, za razliku od njih ovaj obradjeni je jos uvijek ok).

  A onda imam komade koje sam kupila prije 3-4 godine, medjutim nikad im se nisam posvecivala, i tek sam ih danas stavila u zemlju da se ociste. Amazonit (koji znam da je dobar protiv zracenja), kalcedon i sodalit (jos uvijek ih nisam otkrila) i rodonit, koji mi nekako najvise prija oku, i voljela bih da nadjem prsten da ga nosim. Vjerovatno sto zelim kristalisanje jedne emotivne situacije, ili grijesim?

  ReplyDelete
 35. Tirkiz se čisti uz hematit (prenoći), a puni se uz gorski kristal (i bakar). Tirkiz jača imunitet, pomaže kod problema sa grlom, ublažava probleme kod žučnog kamenca i kamenom u bubrezima. Daje sigurnost.

  Tigrovo oko se prazni pod vodom, puni na suncu.

  Roze kvarc, sodalit i ametist se čiste pod tankim mlazom vode (+- 2 minuta), pune se uz očišćen i napunjen gorski kristal.

  Roze kvarc je kamen koji jača srčani mišić, poboljšava srčani pritisak, dobar je kod svih vrsta emotivnih trauma.
  Ametist je kristal pribranosti, odličan je kod glavobolje.
  Sodalit je kristal samopouzdanja i psihičke uravnoteženosti. Eliksir od sodalita je dobar za regulisanje proizvodnje insulina.

  Ćilibar se prazni pod vodom, puni se na suncu rano ujutru ili predveče. Ublažava probleme sa kožom i hrskvaciom (zglobovi), dobar je i za probleme želudca i štitne žlijezde. Psihi pruža više životne radosti, nije "težak" kristal, čak ga i djeca nose za olakšanje pri rastu zuba.

  Kalecedon se prazni pod vodom, puni uz očišćen i napunjen ametist. Kalcedon je dobar protiv melanholije, umiruje psihu, dobar je protiv noćnih mora. Pomaže kod mucanja, problema sa grlom, promuklošću.

  Amazonit se prazni pod vodom, puni se na suncu 1 sat ili još bolje uz gorski kristal. To je kristal koji podiže elan, dobar je za migrene i glavobolje.

  Rodonit se prazni pod vodom, puni se na suncu ili preko noći uz kristale ametista.
  Rodonit, kristal saosjećanja, pomaže u procesima prilagođavanja na promjenu svakodnevnice. Jača mozak i kičmenu moždinu.

  Kada kristale izlažete suncu radi punjenja, neka to ne bude u podne, već prije ili posle podne. Nema veze ako je oblačno.

  Za kristalisanje emotivnih situacija je najbolji iskren razgovor :), a gorski kristal koji se prazni pod vodom, a puni na suncu će vam dati lijepu povezanost sa samom sobom tokom tog razgovora.

  ReplyDelete
 36. Ovo je bas detaljno! Hvala puno! Sacuvacu text, a javljam se dalje kad budem imala nedoumice. Naravno, pratim blog i dalje :)

  ReplyDelete
 37. Nema na čemu :) Slobodno pitajte sve što vas zanima. Ako imate neka lična pitanja vezana za kristale koja ne želite da objavim, možete pisati na muzikaikristali@gmail.com.
  Pozdrav.
  Marko.

  ReplyDelete
 38. Bok,

  Imam samo par prijedloga, vidim da nemas bas ideja za pisanje u zadnje vrijeme. Mogao bi nesto napisati o tome koji kristali su pogodni za lijevu ruku, a koji za desnu ruku. Mogao bi napisati nesto o naprednijim metodama kristaloterapije. Vezano za onaj tekst koji si mi preporucio, procitao sam ga. Nisam bas pobornik primanja i davanja kristala. Nikad ne bih uzeo kristal koji je koristen od nekog drugog, nema tih novaca. Imao sam jedno negativno iskustvo kad sam dotakao kristal od prijateljice (koristila ga je mozda par mjeseci), odmah par sekundi nakon sto sam ga dotakao golom rukom lijeva strana tijela mi je bila disbalansirana (ona ima problema sa kraljeznicom, mislim da je to preslo na mene), tek nakon 24 sata mi se tijelo vratilo u normalu.


  Vezano za to sto mi se dogodilo, zanima me kako se kristaloterapeuti stite od toga da sa kristala koji su koristeni na drugim ljudima ne prede negativna energija na njih (koliko sam shvatio ne bi ih se smjelo dodirivati golom rukom nego barem nekakvom zastitom puput tkanine prije nego se isprazne)? Kada smo chatali, spominjao si nekakve tehnike zastite i tzv. formiranje ogledala (mozes li malo vise reci o tome?). Ja sam kolekcionar kristala i kristale cu i dalje nastavljati skupljati i prosirivati zbirku. Ako neke zadrzavam i ne koristim cesto, ne vidim zasto bi im to radilo stetu. Ljudi koji prodaju kristale znaju ih drzati po par godina u trgovini bez nekog odrzavanja. Ne radi se tu o nikakvim problemima s egom, naprosto zelim eksperimentirati sa sto vise njih. Planiram jednog dana napisati knjigu, jer je kristaloterpija slabo istrazeno podrucje u svijetu i ima jako malo knjiga na tu tematiku. Zato je bitno eksperimentirati jer postoji puno laznih informacija o kristalima.

  Jos me zanima nesto o sugilitu, da li se on cisti u hematit i puni uz gorski kristal?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 39. Ideja ima, ali vremena je malo, blog pišem povremeno, a radim svakog dana.

  Tokom kristaloterapije, kristaloterapeut u lijevoj ruci drži gorski kristal dok osoba kojoj se radi kristaloterapija u desnoj ruci drži gorski kristal, to stvara uzajamni balans.
  Za tih nekoliko sekundi za koje se skinu kristali sa nekoga, ne biva ništa. Tkanina je tu uzalud jer kristali pulsiraju u različitim širinama. Kristali nakon kristaloterapije idu u so i očiste se, tako da nema nikakvih problema.

  Što se tiče poklanjanja kristala, uvjek sam za to, naravno kristali se moraju očistiti kad se dobiju od nekoga. I treba ih krajnje simbolično naplatiti kad idu kao poklon, osim gorskog kristala koji ide bez nadoknade.
  U radnji u kojoj kupiš kristale ljudi te kristale dodiruju više puta, pa ne bude problema. Što se tiče doticanja kristala tvoje prijateljice, to je klasičan placebo efekat.

  Kristaloterapija je veoma istraženo područje koje ima dosta određenih zakonitosti. Izučavana je počevši od Platona, preko monahinje Hildegard, do današnjih kristaloterapeuta.
  Ima jako puno knjiga o kristaloterapiji, na jezicima ex yu ima desetak, ali na engleskom, ruskom i njemačkom ima more.

  Učiti kristaloterapiju iz ličnih eksperimenata, bez usvajanja opšteg znanja koje se formiralo stoljećima je slično izučavanju psihologije samo na sopstvenom primjeru.
  Tvoja lična opažanja vezana za djelovanje nekog kristala na tebe ne moraju ništa da vrijede u odnosu na osobu koja ima drugačiju energiju, zato ne iznosim na blog lična opažanja vezana za pojedinačne kristale.
  Prvo skoči, pa reci hop!

  Sugilit se čisti uz hematit, ne puni se jer ne može da se iscrpi. Godi mu gorski kristal, ali sugilitu nije potrebno punjenje.
  To je jedan od najljekovitijih kristala. Jača imuni sistem, izoštrava čula, regeneriše ćelije... toliko je jak da pomaže i kod kancera i svih autoimunih oboljenja.

  ReplyDelete
 40. Da li u vasoj radnji imate i knjigu o kristalima?Posto sam nova u ovoj oblasti interesuje me da li kristali mogu napraviti negativan efekat? Hvala,pozdrav

  ReplyDelete
 41. Ana, ja ne držim radnju sa kristalima.
  U Podgorici postoji jedna radnja koja prodaje kristale, nakit i setove kristala. Nalazi se na starom aerodromu, zove se Eko Silver, preko put doma zdravlja.
  U Budvi takođe postoji jedna prodavnica u kojoj možete da kupite nakit od kristala. Nalazi se u starom gradu, kada od glavnog ulaza nastavite prema crkvi, skrenete lijevo i preko puta brze hrane vidjećete radnju.

  Kristali mogu napraviti negativan efekat ako ih koristimo neočišćene i energetski zaprljane.
  Ako osjećamo gušenje, ili neke druge negativne osjćaje, kristal treba skinuti.
  Zato se krisatl bira intuitivno, kada energija privuče energiju.
  Bitno je da je kristal očišćen i napunjen.

  Što se knjiga tiče, mogu na e-mail da vam pošaljem link za download jedne zanimljive manje knjige, koju ću u pdf. postaviti na rapidshare.
  Pošaljite adresu na mail muzikaikristali@gmail.com

  ReplyDelete
 42. Oooodlican sajt,tnx na posvecenosti.
  Dosta logike ima u tvojim komentarima,pravi dobru ravnotezu ostalim sarenolikim, leprsavim info na netu o kristalima,i volim taj duh koji se provlaci izmedju redova...

  Nego, imam par ozbiljnih dilema.
  1.KAKO I KOLIKO se ciste NOVI,tek kupljeni kristali?
  Da nije previse u soli ih drzati 7 i vise dana? Koliko ih to moze ostetiti,i strukturu i energiju? Ja ih cistila dva dana u soli,pa vidim tu tvoju info,i kod Kalajdzica,pa ih vratila opet planski jos 7 dana u suvoj soli,..jel radim dobro?

  2.KAKO KOMBINOVATI kristale,ajd pleeeesase napisi jedan tekst o tome,ima mi logike da ne mogu svi sa svima-kod hematita sam to primetila kad si spomenuo,ne ide sam nikako,...


  za pocetak dosta,pa kad nadjes inspiraciju,pomagaj...

  pratimo te redovno,muzzika je za posebnu pohvalu...

  ReplyDelete
 43. Hvala hvala puno :)

  Nove, tek nabavljene kristale je dovoljno držati u soli od 3 do 7 dana.
  http://okristalima.blogspot.com/2010/02/odrzavanje-kristala.html
  Posle toga ide pranje ako vole vodu, pa punjenje.
  Pošto mi more nije daleko, kristale nakon soli položim u more oko 1 sat i zaista zablistaju.
  More je kao da sam ih u zemlju zakopao.
  Dakle da rezimiram, nove kristale je potrebno u so staviti od 3 do 7 dana. Ako nakon toga osjetite da je kristal neprijatan, ponovite, ako ne ide, bacite ga u rijeku, ili ga zakopajte u zemlju.

  Kombinovanje kristala.
  Za kombinovanje kristala je potrebno poznavanje rada svakog kristala koji kombinujemo.
  Ono što ću napomenuti je da nikako ne kombinujete 2 jaka kristala, bez obzira što stavljate gorski kristal da ih balansira.
  Između sebe ne kombinovati citrin, gorski, celestit, azuritmalahit. Oni ne idu zajedno, jer pojačavaju i onako jak rad, pa se dobija obratni efekat.
  O kombinovanju kristala ću napisati tekst, koji će pojasniti principe, neće biti obrazovan, ali će biti koristan.

  Hvala što pratite, puno mi znači, jer ne pišem radi sebe i svi komentari i predlozi su dobrodošli :)
  Marko.

  ReplyDelete
 44. Hvala Marko,pomogao si mi.

  Kapiram da je kombinovanje k.neki vishi nivo rada sa kristalima, da se tu treba voditi racuna, imati neko znanje, pored intuicije, i da su cesce greske( nemoj nas uskratit za tekst ).

  Tek sam pocela da se druzim sa kristalima,i iz sasave ljubavi a i potrebe (a ko nema potrebu da se popravi malo),pa mislim da mi najbolje da pocnem sa caktrama.Da uskladim celu energiju(i resiti sve probleme koje imam u zivotu,hihihi).

  PITANJE.
  1.Dal se neki kristali vise preporucuju za rad na cakrama od drugih? Pirit zlato,pa aventurin isl.naspram npr.lekovitije mi deluju mesecev,zad za te cakre? Il da se vodim samo intuicijom, sta me privuce?


  Pozzz.za mog potencijalnog guru-a :)

  ReplyDelete
 45. :)) hahah guru :)))) hahahaha :))
  Ma prijatelja, ne gurua, ja nikoga ne mogu naučiti, bilo čemu.

  Uskladiti cijelu energiju treba jako puno, srećni smo ako imamo balansiran protok i povremeno vratimo stvari na svoje mejsto. Živ čovjek oscilira, sve što je u upotrebi u ovoj realnosti u kojoj živimo, obično začepi od protoka raznih pojmova i ljudi, pa se opet vrati. Kao lice ujutru, umijemo sebe.. I opet..

  Ja obično preporučim kristale koji nisu veoma jaki, za čakra set treba imati harmonične kristale, gdje neki od njih neće uticati jače od drugih, već korak po korak dovesti protok u red. Aventurin je VEOMA ljekovit kristal :)
  Za neke kristale bi rekli, "pa nisu jaki" jer ne osjećamo fizički intenzitet energije, a kao što često napomenem "tiha voda, brijeg odroni".
  Za čakra set odabiram po intuiciji, pazeći da ne pretjeram sa nekim jakim kristalima.
  Nije dobro ni često mijenjati kristale u čakra setu.
  Korak po korak, taktično i strpljivo, uvjek dođe do rezultata.

  Pozdrav.
  Neću zaboraviti na tekst o kombinovanju kristala. Da napomenem, kod kombinovanja kristala je opasno oslanjati se na intuiciju. To je više stvar logike.

  ReplyDelete
 46. Rijeka .Zanima me šta znače dugine boje u kristalima? Npr. pri svakom čišćenju moji kristalići odnosno u svojoj unutrašnjosti dobiju razne oblike ( npr. gorski kristal dobio je u svojoj unutrašnjosti oblik goluba u duginim bojama, aventurin dobija svaki put sve više zlatnih toćkica). Također me zanima šta se dešava kristalićima kada ih nosim za određene svrhe dobiju po sebi kao neki oblik oštećenja . Imam utisak da su izvukli iz mene "negativnosti " i moja "oštećenja" i da ta oštećenja to pokazuju. unaprijed zahvaljujem.

  ReplyDelete
 47. Dario, dali ste jako lijep primjer, kako kristali reaguju kad ih enregetski očistimo. Blistaju. Vidite i sami da sva priča o održavanju kristala nije puko nagađanje, već realnost.

  Što se tiče tih malih krzavih "oštećenja", kristale najčešće jako lijepo "obrade" sa dodatnim voskovima i silikonima, zagrijavanjima itd. koji spadnu sa njih pri prvom čišćenju, (naravno da treba da spadnu i da kristal bude u prirodnom stanju). Ta mala fizička nesavršentva su prirodna i veoma česta. Ne znači da kristal ne valja ako ima nekih malih oštećenja. Loše su lomovi i velike i srednje inkluzije, koje se odmah vide kao crni umetci u kristalu, osim kod turmalin kvarca kod kog je to prirodno stanje.

  Da rezimiram, sa vašim kristalima je sve u najboljem redu, čim tako blistaju kad ih očistite :) Vremenom ćete, osim osjećaja i vizuelno naučiti da razlikujete energetski zaprljan krisal od čistog, a to se upravo dešava.

  Pozdrav, i hvala vam što pratite blog.

  ReplyDelete
 48. Bok.Sta znas o Azurit-Malahitu?Zasto se nesmije kombinirati sa kvarcom i kako se puni?

  ReplyDelete
 49. Zdravo Tomislave, hvala što te interesuje ovaj blog :)
  Azurit Malahit je poput Ametrina (Ametist i Citrin) spoj dva kristala u jednom kristalu (Azurita i Malahita), u ovom slučaju dva veoma jaka kristala viših čakri. To je prirodan spoj dva kristala koji snažno utiču na psihu i emocije, (treće oko i srčanu čakru) i zato je dobar za meditaciju.
  Bez obzira što je azurit malahit spoj dva kristala, on nema dejstva oba kristal spojena u jedno, na fizičkom planu je dobar za opšte balansiranje rada endokrinih žlijezda i pročišćavanje organizma. Elikisir od ovog kristala se ne pravi direktim polaganjem kristala u vodu, već indirektnim putem (posuda u posudi), kako sa malahitom. Azurit malahit je dobar za čišćenje organizma, za stabilizaciju odnosa misli i emocija, daje nam bolji i realniji uvid u slučaju mimoilaženja razuma i emocija, usklađuje.
  Azurit-malahit se prazni u soli svakih 20-30 dana, ako se često koristi onda na pun i mlad mjesec. Kao sam kristal Malahita koji mu čini dio, puni se uz Gorski kristal, tj. kvarc. Pošto malahit ne podnosi sunce, radijaciju sunca dobija preko gorskog kristala, a tako i azurit-malahit.

  Ali, ako bi koristili kvarc (gorski kristal) uz azurit malahit, došlo bi do pojačavanja efekta rada, što bi već veoma jak kristal učinilo još jačim, a to bi za posljedicu imalo debalans, a ne balans. Kao razlika kad se nako zakašllje, između jačeg tapšanja i lupanja po leđima i jakog udarca u leđa...
  Ako nemamo gorski kristal za punjenje, Azurit-malahit se može staviti na sjenovito mjesto 20-30 minuta u ranim jutarnjim ili prevečernjim satima.

  ReplyDelete
 50. Pozdrav i sve pohvale za blog...ja sam takodje postala veliki ljubitelj kristala i polako otkrivam njihovu moc. Medjutim, jos uvek nisam sigurna da dobro postupam (npr. prvo ciscenje vrsila sam tako sto sam stavila kristale u slanu vodu, pa je amazonit dobio bele sare (nadam se da mu to ne smeta)). I dalje sam u nedoumici da li je neki kristal dobro ociscen/napunjen (secam se da sam za neke kamencice upisivala datum kad su ocisceni, kako bih mogla redovno da ih odrzavam, medjutim nisam bila sigurna da li se prazne i kada se ne koriste - nakon citanja tekstova ovde shvatila sam da oni konstantno upijaju energiju iz okoline ). Moje pitanje glasi: mogu li to prvo "veliko ciscenje", tj. drzanje kristala tri dana u soli da obavim ponovo (to ne bi trebalo da im steti?!) i da posle postupam po pravilima?

  ReplyDelete
 51. Zdravo, i hvаla što pratiš blog :)
  Amzonit prirodno ima bijele šare po sebi, tako da je sve ok.

  Moj odgovor glasi: DA.
  :)
  Svoje kristale bar 2 puta godišnje stavim u so i generalno ih očistim. Nekad to uradim i na 3-4 mjeseca, zavisi od toga koliko ih često koristim.
  Kristale čistite na mlad mjesec ili na mlad i pun mjesec. One koje često koristite možete češće da čistite, osjetićete sami po energiji kristala, a i po izgledu kristala da li je potrebno češće čišćenje.

  ReplyDelete
 52. Hvala puno na odgovoru.
  S nestrpljenjem ocekujem nove tekstove:)

  ReplyDelete
 53. Imam jos jedno vazno pitanje...negde sam procitala da je lose imati polomljen kristal, a jedan od prvih koje sam nabavila, mali gorski u obliku delfina na neobjasnjiv nacin se prepolovio :( (jednostavno sam ga uzela iz kutije i primetila da mu fali "repic"). Posto mi je bas bio drag, ne bih da ga se odreknem, volela bih da mogu da ga koristim za punjenje drugih kamencica, pa me zanima da li bi to bilo ok?

  ReplyDelete
 54. Kristal obicno pukne kad zavris svoj rad sa vama, ili mu se izjednaci frekvencija sa frekvencijom vaseg bio polja. Desava se da kristal pukne kad je ono sto preuzme od vas jace od njega, jednostavno "pukne" ali vam pomogne. Zato je neophodno cesce odrzavanje kristala koje koristimo svakodnevno kad je bas "frka".

  U slucaju figurina, cesto se desava da puknu jer se pri obradi desi da se stvori nevidljiva pukotina pri obradi koja na kraju pukne.

  Kad se kristal polomi, dobro ga je ili zakopati u zemlju jer je iz nje dosao i zahvaliti se, ili ga baciti u rijeku, more i zahvaliti se.

  Ja nikad ne zadrzavam polomljene kristale, cak i kad su jako rijetki.

  ReplyDelete
 55. Marko,
  dobila sam na poklon ogrlicu od gorskih kristala.
  Zanima me u kolikoj mjeri djeluje ako se samo nosi taj kristal, a da se pri tom ne primjenjuje kristaloterapija. Da li se smije nositi non stop? Da li se puni svaki dan na suncu 2-3 sata? Hvala ti puno.

  ReplyDelete
 56. Gorski kristal je univerzalni kristal. Njegova providnost sadrži spektar svih boja. On je osnova na kojoj većina drugih kristala gradi sebe.
  Gorski kristal ili Kvarc je odlučni staratelj, učitelj i vodič. Slušalac i upijač. Iznad svega mudri, moćni balanser.
  Gorski kristal je spona nas sa nama samima, nosiocu daje osjećaj povezanosti sa sobom.
  Možemo ga koristiti za bilo koji energetski centar, ni na jednom energetskom centru neće djelovati na isti način. To zavisi od balansiranosti energetskog centra i od toga šta je to štetno što kristal čisti.
  Gorski kristal kao ogrlica ima više oblika, kao: nanizani oblutci, nanizani špicevi ili komadići.
  Oblutak će stvoriti kružno kretanje energije na dijelu vrata, špicevi energiju koja se širi, komadići će biti kao jak energizator.

  Pošto je u pitanju ogrlica, imaćete mnogo bolju komunikaciju, jer je energetski centar komunikacije vrat, sa meridijanima ka rukama.
  To će ujedno donijeti i bolje i jasnije izražavanje, bilo verbalno ili umjetničko, bilo po pitanju zahtjeva, očekivanja, jednom riječju biće preciziranja.
  Od vrata do energetskog centra srca, dolazi do lijepog usaglašavanja sa svojim emotivnim ja i jasnijim viđenjem sebe u svojim zahtjevima.
  Osim ovih karakteristika, imaćete malo više svakodnevne životne energije, gorski kristal je najbolje preventiva protiv srčanog i moždanog infarkta. Poboljšava se jasnoća sjećanja.

  Da ne bude zabune, Gorski kristal radi većinu funkcija drugih kristala, ali to ne radi u istom intenzitetu, jer ima svoje funkcije, a može poslužiti kao zamjena.

  Ogrlicu možete staviti i na tjeme, oko ruke itd.
  Ogrlicu od gorskog kristala, praznite i punite na mlad i pun mjesec, pošto je redovno koristite, praznite je i punite na 7 dana. Pogledajte kristal, vidjećete kad zamre sjaj da mu je vrijeme čišćenju.

  Ako nosite samo gorski kristal, kao većina kristala puni efekat ima 2 sata, posle toga se frekvenicja našeg bio-polja više prilagodi sa kristalom, pa je i manji osjećaj djelovanja, što ne znači da djelovanja nema.

  Predlažem nošenje nakita od kristala do 8 sati, ukoliko se ne radi o ličnom kristalu koji se inače stalno nosi.

  Nema na čemu, i drugi put :)
  Ovo je bilo "ukratko" :))

  ReplyDelete
 57. Dragi moj guru-prijatelju,
  imala bi opet neka vazna pitanja za tebe.

  1.KAKO DA PREPOZNAMO LAZNE OD PRAVIH kristala?
  *Pronasla sam neke jeftinije kristale,deluju mi pravi,al opet...
  Ima li neka opsta mesta,pravila za kristale,il su razlicita prepoznavanja za svaki posebno?
  ( ako je tako,ajd napisi please za neke osnovne kristale kako ih poznat da su pravi).Ovo je vazna tema.

  2.Dal OBLIK kristala utice na njegovo bolje/slabije dejstvo u kristaloterapiji?
  *Npr.lomljeni kristal u obliku narokvice,
  vs oblutka,isl.

  3.DAL kristali imaju u svojoj strukturi pukotine,brazde kao da su napukli unutra,laiku izgleda kao da su pukla na par mesta unutra?Jer ako nije prirodno,onda se racuna kao polomljen kristal,a ti kazes da ne koristis takve,vec bacas.
  *Konkretno imam jedan fluorit privezak,i on unutar sebe ima par nejednakih brazdi kao da je pukao od zabijanja igle u njega(mogla bi uslika ako ne me ne razumes)Prodavac kaze da je to njegova struktura.Ja mislim da je puka jer su ga busili da bi prosla igla za privezak.Vidjala sam to i kod ogrlice od cadjavog kvarca.

  Pozzz,hvala,i poz.mi lepu C.G,ne stigoh do vaseg mora ovog leta.

  ReplyDelete
 58. Bok,

  Imam jedno pitanje. Nedavno sam kupio vrlo rijedak kristal smitsonita. Mozes li reci nesto vise o njemu? Nigdje nisam nasao informacije o njegovom punjenju, ciscenju i odrzavanju. Skode li mu voda i sunce?

  ReplyDelete
 59. 1. Na ovoj strani sam vec pitao o prepoznavanju laznih i pravih kristala.

  2. Oblik kristala. Kotrljani (obli) kristali šire energiju koncentrično. Kao takvi imaju češću primjenu za polaganje direktno na tijelo.
  Druze i prirodni oblici, energiju šire u različitim pravcima, obično u onim pravcima u kojima rastu špicevi na njima.

  3. Da, imaju. Fluorit naročito izgleda kao da je pukao iznutra, kao da ima lomove koji se jasno vide. To nisu lomovi, to su faze u rastu kristala. Nije karakteristično za sve kristale, ali za fluorit jeste.
  Čađavi kvarc ima u sebi i crnih fleka i vodenih kapljuca (inkluzija) i vazdušnih komorica u vidu kapi, naravno ne svaki. Ali ne tako izražene kao fluorit.
  Dakle prodavac vas nije slagao :)

  ReplyDelete
 60. Arthas
  Smitsonit spada u grupu karbonata. Osnova mu je cink.
  Smitsonit raste u nekoliko boja.
  U zavisnosti od boje, ima i varijacije u dejstvu.
  Hemijska formula je ZnCO3

  Po Mosovoj skali tvrdoca Smitsonita je 4,3 - 4,4
  Smitsonit pripada istoj grupi kristala kao Hemimorfit, Prehnit, Hrizokola...
  Zato je logično da mu smeta sunce i voda.

  Smitsonit je kamen opustanja i smirenja, staloženosti. Kristal bolje komunikacije.
  Liječi traume iz djetinjstva, opušta i smiruje napete situacije. Pojačava intuiciju. Odličan je za imuni sistem.
  Pravi bolji prenos energije između astralnog i emotivnog tijela aure.
  Posebno dobro liječi frustraciju odbačenosti u djetinjstvu.
  Dobar je u rješavanju problema komunikacije u teškim emotivnim i porodničnim odnosima.
  Daje taktičnost i biramo blage riječi.

  Na fizičkom nivou je odličan imunostimulator.
  U liječenju se najčešće koristi sa heliotropom i zelenim turmalinom.

  Smitsonit se ne smije staviti u vodu za pravljenje eliksira, već se za tu svrhu stavlja posredno preko drugog suda. Posuda u posudi sa vodom.


  Prazni se uz hematit, a puni uz gorski krisal, ili u sjenovitom mjestu rano ujutru ili predvece pola sata, mada sam ja više za varijantu sa gorskim kristalom. Mjesečina mu ne škodi :)

  ReplyDelete
 61. Pozz.Koji bi bili najbolji kristali za zastitu od svih vrsta zracenja kako prirodnih, tehnickih tako i psihickih?

  ReplyDelete
 62. Crni turmalin, protiv psihikčkih tehničkih i prirodnih zračenja.
  Fluorit, protiv tehničkih i psihičkih zračenja
  Dimni kvarc, protiv tehničkih zračenja.

  4 crna turmalina u 4 ugla, u sredinu gorski kristal, roze kvarc i crni oniks.

  Labradorit čisti prostor od negative energije.

  Tirkiz protiv namjerno upućenih neg. energija.
  Tigrovo oko, takođe.

  ReplyDelete
 63. poštovanje....molila bi vas da mi kažete kako da čistim i punim sugilit..unaprijed hvala..:-))

  ReplyDelete
 64. Sugilit se prvi put čisti u so ili zemlju, posle toga se prazni (čisti) uz hematit (prenoći uz kristale hematita), Sugilit se ne puni.

  Sugilitu nije potrebno punjenje, ima energije dok god postoji. To je izuzetno jak kristal.
  Posle tog generalnog čišćenja od energija koje je pokupio dok je došao do nas, sugilit praznite otprilike jednom u 15 dana preko noći uz kristale hematita, koje naravno treba da održavate. Čišćenje može biti i češće, zavisi koliko često koristite sugilit i koliko je ozbiljan problem koji liječi.

  Sugilitu prija da prenoći na šiljcima gorskog kristala, sunce mu nije potrebno za punjenje.

  Sugilit se ne puni, samo se čisti.

  ReplyDelete
 65. marko..hvala vam za informavije o sugilitu.njega sam naime kupila jer me je jako privukao a o njemu nisšta neznam.sve šta sam pročitala je dosta šturo opisano.ako bi mi mogli dati još neke korisne informacije vezano uz njega bila bi vam jako zahvalna.i kako da čistim komadiće hematita i koliko ih je potrebno za pražnjenje sugilita.:-))

  ReplyDelete
 66. Sugilit spada u najjače ljekovite kristale.
  Sugilit nosi ime po svom nalazaču Dr. Sugiju, japancu koji je taj kristal pronašao u dvadesetom vijeku.

  Hematit se čisti, i ujedno puni uz gorski kristal. Hematit je gvožđe tri oksid pa ne voli vodu. Dovoljno je 3-4 kamenčića hematita za čišćenje drugog kristala. Sugilit se ostavi preko noći uz kristale hematita da se isprazni od negativne energije koju je pokupio od nas. Kad se redovno koristi Prazni se na 7 do 15 dana.
  Ne puni se, cio ljudski vijek nije dovoljan da isrpi snagu sugilita.
  Sugilit radi "tiho" tj. sa njim nema klasičnog jakog energtsog efekta kao sa mnogim drugim kristalima, što ne znači da ne radi veoma intenzivno, baš naprotiv, izuzetno je jak kristal koji temeljno liječi.

  Sugilit je kristal koji liječi bolesti novog doba, naročito fizičke bolesti izazvane stresom.
  Pokazao se veoma djelotvoran čak i kod raka i prve faze adisa.
  Podiže imuni sistem, aktivira revitalizaciju ćelija i direktno dovodi energiju u njih.
  Odličan je i kod oporavaka od raznih bolesti zavisnosti, i drugih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i sl. Pročišćava organizam.
  Od njega se pravi i eliksir sa polaganjem kristala u staklenu posudu sa vodom, u tom slučaju nije poželjno da ima metalnu kopču, već da je slobodan kristal.

  Na psihičkom nivou, sugilit nam pomaže da imamo bolji prijem emocije u svim energetskim centrima. Relaksira.
  Sugilit je kristal koji djeca ne smiju da koriste, osim naravno u ekstreminim slučajevima bolesti.

  ReplyDelete
 67. Tek ulazim u svet kristala, pa sam mislila za pocetak da nabavim Gorski kristal... Mada ne znam ni u kojim radnjama u Bg-u, osim putem interneta i narucivanja online....
  Dosta bi mi znacio savet gde ih mogu pronaci, a da pritom budu provereni, tj. orginal....
  P.S. Inace procitala sam sve prethodne tekstove i samo se jos vise zainteresovala za kristale.... Svaka cast na radu...

  ReplyDelete
 68. Hvala.

  U Beogradu ima više mjesta na kojima možete kupiti kristale.

  Prodavnica Dekameron, Ulica Lomina 23 (Zeleni venac), u toj radnji imaju dosta dobrih kristala. Cijene su povoljne.

  Eko Solar Kneginje Zorke 8.

  ReplyDelete
 69. Pozz.Znas sta o kijanitu i crnom turmalinu?

  ReplyDelete
 70. Kijanit, što je tamno plavlji to je bolji :)
  Kijanit ima drugo ime Disten, a iste je strukture kao Andaluzit koji se drugačije zove Hijastolit (Al2SiO3).
  Disten znači dvotvrd, jer za razilku od Andaluzita koji ima kompaktnu tvrdoću 7,5 Mošove skale, kijanit (disten) ima uzdužnu tvrdoću 7 a poprečnu 4 stepena jer je nastao i nastaje pod većim atmosferskim pritiskom.
  Kao i ostali aluminijumski kristali Kijanit direktno pozitivno djeluje na psihu smanjujući agresivnost. Pošto je uglavnom plav, to djelovanje je usmjereno više na staloženiju komunikaciju, gestikulaciju, kao i na mnoge probleme grla i tog dijela tijela.
  Kijanit se čisti pod tankim mlazom vode 2-3 minuta, a puni se uz gorski krista, treba ga čeće prazniti.


  Turmalin crni je kristal jakog vertikalnog pizoelektriciteta, i vibrira vertikalnim vibracijama, a ne kao što je to slučaj sa mnogim kristalima sferičnim i/ili kružnim.
  Crni turmalni je odlična zaštita od bilo koje vrste negativnih uticaja, bilo da su magijski, geopatološka (podzemne vode i čvorovi) i elektro zračenja kao i od negativnih uticaja negativnih ljudi. Stvara zaštitno polje u auri.
  Često se koristi u setu za zaštitu prostora (4crna turmalina u 4 ćoška i u sredini gorski kristal, roze kvarc i crni oniks)
  Crni turmalin osim vanjskih uticaja, oslobađa i od unutrašnjih blokada, energiju diže na viši nivo. Oslobađa grčeve u mišićima, naročito mišićima ruku i nogu. Ublažava upale zglobova, a utiče i na oporavak od distrofije mišića.
  Crni turmalin je kristal korjenske čakre, a odličan je i na svim sporednim čakrama jer dovodi u balans energetske meridijane.
  Čisti se pod vodom 1-2 minuta, puni se na suncu 2 sata (prije ili posle podne).
  Ako se još čega sjetim, napisaću.

  Pozdrav.
  Marko

  ReplyDelete
 71. Pozdrav Marko

  Da li je po strukturi i delovanju Zmajevo oko isto sto i Tigorvo oko? Ako nije, u cemu je razlika?
  Nabavila sam jedan prelepi komad. Na koji nacin da ga koristim...upotrebljavam?

  ReplyDelete
 72. prvi put čujem za kristal zmajevo oko.
  Znam da zmajevo jaje zovu oglik, kada kristal ima gornje dvije fasete poliranje, a sa strane je polupolirano. A za kristal zmajevo oko, nikad nisam čuo.

  Molim te, ako možeš, pošalji foto tog kristala na
  muzikaikristali@gmail.com, da pogledam.

  ReplyDelete
 73. Izgleda veoma slicno kao Tigrovo oko....za ovaj naziv (Zmajevo oko) mi je rekla prodavacica....u smislu da je to , kao neka varijanta Tigorovog oka...
  Poslacu ti fotku ovih dana.

  Pozdrav
  Am.

  ReplyDelete
 74. Tigrovo oko postoji kao braon/smeđe i crveno tigrovo oko. Tigrovo gvožđe je kombinacija jaspisa, hematita i tigrovog oka.
  Sokolovo oko je fizički slično tigorovom oku, ali je plavo i ima potpuno drugačije dejstvo, jedina zajednička karatkeristika je antidepresivno djelovanje.
  A zmajevo oko, to mi je potpuno novo i živo me zanima da li je u pitanju samo tigrovo oko koje prodavci prekrste zbog drugačije obrade.

  ReplyDelete
 75. Pozdrav svima na blogu

  Od nedavno sam se zainteresirala za kristale, kupila sam nekoliko (pouzdala sam se u intuiciju pa baš i nisam sigurna jesu li svi za mene :)).
  Zanima me koliko trebamo verovati astrolozima i odabiru kristala po natalnoj karti, u smislu da ne uzimamo kristale koji su pod uticajem loše položene planete?
  Isto tako da li mogu pri čišćenju kristala koristiti uvek isto mesto u zemlji u vrtu?
  Imam jako puno pitanja, ali evo ovaj put toliko.

  Hvala

  ReplyDelete
 76. Vesna, u arhitvi ovog bloga (sa desne strane) u mjesecu martu, ima tekst o astrologiji i kristalima.
  ili direktno na link
  http://okristalima.blogspot.com/2010/03/kristali-i-astrologija.html
  Ne postoji ni jedna jedina stavka na osnovu koje neki astrolog može da tumači određeni kristal. Naravno ima jako puno nadriastrologa i oni će se pobuniti jer znaju i šta je bickilo u horskopu.

  Što se tiče čišćenja kristala. Ako generalno čišćenje radite u zemlji, neće taj dio zemlje biti energetski zagađen niti kontaminiran na bilo koji drugi način, jer kristale čisti energija Zemlje, njihove majke, to je veliko živo biće koje mi ljudi besomučno satiremo, a kristali su njeno tkivo koje nam je na korist ako to koristimo na umjeren i odmjeren način.

  Možete slobodno uvjek na istom mjestu čistiti svoje kristale. Na ovom blogu imate tekst i o čišćenju kristala.

  Koliko god pitanja da imate, slobodno pišite.
  Hvala vam što pratite ovaj blog.
  Uzdravlje :)
  Marko.

  ReplyDelete
 77. Hvala Marko, svaka čast na tekstovima.

  Nasledila sam jednu prekrasnu jantarnu ogrlicu. Očistila sam je prvi put u zemlji, nakon toga pod vodom i punila je na suncu. Međutim dešava se da pri svakom pražnjenju i punjenju sve više tamni. Dobija crne šare ili kompletno kuglica potamni. Ne znam da li je to normalno i šta je razlog tome.

  Imam i jednu ogrlicu za koju sam mislia da je gorski kristal (punila sam je na suncu), ali se kasnije ispostavilo da je kombinacija gorskog i mesečevog kamena. Pa ne znam je li mu sunce naškodilo i kako uopšte to da punim :)?

  I samo još jedno pitanje :) - kupila sam kamenčić nebo plave boje (nisam čak sigurna ni koji je) ali sam tek kasnije videla da ima napuklinu kroz čitavu sredinu kamena. Nije pukao kod mene već je takav kupljen. Znam da ste rekli da ne zadržavate kod sebe takvo kamenje, ali evo pitam samo da mi potvrdite.

  Hvala još jednom :)

  ReplyDelete
 78. Jantar (ćilibar) se puni u ranim jutarnjim ili predvečenjim satima, dakle, ne voli jako sunce.
  Praznite je češće na suncu.
  Pogledajete da li je ogrlica spojena metalom, pa metal oksdira? Ako ne, onda je samo češće praznite pod vodom (mlakom, vise ka hladnoj nego toploj vodi), jednom nedeljno. Punite je samo pola sata na sjenovitom mjestu jednom ili dva puta mjesečno. Razbistriće se.

  Ogrlica od mjesečevog kamena.. Često se desi da ljudi koje prave ogrlice nemaju baš dobru predstavu o kombinovanju kristala. Takva ogrlica ima pojačano dejstvo mjesečevog kamenta. Punite je na mjesečini uz drugi, napunjeni gorski kristal.

  Plavi kamenčić.. neki providni i poluprovidni kristali poput fluorita (može biti zelen, ljubičast, bijel, potpuno providan, žut i plav) imaju prirodne prelome unutar sebe, to nisu prelomi već im je takva struktura u srastanju pa samim tim nisu polomljeni niti napukli.
  Ne znam koji kristal je u pitanju, tako da nemam konkretan predlog šta raditi.
  Najbolje bi bilo da na istom mjestu gdje ste ga kupili pogledate ostale kristale te iste vrste i utvrdite da li je pukao ili mu je to prirodnan izgled. Tada ćete znati i kako da postupite.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 79. Cao Marko,

  procitao sam da hematit prazni sve kristale. Isto tako, Hematit treba nositi uvek u kombinaciji sa drugim kristalom.
  pa mi je malo paradoksalno-zasto da ga nosim u kombinaciji sa nekim drugim ako ga stalno prazni.
  I jos jedno pitanje /kristali koji se pune na suncu- da li ih moram stavljati direktno pod uticajem suncevih zraka ili je dovoljna samo svjetlost-ili da drugacije formulisem- da li bas da ih stavim na suncu ili je dovoljno recimo drzati u sobi koja ima ionako dovoljno svjetlosti (nebitno da li je oblacno ili ne).

  Pohvala zato sto svima odgovaras na pitanja. :)

  ReplyDelete
 80. Imenjače, to je zanimljivo i korisno pitanje :)

  Hematit koristimo kao terapeutski kamen, ali i za čišćenje drugih kristala.

  Kada hematit koristimo za čišćenje, onda ga ne koristimo kao terapeutski kamen, jer on tad ima program da čisti druge kristale (ima na blogu tekst o programiranju kristala).

  Dakle, hematit čistač, čisti kristale jer smo mu dali tu namjenu (taj program).
  Kao terapeutski kamen, hematit nema namjenu (program) čistača pa samim tim i ne utiče na taj način na drugi kamen. Doduše, hematit čini sporijom frekvenciju kristala koji je uz njega ali je ne poništava.

  Hematit je veoma zanimljiv kristal, koji je zbog svoje uslužne funkcije čistača malo zapostavljen. Hematit jako lijepo smiruje, dovodi um u jedno jako lijepo meditativno smireno stanje.

  Hematit može da se koristi i samostalno, ali u veoma kratkom periodu i kratkim intervalima (npr. kod prevelike otvorenosti nekog engergetskog centra).

  Kristali koji se pune na suncu se pune sunčevom radijacijom, ne samo svjetlošću, zato je dobro da budu na otvorenom, ako je u prostoriji onda je bolje je otvoriti prozor.

  Pohvala za interesantno pitanje, shvatio sam da je veoma moguće da mnogi čitaoci imaju taj rebus kad je hematit u pitanju i sad smo ga riješili.

  Hvala što čitaš ovaj blog.

  ReplyDelete
 81. Cao Marko,
  od skoro citam tvoj blog i sjajno sto postoji ovako nesto. Ja imam nekoliko kristala ametista(nekih ispoliranih, nekih ne)zanima me ciscenje ametista u slanoj vodi,(koji odnos vode i morske soli treba da bude i koliko dana) posto sam negde procitala da traje 21 dan? Da li posuda treba da bude poklopljena? Unapred hvala :)Bojana

  ReplyDelete
 82. Bojana, zdravo, drago mi je da ti blog koristi :)

  Vjerovatno si čitala u februarskim tekstovima o čišćenju kristala link je:
  http://okristalima.blogspot.com/2010/02/odrzavanje-kristala.html

  Ja izbjegavam čišćenje u otopini soli. Za to postoji more, kao prirodna voda puna kristala soli, more je savršeno za čišćenje kristala visoke tvrdoće koji podnose vodu.

  Čišćenje obavi direktno u so. Morsku ili kuhinjsku svejedno.
  U posudu od stakla stavi malo soli, stavi kristale i kristale potpuno prekri solju. Ostavi bar 3 do 7 dana (najbolje do prve faze promjene mjeseca, mlad ili pun) i posle ih očisti 2-3 minuta pod mlakom vodom i napuni uz napunjen gorski kristal.
  Dobro je da je posuda poklopljena, a pošto je so tu i vuče sve u sebe zatvaranje nije neophodno, a povoljno je :) Jer tad so vuče neg. enrgiju u sebe, kristal zbog soli ne vibrira u prostor.
  Kad izvadiš kristale iz soli, so baci u tekuću vodu, u wc i sl.

  Ako ima neka tema posebno da interesuje tebe ili neku drugu osobu koja čita blog, javite, spremam nove tekstove.
  Marko

  ReplyDelete
 83. Cao Marko,
  da li se na kristalima zbog njihovog svojstva moze primijeniti neko mjerenje pomocu osciloskopa ili neceg drugog, kako bi se zapravo utvrdilo to svojstvo gdje mijenjaju amplitude?
  pozdrav

  ReplyDelete
 84. Hvala na odgovorima..:) Ametist je prvi kristal koji sam kupila ne znam iz kog razloga,tek kasnije sam citala o njegovom delovanju pa ga jos vise zavolela. Za sada imam nekoliko kristala Ametista, ali planiram i jos mnoge druge:)tako da ce biti jos pitanja...Pozdrav

  ReplyDelete
 85. Na temu kristala u tehnologiji sam pisao tekst
  http://okristalima.blogspot.com/2010/01/kristali-u-tehnologiji.html

  Stalno se u laboratorijama rade analize frekvencija kristala, jer su kristali jako zastupljeni u modernoj tehnologiji.

  Sa medicinskog aspekta, farmakomafija to ne bi nikad dozvolila zbog sigurnog gubitka grnog novca koji ljudi daju na ljekove. EU od 2011 čak zabranjuje prirodne ljekove na biljnoj bazi!

  Mjerenje oscilacije kristala jeste moguće, zanimljivo je to da kristal oscilira različito u zavisnosti od energije koja je u interakciji sa njim, i od toga da li je upitanju piro ili pizo električni efekat. Zahvaljujući toj mogućnosti varijabile, imamo današnje računare sa silicijumskim mikročipovima.
  Za većinu kristala je utvrđena dužina amplitude u odnosu na to da li su iz okta, heksaedarske ili neke druge grupe kristala. Na te karakteristike ide i uticaj elemenata koji se nalaze u kristalu. Provodljivost elemenata itd.

  Zahvaljujući preciznom mjerenju oscilacije imamo precizne frekvencije na uređajima za emitovanje radio talasa, imamo satove itd.. Imamo bilo koji instrument za precizno mjerenje, koji ne može da funkcioniše bez kristala ili mikročipa na bazi kristala silicujuma.

  Evo jednog zanimljivog teksta na tu temu sa wikipedije
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Kvarcni_oscilator
  dakle, frekvencije su veoma mjerljive.

  Kod kristaloterapije, impuls koji ima interakciju sa kristalom je bioelektrični impuls koji vibrira različito u odnosu na dio tijela tj. njegov energetski centar, ta raziličitost u vibraciji energetskog centra utiče i na različitost u djelovanju kristala na energetski centar.
  Na kristal u prostoru djeluje više različitih energija, geopatogena, ljudska, tehnički uređaji itd. pa je i njegova oscilacija varira u odnosu na interakciju koju ima sa okolinom itd.

  Kao i svako drugo živo biće i kristal ima svoje osobine u interakciji sa okolinom, koje je, naravno, moguće naučno objasniti metodama ispitivanja, praćenja i poređenja rezultata. Pjer i Marija Kiri su posvetili veliki dio svojih života izučavanju tog prirodnog fenomena.

  ReplyDelete
 86. www.martinjovanovic.com/mms/MMSDIAZv01.ppt
  http://www.topvita.info/clanak.asp?id=90

  evo par linkova gdje se moze vidjeti i prakticna primjena.Cipovi, mikrofoni, muzicki razni instrumenti, sonari, ...
  mene buni jedna stvar samo. Sve ovo u modernoj tehnologiji ima svoju primjenu uslovljeno nekom fizickom/mehanickom reakcijom.

  ali ne znam zasto bi kristal djelovao na covjeka samo ako se nosi.ako ga drzim u ruci, kao ogrlicu, narukvicu,... jer ne pravimo nikakvo djelovanje na njega,pa da ima neki povratni efekat.to me malo buni.

  ReplyDelete
 87. Kristal djeluje na čovjeka i ako se ne nosi direktno kao kamen u ruci, nakit.., kristal djeluje i ako je u prostoru.
  Pisaću tekst o kristalima u prostoru, mada svi koji su imali više kristala izloženih u prostoru imaju iskustvo kakav energetski dar-mar zna da napravi neorganizovana gomila kristala u prostoru. Zato se kristali čuvaju zatvoreni u staklenim posudama ili posudama od nekog drugog prirodnog materijala.

  Kada kristal držimo uz sebe i kada je u prostoru, postoji razlika u djelovanju, u intenzitetu djelovanja.

  Kristal stalno vibrira.
  Tehničke nauke zanima energija koju kristal proizvodi kada se na njega uputi neka direktna sila (pritisak, električni impuls ili toplota), zbog mogućnosti kojima taj efekat može da posluži, i u tom polju se tehničke nauke bave kristalima i dokazima njihovog djelovanja, što ne znači da kristal ne vibrira samostalno. Vibrira u odnosu na energiju oko sebe.

  A znamo da je sav prostor na zemlji ispunjen raznim vrstama energije, bilo da je to na kvantnom hipotetičkom nivou, bilo na nivou prostora koji vizuelno razumijemo.
  U tom, za nas vizuelno shvatljivijem nivou prosotra (soba npr.) naša energija komunicira sa enerijama oko sebe. Kristali imaju stabilniju atomsku strukturu od naše i njihova sila odgovora (djelovanja) je manje promjenljiva od naše, time oni više utiču na nas, nego mi na njih, u smislu prilagođavanja sile sili.

  Jako davno, ljudi nisu mogli da shvate da ti i ja možemo da se dopisujemo u isto vrijeme sa dva udaljena mjesta. Dok nisu shvatili kako da upotrijebe struju i radio talase, koje ne vide, a postoje jer to znaju na osnovu doživljenog iskustva, prvo kroz eksperiment, a onda kroz primjenu. Sa kristalima je ista situacija.

  Pozdrav
  Marko.

  ReplyDelete
 88. Marko,
  Da li mislis da mali komadic kristala moze toliko da utice na covjeka?
  i za ovaj dio gore pomenuti "što ne znači da kristal ne vibrira samostalno. Vibrira u odnosu na energiju oko sebe."
  imas li neki tekst ili link o tome da kristal ustvari i bey ikakvih uticaja,pritisaka,spoljnih sila vibrira sam od sebe.
  Pozdrav

  ReplyDelete
 89. U odnosu na veličinu, vrstu i količinu kristala se razlikuje i sila djelovanja, ali ne i nači i vrsta.

  Npr. jedan mali dijamant vibrira jednako kao veliki herkimer dijamant.

  Jačinu tog zračenja osjećamo u odnosu na lični senzibilitet. Neko ne osjeća ni skokove od 1-2 stepena temperature, a nekome je loše i od jonizatora u prostoru..

  Poznato je da kristal Uraninita,Uranofana i Uranotila (poznati kao uranijum), Autunita, Monaziza, u nekim slučajevima i Cirkona, zrače radiacijom u prostor, bez ikakve sile koja se vrši na njih.

  Drugi kristali zrače na drugi način, jer i dalje privlače iste atome u svoju strukturu iz želje da rastu.

  Zanimljiv je primjer crkva, nekad džamija, danas muzej Sv. Sofija u Istambulu. Ona je sagrađena od kvarcnog i kalcitnog pijeska sa jajetom za spajanje. Pošto je to trusno područje, dese se pukotine od zemljotresa, koje same srastu jer kristali rastu, čemu doprinosi veliki broj atoma njihove strukture koji isparavaju iz mora.
  Da kristali ne emituju energiju kojom privlače druge čestice, ne bi rasli. A rastu, samo što je taj proces za mnoge kristale jako dug i mjeri se milionima godina, a za neke (poput soli) jako kratak.

  Eliksire od kristala pravimo upravo zahvaljujući samostalnoj vibraciji kristala.

  Umjesto teksta i linka, predlažem ti da u iznad (ne ispod) jastuka gdje spavaš staviš kristal fluorita i obrati pažnju, da li se budiš i na koliko sati, da li ima neke promjene u tvrdoći sna i u odnosu na buđenje.
  Ili stavi veliku gomilu kristala bilo kojih, pa ih makni nakon mjesec dana. I obrati pažnju da li ima neke razlike?

  Naravno, možeš i očišćen gorski kristal da staviš u čašu vode da prenoći, na drugi dio prostora stavi čašu vode bez kristala, probaj jednu i drugu i obrati pažnju da li ima neke razlike?

  U oba slučaja, empirijski ćeš donijeti zaključak, u odnosu na lični senzibilitet.

  ReplyDelete
 90. Cao Marko,
  imam jedno pitanje- zasto se bas so koristi za ciscenje kod kristala? i da li ako drzimo malo vise raznih kristala ima neki edekat-pozitivni/negativni.ja sakupljam kristale,ali vise eto iz estetskih razloga...
  pozdrav

  ReplyDelete
 91. cao marko,
  da li mozes da nabrojis kristale koji djeluju vise zavisno od njihove velicine.cini mi se da si spomenuo gore da zavisno od kristala, ako su veci- vise djeluju.

  ReplyDelete
 92. Ako misliš na one koji djeluju jače u slučaju da imaju istu veličinu kao drugi kristali, to bi bili npr. :
  dijamant, moldavit, spinel, dioptas, rubin, safir, izrazito plavi kijanit, celestit, azurit, opsidijan duginih boja... pa i malahit.

  ReplyDelete
 93. So se koristi za čišćenje drugih kristala, jer ima veliku moć upijanja, kako vlage tako i negativne energije.
  Pošto je so najčešći, lako dostupni kristal iz zemlje (za razliku od šećera koji je iz biljaka) mi koristimo njenu čudnu sposobnost brzog upijanja negativne energije, a nije rijetka kao drugi kristali pa možemo da je vratimo u prirodno kruženje materije posle korišćenja i time osiguramo čišćenje od mogućeg prenosa engergije i informacija iz kristala soli na sljedeće kristale koji bi se u njoj našli.

  Kristalima prijaju drugi kristali, postoje oni koji kada su zajedno u kombinacij ne prijaju našoj energiji i o tome je bilo riječi na blogu, ali međusobno svakako da se sličan sličnom raduje, ljudi ljudima, kristali kristalima..

  ReplyDelete
 94. Dali sekoj kristal poedinecno treba da se cisti so voda po deset minuti, ili site kristali koi mozat da se cistat so voda moze da se drzat pod mlaz voda.Mnogu uspeh, blogov e odlicen Vi posakuvam mnogu uspeh.

  ReplyDelete
 95. Kristale koji vole vodu možemo zajedno čistiti pod mlaz vode, dovoljno je 2-3 minuta.

  Одговор е: Може сите заедно који сакају вода. Доволно е 2-3 минути.

  Хвала :)

  ReplyDelete
 96. Procitala sam sve tekstove i zaista ima korisnih saveta...Hvala ti na tome, retko ko se bavi ovom temom, a jos manje objasnjava i daje savete....
  Imam jedno pitanje....Zelim da ocistim sve cakre u svom telu, ali ne znam kako trebam da postavim kristale, da bih to ucinila....Nabavila sam set koji je neophodan za to, ali ne znam sta dalje treba ciniti...Nigde nisam nasla praktican savet, pa bi bilo dobro da mi pomognes....
  Unapred hvala, Boba....:-)
  P.S. kaci sto vise tekstova, stvarno su nam neophodni....

  ReplyDelete
 97. Bobo, vjerovatno vam je promakao neki od tekstova iz arhive. U tekstu o prakticnoj kristaloteraiji je objasnjeno kako se radi kristaloterapija
  link je
  http://okristalima.blogspot.com/2010/05/kristaloterapija-prakticni-dio.html

  pored toga mozete poci na link
  http://okristalima.blogspot.com/2010/05/kristaloterapija-prakticni-dio.html
  to je prvit tekst, preuzet od kristaloterapeuta Ane Klikovac. Za taj tekst sam uradio sliku slojeva aure i mjesta čakri, pa će vam biti jasnije gdje ide koji kristal.

  U tim tekstovima je dat opis tretmana za pokretanje (otvaranja) i balansiranje cakri.
  Možete prije tretmana postaviti hematit na svaku od čakri sa gorskim kristalom u desnoj ruci, u tranjanu od 3-5 minuta, a odmah zatim ih otvoriti i izbalansirati sa čakra setom koji već imate.
  Taj tretman sa hematitom na svim čakrama se ne preporučuje preko jednom godišnje. I radi se samo u ekstreminm slučajevima.
  Hematit čisti, ali i zatvara i usporava čakre, tako da se radi kod veoma jako otvorenih debalansiranih i zaprljanih čakri, što se provjerava viskom, i takva stanja obično prate veoma intenzivna mentalna ili fizička razorenost.

  Potrebno je 8 kristala za čakra set i jedan gorski kristal za u desnu ruku.

  Kristale postavite na čakre. Kod gležnjeva, na pubis (ili između nogu ka anusu), na 4 prsta ispod pupka, na solarni pleksus, na grudi, na udubljenje na vratu, na treće oko (predio na čelu između obrva), tik uz tjeme i desetak centimetara iznad tjemena. I držite gorski kristal u desnu ruku. Opustite se i ležite 20 minuta, koncentrisani prvo vibracije kod gležnjeva, prateći energiju ka pubisu, do dijela ispod pupka, solarnog pleskusa itd sve do tjemena kada energija izlazi, struji vašom aurom od iznad tjemena i vraća se nazad do nogu. Može da se desi na ta energija negdje teže i slabije vibrira, negdje jače, to zavisi od otvorenosti energetskih centara (čakri) i kanala strujanja energije (meridijana).
  Na svakoj čakri se zadržite po 3 minuta.

  Neka kristali budu obli, ako su špicevi, pošto ste žensko okrenite ih ka nogama, kod muškog pola se okreću na gore.
  Uz to ne zaboravite da tretman sledećeg dana, ili uveče ako ste prvi radili ujutru, uradite i za čakre na leđima koje se nalaze proporcionalno na istom mjestu gdje su i naprijed. Posle tretmana kristale očistite 2 min pod vodu ako vole vodu, a one koji ne vodu ostavite sa cijelom grupom. Naravno u staklenu, zatvorenu posudu.

  Biće tekstova, a vi slobodno predložite temu koju želite da obradim.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 98. Kolika veličina treba biti gorskog kristala da bi ga mogli koristiti kao punjač?Kako očistiti i pripremiti komadiće gorskog kristala da budu punjači?Ako se kristali koriste intezivnije(svaki dan se recimo nose u dzepu hlača)da li je dovoljno kristale čistiti u suhoj morskoj soli jedan dan ili je bolje ih čistiti pod tekucom vodom?Koliko komada kristala je preporučljivo nositi npr u džepu?Da li mozete napisati nesto vise o djelovanju krizoprasa i kako se prazni i puni?
  Hvala puno

  ReplyDelete
 99. Damire, za punjenje su najbolji špicevi gorskog kristala, tj. prirodna druza gorskog kristala sa špicevima, i na nju se stave kristali za punjenje.
  Naravno, mogu se koristiti i oblutci, ja samo koristio oblutke veličine oko 1-1,5 cm. Dovoljno je 4 komada gorskog kristala.
  Priprema gorskog kristala da bi bio punjač je jednostavna. Očistite kristal regularno i napunite, i to čemu ste ga namijenili će biti njegova funkicja, možete, ali ne morate programirati kristale za punjenje, ali ih nemojte koristiti za druge svrhe.
  Ako kristal nosite intenzivno, potrebno je prvo ga očistiti u so, zatim vodu ako voli vodu, napuniti ga, i posle toga ga prazniti vodom.
  Koliko često, to zavisi od vrste kristala, a i od stanja u kom se osoba koja nosi kristal nalazi. Jednom u 15 dana, na pun ili mlad mjesec, ili jednom nedeljno.

  Hrisopras ili Krizopras je svijeto ili tamno zelen, neproziran kristal, pripada srčanoj čakri.
  Nekad ga zovu ciganski kamen ili kamen protiv uroka. Hrisopras djeluje umirujuće na nerve, pojačava samopouzdanje.
  Pored dobrog djelovanja na srce, hrisopras pojačava potenciju i koristi se uz granat kod problema impotencije, jako dobro djeluje na prostatu. Eliksir od hrisoprasa pomaže kod problema sa prostatom, mokraćnim mjehurom, jajnicima, artritisom.

  Hrisopras se čisti pod tekućom vodom, a puni se preko noći uz gorski kristal, treba ga povremeno izlagati suncu, do pola sata na sjenovitom mjestu.

  ReplyDelete
 100. Hvala na odgovoru.Nazalost ja imam 2 komada gorskog nepravilnog oblika.Mislim da cu ipak svoje kristale puniti na Suncu ili punom mjesecu.Znači za moje potrebe drzim kristale u suhoj soli jedan dan operem ih pod vodom i redovito punim i tako svaki put kada ih čistim ili!?Da li je za ove kristale dovoljno da se pune na suncu cirka 2 sata ili punom mjesecu aventurin,sodalit,dimni kvarc,krizopras,crni turmalin i nisam siguran za zlatni topaz(čitao sam da on nevoli biti na Suncu)onda za topaz puni Mjesec.

  ReplyDelete
 101. Pogrešno, pogrešno...

  Kristale držiš u soli kad ih nabaviš, a posle toga dovoljno je dva ili tri puta godišnje da ih ostaviš u so 1-3 dana.
  Za ostalo vrijeme kristale održavaš na način na koji se održavaju. Voda - sunce ili voda - gorski, ili hematit - gorski...
  Nema veze što ti je gorski kristal nepravilnog oblika, možeš i sa njima puniti svoje kristale. Ja sam pomenuo koji su najbolji i najčešće korišćeni oblici gorskog kristala.

  Ja nekad koristim oblutke, a većinom koristim veliku druzu gorskog kristala punu špiceva koji štrče u različitim pravcima...

  Na mjesečini se puni mjesečev kamen, svim kristalima prija mjesečina, odnosno refleksija sunčeve svjetlosti, ali ih to ne puni, samo mjesečev kamen se puni na mjesečini.

  Kristale puni radijacija sunca, ne samo svjetlost, oni kristali kojima ne prija svjetlost poput lapisa lazulija, sodalita, malahita itd. dobijaju tu vibraciju preko gorskog kristala, a ujedno gorski kristal im izbalansira ritam.

  Crni turmalin se puni na suncu 2 sata.

  Za sve kristale koji se pune na suncu, sunce treba da bude prijepodnevno ili poslepodnevno, odnosno 2-3 sata čim izlađe i 2-3 sata prije nego zađe.

  Predlažem ti da na ovom blogu pročitaš tekst o čišćenju i punjenju kristala. Ti tekstovi su objavljeni u februaru, pa pogledaj u arhivi sa desne strane na blogu.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 102. Da dodam na ovo gore.
  U so se svakodnevno čiste kristali samo kod kristaloterapeuta, koji setove kristala koriste na različitim ljudima, pa moraju da ih imaju stalno spremne i potpuno očišćene od tuđe energije.
  Pošto su to tvoji kristali koje samo ti koristiš, nema razloga da ih stalno čistiš u soli.

  ReplyDelete
 103. Pozdrav
  da li mozda znate koji je kristal u pitanju na sledecim slikama ,hvala
  http://www.flickr.com/photos/simpa/5105907288/
  http://www.flickr.com/photos/simpa/5105317851/

  ReplyDelete
 104. Mislim da ce ova tri komada gorskog biti dovoljna dimenzije su 4,5 x 2,5 /3,5 x 2,5/ 2x1 cm
  U prilogu je slika tih kristala
  http://www.flickr.com/photos/simpa/5105369411/

  ReplyDelete
 105. Fotografije su prilično crvenkaste (magentične) pa varaju oko.
  Što se tiče gorskog kristala, da li ste ga kupili/nabavili kao takvog, jer na fotografiji liči na rozi kalcit, mada računam da je bijela boja na fotograiji otišla u rozikastu pa samo izgleda tako.

  Nisam siguran koji bi kristal mogao da bude.
  Meni liči na kalcit sa inkluzijom vatrenog ahata ili vatrenog opala. Roze kvarc nije jer roze kvarc liči na providno roze meso koje je izgubilo boju.

  Mnogi kristali liče jedni drugima, npr. barit i bijeli celestit izgledaju identično, definiše se koji je kristal po boji plamena istucanog kristala u prah. Tako da ne mogu da precizno odgovorim.
  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 106. Bok, sve pohvale blogu!Imam par pitanja
  Koji kristali se najcesce kopiraju, rade umetni i kako ih raspoznati od pravih?
  Koje kristale i kombinovanja bi preporucio za umanjenje ili sprecavanje straha i nesigurnosti?
  Sto znas o karneolu i lapis lazuliju?
  Dusko

  ReplyDelete
 107. Duško, hvala za pohvale :), puno mi znači reakcija čitalaca bloga.

  Najčešće vještački pravljeni kristal je, vjerovali ili ne, dijamant. Dijamant se pravi u kompresionim komorama pod velikim pritiskom i visokom temperaturom.
  Od skupih kristala na drugom mjestu je vještači pravljen cirkon, zatim rijetki i skupocjeni aleksandrit.
  Od pristupačnijih kristala, najčešće vještački pravljen je tirkiz koji ljudi prave zagrijavanjem magnezita, a i howlita.
  Naravno veoma često vještački je pravljen sunčev kamen.
  Zatim citrin koji se pravi od zagrijanog ametista i lako ga je prepoznati po drečavo narandžastoj boji.
  Vještački se prave i manji komadi malahita, sedimentacijom i kristalizacijom oksida bakra, što malahit u jednu ruku i jeste ali na prirodan način.
  Koral je takođe često vještački pravljen, jer je zaprvo veoma rijedak i koralni grebeni su u velikom broju izumrli u zadnjih nekoliko godina.
  Vještačke kristale je nekad teško razlikovati ako nismo iskusni. Najlakše je razlikovati kao kamen od stakla. Staklo je hladnije i lakše od kamena na dodir, prirodni kristali imaju i svojih nesavršenosti i razičitosti kada se nađu zajedno u grupi. Meni najlakši način je energetski osjećaj.

  Za umanjenje nesigurnosti i straha bi trebali biti dobri kristali treće čakre - plexusa, ali korjenske i sakralne čakre. Dakle u ondnosu na solarni pleksus kristali su uglavnom žuti ako je nesigurnost vezana za ego.
  To su citrin, sunčev kamen, tigrovo oko, tigrovo oko crveno.
  Mada, tu su efikasni i drugi kristali poput akvamarina, tigrovog gvožđa, granata, thulita, crvenog jaspisa, spinela.
  Za potisnute strahove je dobar rutil kremen.
  Kombinacija fluorita i citrina zna da bude efikasna kod nesigurnsoti i straha kod studenata.
  Zavisi kakvi su strahovi i od čega nesigurnost..

  Karneol je kristal koji daje životnu radost, poznat je kao kristal koji se najčešće koristi kod problema steriliteta, problema sa probavom i reproduktivnim organima žene (muškarci u tom slučaju češće koriste narandžasti aventurin).
  Karneol je dobar i kod oboljenja desni, od njega se može praviti eliksir direktnim polaganjem u vodu.
  Karneol pripada drugoj (sakralnoj) čakri (oko 4 cm ispod pupka), samim tim djeluje i na strahove vezane za naše najdublje emocije, na odnos našeg fizičkog i emotivnog tijela i njihovu usklađenost. Kako loš protok energije kroz drugu čakru utiče na anksioznost, bijes i frustracije, karneol djeluje i na tim poljima.
  Pogledajte tekst pisan u januaru o drugom energetskom centru (sakralnoj čakri) kako bi vam slika o tome bila jasnija.
  Karneol se čisti pod tankim mlazom vode, a puni se oko 2 sata na suncu, ne popodnevnom.

  Lapis lazuli, kristal istine i prijateljstva, uspješno liječi sve vrste neuralgija i odlično štiti od negativnih kosmičkih zračenja (npr. solarna oluja koja je bila prije par mjeseci..) Lapis lazuli se koristi i kod povišenog krvnog pritiska i smiruje glavobolju.
  Lapis lazuli je zapravo kombinacija više kristala, sodalita, noselita, pirita itd.. to je kristal grlene čakre i čakre trećeg oka, ali i krunske čakre ukoliko je više ljubičast nego plav. Kristal kreativnosti, komunikacije i unutrašnjeg viđenja sebe i svojh emocija. Zna da bude koristan u oslobađanju matrica i loših emotivnih matrica iz prošlosti, ali uz to treba i očekivati povratnu reakciju preživljavanja iznenađenja od sebe samog, kristal žada zna da djeluje na sličan način.
  Lapis lazuli je meditativni kamen, na trećem oku i krunskoj čakri razvija intuitivnost.
  Poboljšava kreatinvost, duhonvost i volju za rad na sebi.
  Lapis lazuli se čisti uz kristale hematita, a puni se uz gorski kristal.

  Karneol i Lapis lazuli su jako cijenjeni i često korišteni u starom Egiptu.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 108. Pozdrav!
  Marko, ja neobrađeni labradorit, tirkiz, lavender fluorit i gorski držim u prostoru gdje boravim, a rozen kvarc i ametist također neobrađeni u dijelu gdje spavam, sodalit je pored laptopa i televizora. E sada, još 30 komada koji mi služe za kristaloterapiju i još neki moji osobni su uvijek u fazama punjenja, čišćenja ili odmaranja na istom mjestu na hrpi. Spominjao si energetski dar-mar koji oni mogu stvoriti. Ja ga osobno nisam osjetila i čini mi se da su itekako zadovoljni tu gdje jesu, a i meni gode. Da li posuda(ako je drvena) mora imati poklopac, ili? Ja osobno još uvijek učim, želim raditi kristaloterapiju iako moje znanje nije ni blizu široko kao tvoje u području njihove strukture i sastava. Knjige koje su mi nekako najdraže su The crystal bible 1 i 2, te Thorsons way of crystal healing. Sigurno su ti poznate pa bih voljela čuti što ti misliš o njima. Unaprijed zahvalna, Mirela.

  ReplyDelete
 109. I da, htjela sam te pitati, jesi li ikada čuo za Blood of Isis, vrta karneola koja raste u Egiptu. Kada god nekoga pitam za taj kristal, svi me blijedo gledaju. Na internetu nema podataka. Zaručni mi je čak pretražio cijeli Sydney, a ja Zagreb, ni kristaloterapeuti ne znaju za njega.
  Btw, hvala ti na ovim tekstovima, zaista si podijelio veliku količinu svoga znanja s nama i jako sam ti zahvalna. Napokon informacije na internetu koje meni zvuče kao istina... Jer kako dosta čitam i proučavam, vidjela sam da svatko piše svoje. Najbolji primjer je malahit, malo smije, pa malo ne smije pod vodu, smije pa ne smije na sunce, pa onda kako ne smije na kožu jer je toksičan... dok sam ga ja dugo nosila kao osobni kristal na srčanoj čakri... I dalje sam živa i zdrava... ;o)

  ReplyDelete
 110. Cao marko,

  resila sam da svoj ametist upotrebim za povecanje koncentracije, zanima me da li je on pravi kamen za to? Kako da ga koristim i na koju se cakru on stavlja? Hvala unapred
  Bojana

  ReplyDelete
 111. Dobro jutro Marko,
  sinoć sam skinula svoj lančić sa mjesečevim kamenom da ga stavim na punjenje jer je bila mjesečeva mjena...i kad sam ga bolje pogledala unutar njega su se pojavile crte..kao puknuće..on je ostao cijeli i izvana se ne osjeća ništa pod prstima...nosim ga tek 5 dana...zar je već završio sa mnom...zabrinuta sam....kažu kad se to pojavi da je kamen završio s tom osobom...da ga treba zakopati u zemlju ili baciti u rijeku...ili je ovo normalna prirodna pojava??
  Srdačan pozdrav i hvala!

  ReplyDelete
 112. Marko, imam vise krisala-ato su mali kamichci- turmalin, ops.pahuljasti, sodalit, jaspis zuti, gorski kristal, aventurin, plavi ahat,...

  malih su dimenzija.drzim ih sve zajedno u jednu staklenu zdjelicu. Da li je pogresno drzati ih zajedno tako? ili treba pak da ih razdvojim? i u sobi su gdje spavam, pitao sam se ranije da li ce uticati mi na san, ali spavam odlicno :)
  Pozdrav.Hvala na odgovorima

  ReplyDelete
 113. Pozdrav. Poklonio sam kristal sugilit jednoj osobi i ona ga nosi objesenog oko vrata u razini srca stalno, pa me je izvjestila da kristal nekad zna bti skroz vruc, a nekad skroz hladan.Sta bi to znacilo?

  ReplyDelete
 114. Izvinite što ste dugo čekali na odgovore.. vikend :)

  ReplyDelete
 115. Mirela,
  Energetski dar-mar od previše kristala u prostoru ćeš vremenom osjetiti. Nažalost nakon takvih situacija ljudi odbace kristale, skoro u potpunosti, zato se treba uzdržavati i blago koje imamo od Zemlje koristiti samo kada je zaista potrebno.
  Pročitaj tekst objavljen u februaru "Kristalomanija ili kristalofilij"
  Posuda u kojoj držimo kristale treba biti zatvorena da bi suzbili zračenje u prostor.
  New Age literaturu o kristalima sam čitao, ljudi uglavnom urade prepiske sa interneta i dodaju još malo "magije" :) kristaloterapija je veoma egzktna. Gdje god vidite tekstove da vas kristali spajaju sa anđeoskim oblicima preskočite i nastavite nakon takvih nebuloza.
  Čak sam nailazio na tekstove gdje je definisano koji kristal nas spaja sa kojim arhanđelom što je tek lupanje u prazno i neosnovano tripovanje raznih prodavaca magle.

  Blood of Isis je klasičan egipatski karneol. Egipćani su karneol često koristili, naročito tokom i nakon porođaja žene. Dakle, nije nikakva posebna vrsta karneola, već alias ime za karneol u Egiptu.

  Malahit je oksid bakra, ne ide pod vodu jer se remeti nestabilna struktura. Možeš da provjeriš tako što ćeš ga redovno prati pod vodu i dobićeš kristal veoma nedefinisanih šara kakve ima malahit, ličiće na zaprljanu gumicu za brisanje. Malahit ne ide na sunce iz sličnih razloga, svjetlost i radijacija sunca ga zagrijva što mu opet remeti strukturu i kolorit.
  Čisti se uz hematit, puni se uz gorski kristal.

  Lični kristal uvjek prija.
  Eliksir od malahita jeste otrovan jer se oksidi spajaju sa vodom i ta voda eliksira dobija količinu određenih teških metala koji nisu zdravi za ljudski organizam.

  ReplyDelete
 116. Bojana,
  Ametist je kristal smirenja, dobar je za koncentraciju prilikom meditacije.

  Za povećanje koncentracije uzmite fluorit.

  Najbolje ljubičast na trećem oku, ali i sve druge boje će sasvim dobro djelovati. Npr. dok radite ili učite držite fluorit uz sebe. Rezultati će biti očigledni jer fluorit odmah radi, a vi javite efekat.
  Fluorit ne samo da će vam odmah povećati koncentraciju, već će vas i disciplinovati, veoma povoljno uticati na kožu.

  ReplyDelete
 117. Anonimna (mjesečev kamen)
  Mjesečeva mijena će bit tek 6. novembra.
  Često se dešava da kad kupimo kristal, izgleda perfektno, uglavom jer je voskiran i zagrijavanjem tretiran da ima perfektan izgled.
  Kada kristal uzmemo u ruke, gdje se zagrije, ili ga operemo pod vodom, makne se većina "šminke".
  Mjesečev kamen ima prirodne brazde u sebi, koje tek sad vidite kad je spala "šminka" tako da mislim da je sa vašim kristalom sve uredu.

  ReplyDelete
 118. Anoniman (više kristala)

  Sasvim je OK držati sve kristale zajedno u jedoj zdjeli, stavite jedan gorski kristal sa njima da ih harmonizuje (naravno ukoliko tu nema gorskog kristala).

  ReplyDelete
 119. Anoniman (sugilit)

  Znači da kristal radi :)
  Sve je sasvim OK.
  Predlažem da sugilit nosi najviše 8 sati uz sebe, tj. onda kada je veoma hladan bi trebao biti znak da ga "odmori" malo.
  Sugilit je veoma jak kristal, nikad se ne puni, a prazni se uz hematit jednom sedmično ako se stalno nosi.
  Tako rijedak kristal ima razlog zašto je došao do nje.

  ReplyDelete
 120. Molim osobe, koje šalju pitanja, ili da se prijave kao pratioci bloga, ima dugme prati ovaj blog, ili da ostave ime uz komentar, kako bi svaki odgovor našao pravu osobu.

  Hvala vam što pratite blog, puno mi znače vaši komentari, sugestije i pitanja.

  Brojač na blog sam stavio u aprilu, veće je prešlo 10 000 posjeta po IP adresi, ne po kliku, što je jako puno za ovako rijetku temu.

  Trudim se da demistifikujem prodaju magle koja uglavnom vlada na ovom polju i uzvratim ovim tekstovima ono što meni i ljudima u mom okruženju pružaju kristali.

  Pozdrav i predložite temu o kojoj želite da napišem tekst.

  Marko.

  ReplyDelete
 121. Tnx na odgovorima.Imam ogrlicu od hematita i prija mi kad je nosim, ali cuo sam da hematit nije dobro nositi sam vec kombinovan sa drugim kristalom?Da je nenosim onda samu? Imam jos ogrlice od ametista, tigrovog oka, lapis lazulija, garneta, ametista i crnog turmalina.Da ju nosim sa nekom od tih drugih, sta mi preporucujes i jesu dobre te ogrlice koje imam?
  Tnx Dusko.

  ReplyDelete
 122. Dusko,
  Hematit se obično ne nosi sam. Ima situacija kad može sam da se koristi.
  Preporučujem ti kad nosiš ogrlicu od hematita da uzmeš kamenčić gorskog kristala i stavis u džep , još će više da ti prija.

  I meni prija hematit. Odlično umiri, i da mi neku lijepu opuštenost.

  Ogrlice su praktična stvar, mogu se smotati u ruku, staviti na bilo koji dio tijela. Ako imaju metalnu kopču, možeš je zamijeni sa srebrnom. Srebro pojačava djestvo kristala, jer je odličan elektro provodnik.

  Hematit se ne koristi samostalno u dugim periodima jer može da zatvori čakru kojoj je u blizini. Sa gorskim kristalom se izbalanisra takvo djelovanje.

  Pozrav,
  Marko

  ReplyDelete
 123. Pozdrav
  koju kombinaciju kristala bi preporučili za sledece:
  poslovni uspjeh
  napredak u karijeri
  za odličnu i jasnu komunikaciju
  sreća u svezi novca

  Hvala

  ReplyDelete
 124. Za početak preporučujem kristal koji se zove
  "Fakultet uz vrijedan rad".
  Posle njega planiranje i trud.

  Uz veliki trud i rad, dijamant, labradorit, ili citrin mogu da pomognu u boljem naponu solarnog plexusa koji bi regulisao da ego bude zdraviji i na neki način olakša situacije.

  ReplyDelete
 125. Ok,vidim da je moje pitanje krivo shvaćeno al nema veze.Kakvo pitanje takav i odgovor!Kada sam pitao za gore navedeno mislio sam na kristale kao "pomagače" nisam mislio da kristali sve sami odrade za mene kako se iz Vaseg odgovora moze zakljuciti.Ponekad se zna desiti da uz najbolji fakultet i vrijedan trud jednostavno stvari se nepomiču sa mjesta zbog nekih drugih faktora i uticaja.Al ocito ovo nije mjesto gdje se takve pojave prepoznaju i shvacaju.Moram priznati da me ovakav odgovor pomalo razočarao i uvrijedio.

  ReplyDelete
 126. poštovani marko, stranica mi se jako sviđa. sve na jednom mjestu :) nisam dosad znala puno o kristalima. slučajno sam saznala za neke i nabavila sebi rozen kvarc. nosila sam ga oko dva mjeseca, programirala, čistila... sve je bilo ok. i izgubim ga, pronašla sam ga ali je bio oštećen. gospođa kod koje sam ga nabavila mi je rekla da bi bilo najbolje da ga bacim u vodu. tako sam i napravila. žao mi je što je tako bilo. odgovarao mi je nekako, imala sam u šta vjerovati, ne znam. ona mi kaže da mogu opet koristi rozen kvarc ali u nekom drugom obliku, bar određeno vrijeme. možete li mi dat neki savjet? unaprijed hvala i pozdrav

  ReplyDelete
 127. MArko svaka cast na blogu!
  jedna molba za tebe, da li mozes da mi rastumacis sa ove slike da li je to pravi turmalin, posto sam ga takvog kupila ali nije bio nesto papreno skup kad uporedim koliko bi kostala takva ogrlica u dekameronu s'obzirom na cenu njihovih privezaka, pa sam sumnjicava koliko je to pravi turmalin

  http://img825.imageshack.us/i/36158673.jpg/

  za sta je sve dobar turmalin...mislim vise na ove druge boje , posto si o crnom vec dosta pisao?

  veliki pozdrav

  ReplyDelete
 128. Hej Damire :)
  nema razloga za loša osjećanja.
  Ja sam to po slobodi :)
  Slažem se sa tobom, fakultet nije mjerilo uspjeha ili mjerilo inteligencije, već samo upornosti i ambicije.

  Tvoja svesnost mi je poznata i jako je cijenim.

  I odgovorio sam na pitanje na način koji je više upućen javno..
  Dosta čitalaca prati pitanja, pa je to napisano iz predostrožnosti da drugi pogrešno ne shvate moj odgovor na tvoje pitanje.
  Izvini zbog nesporazuma. Mada, pretpostavljam da se kapiramo.

  ReplyDelete
 129. Anonimna (rozi kvarc)
  Rozi kvarc ste vratili Zemlji odakle je došao.

  Bog i ljubav Božija su jedini u koga treba da vjerujemo, kristali su dati na pomoć prirodom od Boga.

  Vjerovatno je rozi kvarc odradio sa vama ono što vam je trebalo i došao do svog maksimuma.
  Možda vam trenutno kristal i nije potreban? Zagledajte u sebe, možda je sve na svom mjestu, a imate drugačiji utisak iz straha od pređašnjih nekih loših stanja.

  Savjet...
  Probajte da se malo družite sa najbližim rođakom roze kvarca, sa gorskim kristalom. Spojiće vas sa vama samima, iznenadićete se kako je gorski kristal dobar za druženje, a tako jednostavan, tako univerzalno stabilan i neopterećujući.
  Ako vas ne privlači ni jedan drugi kristal osim roze kvarca onda nastavite sa njim kao ličnim kristalom. Vidjećete da li ide ili ne ide..
  :)
  Hvala što pratite blog.
  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 130. Ivana, Hvala :)

  Sto se ogrlice tiče, na fotografiji je ogrlica od više vrsta kristala ne samo crnog turmalina, već i ametista, fluorita, karenola, ?ahata?, zelenog jaspisa..

  Cijene kristala se razlikuju od dobavljača do dobavljača. Na cijenu utiče i kvalitet kristala. Znam da u prodavnici Dekameron imaju kvalitetne kristale, i kao prodavnica moraju da plate i porez i ostale dažbine koje malo utiču na cijenu. Ja rado kupim kristal za druge ljude kod njih i zadovoljan sam i kvalitetom i energetskom prirodom njihovih kristala.

  Što se vaše ogrlice tiče, mislim da su u pitanju prirodni kristali, mogao je da se ubaci i neki gorski kristal da ih balansira..

  Turmalin...
  Turmalina ima 5 vrsta. Crni (šerlit), Crveni ili rozi (Rubelit), Zeleni (verdelit), Lubenica koji je zeleno, bijelo crvene boje, Kvarc turmalin. Ja imam jedan komad bijelog turmalina koji je vjerovatno dio iz turmalina lubenica, taj kristal sam izgubio i opet našao.

  Svaki od turmalina je različit u dejstvu i trebala bi posebna strana za svaki od njih. Te grupe kristala će biti opisane kad budem pisao o pojedinačnim kristalima, ili još bolje u nekoj štampanoj veoma opširnioj i detaljnijoj verziji ovog bloga.

  Svi na fizličkom nivou utiču na čula i koncentraciju.

  U nekom najkraćem opisu to bi bilo:
  Na energetskom planu:
  Crni trumaln je štit od vanjskih djelovanja.
  Plavi je unutrašnje ogledalo.
  Crveni je konvertor u pozitivno naših loših unurašnjih djelovanja.
  Zeleni je energizator.
  Lubenica je pomoćnik, ali i sve gore i dolje nabrojano.
  Bijeli je štit i mač.
  Turmalin kvarc je odmorište, pomoćni stepenik.

  Na fizičkom planu:
  Crni - mišići, neurovegetativni sistem, koncentracija, čula.
  Plavi - tiroidna žlijezda, pluća, vid, sluh, imunisistem (žlijezda thimus), čula.
  Crveni - krvni sudovi, srce, jetra, genitalije kod žene, emotivne blokade, čula.
  Zeleni - srčani mišić, zakrčenja krvnih sudova, epilepsija, anemija, premori, parkinsonova bolest, čula.
  Lubenica - emocije i sve gore i dolje napisano.
  Bijeli - mentalne blokade.
  Turmalin kvarc - psiha, veći nervi poput išijatikusa.

  Pozdrav, Marko.
  Pišite, pitajte :)

  ReplyDelete
 131. hvala na brzom odgovoru :)
  primetila sam da kada drzim crveni jaspis u korpi sa ostalim kristalima, on promeni boju...nekako izbledi..ali kada ga izdvojim van te kutije ponovo se povrati..
  o cemu se radi?

  i jos jedno iskustvo od moje sestre ...kada je stavila citrin-privezak, pojavilo joj se crvenilo na tom mestu gde je kristal bio...
  da li je to dobra reakcija ili...?

  ReplyDelete
 132. Ivana,
  jaspis mozda djeluje bledje uz kolorit drugih kristala, ako to nije slucaj, moguce je "da vam se nudi".

  Da li je spavala sa kristalom oko vrata ili ga pritiska nečim? Ako to dvoje nije slučaj, i ako ima tegobe tipa negativne prenadraženost i sl, neka ga skine. Ukoliko joj je raspoloženje podignuto i fizički ne osjeća tegobe neka ga nosi. Kristal se nosi 8 sati.
  Na blogu u martu ima objavljen tekst "Emotivne i fizičke reakcije ne kristale" neka ga pročita.

  ReplyDelete
 133. Pozdrav
  ok drago mi je da se kapiramo!Ma ocito sam bio u nekoj osjetljivoj fazi kad sam procitao tvoj post pa sam tako odreagirao ali razumijem sada tvoj odgovor u potpunosti i drago mi je da tako nastupaš ovdje !
  Lijepi pozdravi sa mora jadranskoga!

  ReplyDelete
 134. Bok evo mene opet sa pitanjima
  koliko trebaju biti veliki kristali da bi djelovali u prostoru(naprimjer da li kristal velicine otprilike 4 cm moze djelovati u prostoru)?Konkretno me zanima za amazonit, septarian i magnezit jer namjeravam ova tri kristala staviti na radni sto u uredu gdje cu raditi. hvala

  ReplyDelete
 135. Damire,
  Da, kristal velicine 4 cm je sasvim ok za radni sto.

  Amazonit će ti biti sasvim dovoljan.

  Amazonit će da ti pokrene volju za rad i ambiciju, uz to opusta i smiruje, djeluje antistresno, tako da je tu magnezit višak.
  Septarij je vise za starije ljude, protiv senilnosti.

  ReplyDelete
 136. Poz.
  Hvala za nove tekstove, pratim blog kad stignem, volim zavirit da vidim sta ima novo.drzis nam paznju jos uvek :)
  Imam pitanje, naravno.
  Kako se pravilno nose kristali? Tj.mogu li se nositi na zlatnom/srebrnom lancicu,svi,il je to nije vazno?
  Poz

  ReplyDelete
 137. Bok
  na jednom sajtu sam nasao info da se septarij jos zove i zmajev kamen.Medjutim nisao nasao podatak da je vise za starije ljude i da je protiv senilnosti.Ovaj kristal je kombinacija zutog kalcita,smedjeg aragonita,sivog i bijelog vapnenca i bijelog i providnog barita.Donosi nam smirujucu energiju i takva smirujuca energija djeluje i na nas,donosi osjećaj radosti i duhovnog rasta.Koristi se za poboljsanje komunikacije sa i u grupama,donosi jasnu,čistu i ljubaznu komunikaciju sa drugima...

  ReplyDelete
 138. Niki, drago mi je da je tako :)

  Srebro pojačava rad kristala, zlato takođe.
  Ako je kristal na privesku bolje je da je od plemenitog metala ili od aluminijuma. Aluminijum će dati više psihicki pečat kristalu, neg fizički u smislu djelovanja.
  Na privesku, kristal obično bude na srčanoj ili grlenoj čakri, pa kroz nju više djeluje i njome se jače osjeća. Tj. višećemo sagledati rad kristala kroz naše emocije, nego kao fizičke efekte, što ne znači da kristal ne radi na fizičkom planu, nego samo da vibraciju prvo "vidimo" emocijama.

  Npr. granat koji je kristal korjenske čakre je bolje nositi u džepu blizu tog energetskog centra i sl. u odnosu na to koji energetski centar želimo da stimulišemo.

  Dakle, nije važno, a može da bude :)

  ReplyDelete
 139. Damire,
  Septarij je Al4[OH]8/Si4 O10

  A kalcit je Calcijum-karbon-tri-oksid CaCO3, Aragonit takođe (varijacija kalcita)
  Barit je Barijum-Silcijum-četri-oksid BaSiO4

  E sad da li je
  Al4[OH]8/Si4 O10 isto što i CaCO3 + BaSiO4 je logičko pitanje na koje već imaš odgovor.

  Septarij zaista djeluje smirujuće, naročito u komunikaciji kao i svi kristali sa Aluminijumom u sebi (npr. Andaluzit, Dumortierit itd).

  Predložio sam ti da su magnezit i septarij suvišni u tvojoj kombinaciji koju želiš za posao, jer amazonit ima u sebi Aluminijum i to je ključ koji mu otvara djelovanje da bude antistresan kristal, pored toga što podiže elan, on umiruje psihu. Amazonit je K[Al Si3 O6].
  Pokušavam da ti obrazložim zašto ti Septarij i Magnezit nisu potrebni kraj Amazonita, postoji i fizičko objašnjenje u vibraciji koju elementi stvaraju međusobno i kristal djeluje na nas.

  Dakle, to bi bilo kao da imaš tri monitora na kojima se 80% vide isti prikazi, a onih 20% ne koristiš i to sve biva nepotrebna skalamerija radi jednog klika u mjesec dana.

  Pozdrav :)

  ReplyDelete
 140. Pozdrav
  ok sad mi je sve jasno,hvala puno!To sto sam napisao samo sam prenio sa sajta nije to moje neko mudrovanje ili znanje ipak sam ja pocetnik u ovome.Drago mi je da postoji ovaj blog i ovakav znalac o kristalima.Od sada se drzim tumacenja i odgovora sa ovog bloga :-)

  ReplyDelete
 141. Pozdrav
  da li je emerald isto sto i smaragd?Ako moze nesto vise o njima djelovanje itd.
  Hvala

  ReplyDelete
 142. :)) Damire, evo zacrvenio sam se.

  Nisam ja veliki znalac.
  Sto više o njima učim, manje znam, a više razumijem :)
  Mada sad učim neke druge stvari odnosne na biofiziku i eneregtsku medicinu. Polje je nepregledno, a kristali su živa biča i uvjek ima nešto novo. U odnosu na strukturu, u odnosu na čovjeka, na elemente...

  ReplyDelete
 143. Emerald je engleski naziv sa Smaragd.
  Dakle, jeste isto je :)

  Smaragd spada u grupu berila sa aluminijumom i slicijumom u sebi. Be3-Al2-Si6-O18

  Jako volim smaragd.

  Smaragd je univerzalni balanser koji nas izuzetno moćno spaja sa nama samima.
  Zelene boje je i pripada srčanom energetskom centru (čakri).
  U srednjem vijeku, ljudi su smatrali da je smaragd kamen afrodizijak i da snižava očni pritisak.
  Smaragd je moćna zaštita protiv crne magije, naročito u kombinaciji sa crnim turmalinom.
  Za čišćenje emotivnog auričnog tijela i kanalisanje emocija, u meditaciji se koristi kombinovan sa rozim kvarcom ili morganitom.
  Liječi paranoju, depresiju, shizofreniju reguliše krvni pritisak, koristi se u kristaloterapiji malignih oboljenja, Parkinsonove bolesti, epilepsije, multiple skleroze.
  Otvara i balansira sva čula. Daje jedan poseban osjećaj samospojenosti i punoće.
  Zlato povjačava dejstvo smaragda koji je inače izuzetno jak kristal.
  Ne treba ga čuvati sa drugim kristalima jer vuče snagu drugih slabijih kristala u grupi.

  Postoji stav da se u kristaloterapji koriste bistri smaragdi dublje zelene boje. Ja lično imam jako lijepo iskustvo sa neprozirnim svjetlijim smaragdom i smaragd mi je među najdražim kristalima.

  Eliksir od smaragda se koristi u liječenju problema kičme, kostiju i mišića, ali i fizičkoj podršci već navedenih bolesti.

  Smaragd se čisti pod mlazom vode, puni se uz rubin ili gorski kristal.

  Postoji i "Smaragdni kamen" ili Prazem koji nije Smaragd, već kvarc (SiO3) sa primjesama i nema isto dejstvo kao Smaragd.

  Izvini što si čekao na odgovor za Smaragd.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 144. :))

  kolike velicine treba da bude gorski za punjenje?
  moj je negde oko 3 cm, kao oblutak, pa ne znam da li da uzmem jos neki?

  ReplyDelete
 145. Bok
  molim komentar odnosno misljenje o kombinaciji kristala koje nosim svaki dan kad krenem na posao:
  u lijevom dzepu je crni turmalin,mali komadic gorskog i aventurin zeleni;u desnom dzepu je cadjavac(smokey quarz,krizopras.Oko vrata je privjesak od golden topaz.
  Cini mi se da ovdje nesto nestima,molim ispravke ako je potrebno,hvala.
  I jos jedno pitanje koliko vremenski treba kristale nositi sa sobom da bi se osjetio njihov efekt(ja ih nosim recimo oko 5-6 sati dnevno osim subote i nedelje)?
  Hvala

  ReplyDelete
 146. Ivana, gorski kristal za punjenje je ok i od 1 cm, ali u više komada, bar 3-4. Može i taj jedan na jedan ili dva kristala koje će da puni.

  ReplyDelete
 147. Damire,
  tu ništa ne štima, to je zaista previše.

  Nije ni čudo da nemaš nikavog osjećaja kad se bombarduješ sa toliko različitih vibracija.

  Skini sve sa sebe bar mjesec dana, a posle koristi samo onaj kristal koji ti je zaista potreban, ukoliko nije zaista iz nekih razloga potreban onda ne nosi nikakav kristal.
  To je kao da piješ 10 ljekova bez posebnog razloga.

  Kristal uzmi samo kad je potreban, na neki period i onda ga odložiš.
  Lični kristal nosimo stalno, a i njega treba ostaviti povremeno.

  Živi život bez štapa. U sebi ćeš naći mnogo toga lijepog i jakog što želiš da bez potrebe pojačaš kristalima.

  Pročitaj tekst Kristalofilija ili kristalomanija
  pisan je u Februaru.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 148. Pozdrav
  hvala na odgovoru!Sad sam postao jos i "kristaloman" ili "kristalof" ili sto vec!?Ma u biti nezelim se uopste ovdje nekome opravdavati za neke svoje postupke jer znam ko sam i sta sam!Ovisnik o kristalima nisam a niti ocekujem od njih da rijese sve moje probleme to sam vec napisao jednom.
  Od sada necu postavljati vise pitanja nego cu samo citati odgovore,to je najbolje.

  ReplyDelete
 149. Ja jesam kristalofil, bio sam i kristaloman :)))
  Žao mi je što ne razumiješ dobronamjernost odgovora.
  ...Kako god ti smatraš da treba :)
  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 150. Poštovanje Marko i hvala na mnogobrojnim informacija koje nam dajete.
  Zanima me da li pri čišćenju nakita sa kristalima u soli postižemo efekat čišćenja ako nakit
  umotamo u papirnu maramicu (da so ne bi oštetila štras i ušla u reljefe na nakitu) ili je neophodan direktan kontakt
  kristala i soli? Dobila sam više komada nakita sa kristalima (lapis lazuli, zeleni aventurin, ametist)koje cu staviti u so kada bude bio pun mesec,ali jos nisam nabavila gorski kristal ni
  hematit. Kakvo dejstvo na nas imaju kristali koji su samo očišćeni u soli, a posle izostne redovno čišćenje i punjenje? Zanima me i kako deluje aventudin na energetskom, mentalnom planu, ne na fizičkom. Da li je dovoljno da nabavim po četiri kamenčića gorskog kristala i četiri hematita za održavanje više različitih kristala? Da li je to dovoljno npr. za narukvicu od kristala?

  ReplyDelete
 151. Anonimna, drago mi je da vam blog koristi.

  Kad je u pitanju čišćenje kristala u so, potreban je direktan kontakt kristala i soli.
  Ako je problem sitna so koja ulazi u reljef nakita, možete da manje količine krupne morske soli blago pokvasite ili izložite vlagi i čim se osuši stvrdnuce se, položite nakit na takvo grumenje i prekrite takvim grumenjem, pokrijte sud.

  Samo očišćen, a ne napunjen kristal ima dejstvo kao oprana a ne napunjena čaša vode pred žednom osobom. Ima kapljica, ali nema dovoljno..

  Aventurin je univerzalni staratelj i zaštitnik od "energetskog vampirizma".
  Aventurin postoji u pet boja: zeleni, boje breskve, plavi, crveni, smeđi.
  Vjerovatno vas zanima zeleni aventurin jer njega imate.
  Zeleni aventurin je kristal srčane čakre (četvrti energetski centar). Pospješuje saosjećajnost, uživljavanje u druge ljude, ali i u nas same. Smiruje bijes, oporavlja od emotivnih šokova, pojačava kreativnost, oslobađa od napetosti tako što daje bolji uvid u razlog napetosti i sl.

  Da, dovoljna su 4 gorska kristala za punjenje i 4 hematita za pražnjenje kristala. Bilo oblutka za ruku, bilo nakita.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete
 152. pozdrav
  da li mi mozes objasniti kakvo dejstvo i da li ga ima, misticni topaz s'obzirom da je on ipak malo vestacki?

  ReplyDelete
 153. Mistični topaz?
  Nikad čuo.

  Topaz postoji providni, plavi, smeđi, zeleni, žućkasto narandžasti.
  Vrste: Zlatni topaz, Topaz imperijal.
  Topaz je skup kristal.

  Vještački kristali.. Kao lutka na naduvavanje..

  :)
  Marko

  ReplyDelete
 154. Pozdav Marko, evo još nekih pitanja. Da li podnevno sunce u zimskom periodu prija kristalima? Obzirom da sunce zimi rano zalazi pa je tih par sati pred zalazak nešto posle 12h.
  Još nešto, uvek nosim oko vrata REN, neutralizator štetnih zračenja. Planiram da nosim i lični kristal i gorski kristal. Da li kristali mogu da smetaju REN-u i obrnuto? Nisam sigurna u čemu je razlika ako ta dva kristala nosim kao priveske oko vrata ili bez alkice npr. u džepu pantalona. Kako se slaže akvamarin kao lični kristal, ako nosim i citrin? Koliko mi je kamenčića hematita potrebno za čišćenje 4 kuglice 1cm prečnika lapisa? Da li je ok ako prvo čišćenje obavim tako što ću kristale stavljati u so na drvenoj površini pa svaki zasebno poklopiti čašom, jer nemem staklene "poklopce"? Da li da hemetit i gorske čistače držim zajedno poklopljene čašom? Da li plastične kesice u kojima držim srebrni nakit sa kristalima utiču na bilo šta :-)?

  ReplyDelete
 155. Generalno zimi je sunce pod manjim uglom i nije isto ljetnje sunce u 12h i zimsko sunce u 12h.
  Sunce zimi zalazi oko 4 sata, nisam za izlaganje kristala kad su zraci upravni, pa makar i pod manjim uglom, ljeti ili zimi.

  Lapis Lazuli radi isto što i REN. A to da REN ne upija negativna zračenja, opšte je poznato da sve ima auru i da sve na ovoj planeti prima informaciju od okruženja, osim ugljenika bez primjese, dakle čistog dijamanta...

  Da li smetaju jedno drugom? Ne koristim REN da bih znao šta da kažem, ja sam više za prirodne varijante. Treba da se vještački napravi ono što postoji u prirodi da bi bilo "priznato"...

  Kristali kao nakit djeluju više na energetski centar koji im je najbliži, a preko njega i na ostale centre. Kamenčić stavljamo na energetski centar, držimo u ruci..

  Šta će vam akvamarin i citrin zajedno? Zbog čega bi ih nosili zajedno, iz koje funkcije? Koji efekat želite time da postignete, i šta će to da poboljša, ako je samo intuicija, razmislite..
  Akvamarin prilično ubrza čovjeka, citrin je isto, veoma jak kristal, bojim se da bi bilo previše... a gorski uz citrin, nikako.
  Lični kristal se bira na onoliko dug period dok ne ode od nas.

  Pogledajte tekst o čišćenju kristala. Pisan je u februaru, sa desne strane imate navigaciju.
  Stavite malo soli u čašu, stavite kristale, prekrite solju, poklopite tacnom, tanjirićem i sl. Možete da koristite i keramičke sudove, glinene, drvene, staklene...

  4 kamenčića hematita je dovoljno.
  Možete držati zajedno hematit i gorski da bi hematit bio stalno čist i stalno pun, ali šta se dešava sa gorksim kristalom, slabije djeluje nakon dugog držanja sa hematitom, pa je potrebno da se odvoji da se reenergizuje.

  Plastične kesice ne utiču ni na šta, jedna obična drvena kutija sa poklopcem nije skupa za nakit i u nju možete sve da položite, stavite kamenčić gorskog da bude tu i sve je ok.

  Lični kristal se nosi manje-više stalno, a ostale kristale koristimo onda kad je potrebno, ne da bi nas "vozili" :)
  Kad dodjemo do željenog stanja i stabilizujemo to stanje, dalje treba funkcionisati samostalno i neke stvari riješiti na subjektivnom nivou, meditacijom, razgovorom sa prijateljima, autosugestijom, fizičkim vježbanjem, ishranom itd.

  Pozdrav,
  Marko

  ReplyDelete
 156. Hvala vam Marko na iscrpnom odgovoru. Ako bi umesto ren-a nosila lapis trebalo bi da ga nosim uvek, a ja bi nekako radije uvek nosila gorski i možda lični (+ ren:-). Nisam mislila da kombinacijom postignem bilo šta. Verovatno nisam dobro razumela kad, šta i kako. Evo recimo odlučim da na neko vreme koristim neki kristal da bi stimulisala neku čakru. Npr. sat vremena dnevno nosim taj kristal. Da li tih sat vremena ne nosim lični kristal? Volela bi da i od vas čujem nešto o akvamarinu.
  Pozdrav i hvala na strpljenju za ova, za vas pretpostavljam banalna pitanja.

  ReplyDelete
 157. Pozdrav svima,
  procitala sam negde da je malahit otrovan za udisanje ako nije obradjen...E sad da li je bezbedno nositi ga u vidu ogrlica, mislim obradjen je ali ima i one rupice znaci nije ceo kamen vec je probusen...Takodje me interesuje sa cim bi ga bilo dobro kombinovati u ogrlici, da li sam ili u kombinaciji sa jos nekim kristalom?
  Takodje negde ste rekli da cete napisati kombinacije kristala koji mogu da idu zajedno (da bi mogla da napravim nakit dobrim kristalnim odnosima)..znaci koje su dobre kombinacije i lose?
  Hvala
  May :)

  ReplyDelete
 158. Za početak pozdrav iz Splita. Tek od nedavno sam se počela aktivnije interesirati za kristale. Oduvijek me privlačio ametist, pa sam odlučila to malo detaljnije proučiti i otkrila sam predivni svijet kristala. Stvarno je priroda zadivljujuća koje sve oblike i boje stvara!
  A onda su nastupili problemi. Istražujući po internetu nailazim na hrpu oprečnih podataka, na puno mjesta se sve prikazuje gotovo kao „voo doo“ horor, tako da sam skoro odustala od kristala jer ne želim nešto što će me opterečivati, gušiti, nego želim uživati u tome. I tako sam u zadnji tren pronašla ovaj blog koji mi je vratio volju i interes. Svaka čast na informiranosti i logičnom i razumnom objašnjavanju i savjetima! Skidam kapu!
  Prije par dana sam kupila moje prve kristale: ametist, ametrin, citrin, sugilit, par gorskih kristala, crveni jaspis, hematit, karneol, moqui kuglice, te crni i snježni opsidijan. Pa bih molila pomoć oko par pitanja koja me muče:
  - stavila sam ih sve čistiti u zemlju (1.korak), pa me zanima da li to svima odgovara ili bi bilo bolje da ih izvadim i stavim u sol još par dana do punog mjeseca?
  - je li problem što je to zemlja za lončanice, a ne ona iz vrta (zadnjih par dana pada kiša, pa nisam mogla pronači suhe zemlje)?
  - poprilično me privlači crni opsidijan, ali mi po horoskopu ne odgovara – da li da se „igram“ s njime?
  - namjeravala sam ih držati sve u drvenoj kutijici (ali pročitah da nije zgodno da citrin i gorski kamen budu blizu), hoće li im to smetati?
  Ovo sa razdužilo, ali tek sam „kristalopočetnik“, pa sam još puna pitanja. Još samo jedno malo pitanjce:
  - nabavila sam i jedan mali aventurin za kćer, pa me zanima mogu li joj ga ja praznit i rukovat s njime jer je ona još mala – hoće li to imati negativan učinak?
  Hvala na strpljenju i još jednom sve pohvale za blog!
  Marina iz Splita

  ReplyDelete
 159. Anonimna,
  nemam iskustva sa REN i time kako utiče na druge kristale. U svakom slučaju ne treba žuriti i pretrpavati se ni kristalima ni vještačkim stimulatorima. Siguran sam da ćeš sama steći utisak šta će biti bolje. Iskustvo je najskuplje, ali i najtrajnije znanje.
  O Akvamarinu ću napisati ovdje tekst.

  ReplyDelete
 160. May :)
  Malahit jeste opasan da se udiše, ako se dolazi u kontakt sa prašinom malahita pri obradi.
  Malahit je kristalizovani oksid bakra, jak i dobroćudan kristal koji traži održavanje sa hematitom i gorskim. Malahit zna da nas uputi da sebe dotaknemo prilično duboko u duševnom smilu, treba ga kombinovati sa drugim kristalom koji bi taj "dodir" učinio benignim, jer u svima nama ima taloga koji možemo pogrešno da protumačimo. Ahati su dobri u kombinaciji sa malahitom. Mada, tu i jedan gorski kristal ili neki koji te privče sasvim biva dobar.
  Od ogrlice ti neće biti ništa loše po pitanju toksičnosti, jedino ako se puno znojiš pa je kristal često vlažan i na taj način reaguje sa kožom, tu je ključ zašto se ne preporučuje da ide direktno sa kožom.
  Iz tog razloga toksičnosti, malahit se ne stavla u vodu za eliksir već se polaže u sud koji se stavlja u sud za eliksir.. posredna metoda..

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 161. Marina, hvala :)
  Blog sam i počeo da pišem kad sam shvatio da na internetu postoji mali milion budlaština vezanih za kristale. Da ljudi nešto što je prirodno i neobično u isti mah povezuju sa čim im padne na pamet. Istina je da kristali mogu da se koriste i koriste se u hermetizmu, ali to što ljudi pišu je ogledalo njihovog šarlatanstva i ne poznavanja hermetizma. U jednoj prilično popularnoj knjizi o kristalima je dat spisak koji kristal povezuje sa kojim nebeskim bićem što je tek opaljeno i subjektivno opažanje ljudi sa viškom slobodnog vremena ili viškom želje da zarade na nečijoj trenutnoj muci koja se hvata za slamku.

  Kristali nisu ta vrsta slamke, oni su most, veoma stabilan most, ali most sa raskrsnicom na sebi :)

  Da prvo odgovorim na posljednje, jako bitno pitanje.
  Ja ne predlažem da djeca nose kristale, osim u posebnim prilikama sa posebnim razlogom. Npr. ako dijete ima probleme sa učenjem pa da koristi tokom učenja fluorit i citrin, ali generalno, do 14-16. godine treba da se formira kompletno biće bez stimulansa.
  Marina, vi cijela ste kristal svog djeteta, ona od vas prima energiju i modeluje se prema frekvenciji roditelja i okruženja. Što vi budete vedriji i nasmijaniji, i u odosu na tu potrebu za crnim opsidijan smireniji i pribraniji, to će i ona biti više takva.

  Što se tiče čišćenja u zemlji, sve je ok, zemlja je zemlja, samo tu zemlju vratite Zemlji posle čišćenja kristala u njoj. Kad je čišćenje u zemlji najbolje je kristale zakopati na mjesto koje nam se dopadne u dvorištu, parku i sl., ali kad nema bolje ok je i saksija bez cvijeća. Ako pada kiša nema veze ako kristali podnose vodu, a Moqui je ne podnosi.. Zato uvjek pominjem so, a ne zemlju, jer je praktičnija.

  Ako vas privlači crni opsidijan, koristite ga. Kristale ne možemo dodijeliti određenom znaku. Kad je astrologija i kristali u pitanju, astolog može da vidi tranzit koji bi se lakše prebrodio uz neki kristal, no o tome će biti riječi opširnije posle izučavanja koje radim i trebaće dosta vremena da se sve temeljno ispita i stavi na stabilne noge i objavi.

  Gorski kristal i citrin nisu dobri kad ih mi nosimo, uz nas, a jedan kraj drugog u kutiji kao kristali su sasvim ok zajedno, oba su silicijum tri oksid. Jedino smaragd ne treba držati sa grupom kristala u kutiji jer počne da vuče energiju drugih kristala. A ostalo je sasvim ok.

  Hvala vama što pratite ovaj blog. Moj rad ima smisla samo ako nalazi svrhu kroz vas koji ovo čitate. Stranu sa pitanjima sam namjerno stavio da svi možemo da podijelimo mišljenje i učimo i kroz uzajamno iskustvo.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 162. Cao Marko, kupila sam fluorit koji si mi preporucio za bolju koncentraciju pa me zanima da li ga mogu ocistiti u morskoj soli, i kako posle praznjenja da ga napunim, gorskim kristalom ili na neki drugi nacin? Hvala Bojana

  ReplyDelete
 163. Bojana,
  Fluorit stavi u so 3 dana, pa ga operi pod mlaz vode i napuni 2 sata na suncu. Posle toga 1 nedeljno ga opereš i napuniš 2 sata na sucnu, i ako je oblačno.

  Javi utisak :)

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 164. Hvala na odgovoru, moracu jos da precitam vase ostale odgovore, posto vidim da ste veoma strucni i dajete tacne i precizne odgovore...Svaka vam cast na trudu :) Mislim da cu se onda odluciti za srebrne mindjuse sa malahitom, posto ste rekli da je srebro dobar provodnik kristalima.
  Takodje, osim po hladnoci kako mozemo da budemo uvereni da kupujemo pravo kamenje?...tj desava se kad hocu da kupim neki komad nakita od poludragog kamena u prodavnici posto je toplo,a napolju hladno kad udjem i stavim kamen u ruke, uopste ne mogu da osetim da li je hladan, pogotovo ako su u pitanju manji kamencici :/
  I da pitam jos nesto u vezi bojaninog pitanja, to sa stavljanjem fluorita u so, da li se to misli na so u vodi ili samo da se stavi na so? :)
  Puno pozdrava
  May :))

  ReplyDelete
 165. Dobro vece
  zamolio bi Vas da napisete nesto vise o sunstone(sunčev kamen) i tigrovo zeljezo (tiger iron)?Djelovanje ovih kristala,punjenje i praznjenje!?
  Hvala

  ReplyDelete
 166. May
  To sa stavljanjem bilo kog kristala u so, mislim na so bez vode. Nekim kristalima neprija voda.
  O tome više u tekstu Čišćenje kristala objavljenom u februaru.

  ReplyDelete
 167. O Akvamarinu, Sunčevom kamenu i Tigrovom oku, pišem za vikend, trenutno sam prezauzet poslom :)
  Ukratko Sunčev kamen i Tigrovo oko se prazne pod vodom, pune na suncu 2 sata. Oboje su kristali solarnog pleksusa, tj. trećeg energetskog centra, a Sunčev kamen i sakralne čakre, tj. 2. energetskog centra. Dok ne napišem odgovor pročitajte od 3. i 2. energetskom centru u tekstovima pisanim u Januaru. Druga i treća čakra.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 168. Iscrpan odgovor od prošlog puta potvrdio mi je povjerenje u ovaj blog.
  Ovaj put imam još nekih nedoumica, a to su aventurin i citrin - kako ih prazniti i puniti?
  Hvala!

  ReplyDelete
 169. Aventurin
  Pažnjenje - voda,
  Punjenje - sunce 2h

  Citrin
  Pražnjenje - voda,
  Punjenje - ametist+hematit

  Marina, molim vas, pošaljite mi vasu e-mail adresu na:
  muzikaikristali@gmail.com

  Pozdrav :)

  ReplyDelete
 170. Pozdrav
  mala ispravka pitao sam za tigrovo zeljezo (tiger iron) kristal a ne za tigrovo oko to su dv razlicita kristala.Tigrovo zeljezo je kombinacija hematita,tigrovog oka i crvenog jaspisa.

  ReplyDelete
 171. Tigrovo gvožđe
  Kad uzmem taj kristal, imam osjećaj da držim mali akumulator sa dobrim uzemljenjem :)

  Vraća energiju, jača nas na duhovnom planu, dobro je za bilo kakve loše periode, jer nas uzemlji i pribere. Kreativan kamen kad je u pitanju rješavanje načina izlaska iz problema. Kao čokoladica je kad klonete od umora. Takvi, pribrani i može se reći osnaženi mada je to osnaženi grub izraz za njegvo dejstvo, možemo naći praktičan način da se sačuvamo od daljeg potonuća u lošim periodima.

  Na fizičkom nivou, jača krv, pomaže kod prehlada i infekcija, anemije, poboljšava cirkulaciju..

  Ima hematit u sebi i uz gorski kristal se prazni i puni. Mada, treba staviti povremeno sa grupom hematita. Ne voli vodu zbog gvožđa u sebi.

  ReplyDelete
 172. Koje kristale koristiti za oslabljenu drugu čakru i na koji nacin?
  Hvala puno

  ReplyDelete
 173. Anonimni,
  pročitajte tekst o drugoj čakri, u njemu sam naveo i kristale za stimulisanje druge čakre.
  link je:
  http://okristalima.blogspot.com/2010/01/druga-cakra-sakralna-cakra-svadhisthana.html

  Karneol, sunčev kamen, aventurin breskva, narandžasti kalcit, moqui, gorski kristal. Svi kristali narandžaste boje.

  Opustite se, stavite kristal na drugu čakru, oko 4 prsta ispod pupka, povežite se mislima sa tom zonom tijela. 20 minuta 2x dnevno. Ili ako je energetski centar jako zatvoren stavite kristal u pojas, kaiš, zalijepite ga flasterom na kraju krajeva ali ga nemojte nositi preko 8 sati dnevno.

  Pozdrav
  Marko

  ReplyDelete
 174. da li moqui kuglicama mozemo stimulisati bilo koju cakru?

  ReplyDelete
 175. Negde sam pročitala da čaše, teglice, poklopce koje koristimo za čišćenje kristala u soli, ne bi trebalo da koristimo za bilo šta drugo. Da li i vi to preporučujete? Zanima me i da li mogu da stavim kristal na čišćenje u istu čašu iz koje sam istog dana izvadila kristal koji sam tu prethodno čistila?
  Hvala

  ReplyDelete
 176. Da, moqui može na bilo koju čakru naročito iz donjeg dijela, dakle do srčane. Bazna, korjenska, sakralna i pleksus.
  Moqui je veoma jak kristal pa ne treba pretjerivati sa njima na čakrama iznad srčane.
  Koristi se na svim djelovima tijela.

  ReplyDelete
 177. Najbolje je imati isto "posudje" za kristale.
  Ako ste kristal isti dan izvadili sa čišćenja iz posude, čaše u tom primjeru, samo operete čašu kao što perete kristale i koristite je normalno dalje da opet očistite drugi kristal ili u nju smjestite kristale.
  Dakle, samo operite posudu pod vodom da se energija od kristala vodom uzemlji i ode i sve je ok.

  To da ne može da se koristi za bilo šta drugo je već fetišizam i nagadjanje. Jer posuda je takodje imala so kao i taj krista, posuda je oprana kao i taj kristal, dakle očišćena je i može da se koristi. Ali da ne bi bilo sujevjernih zabluda najlakše je imati određenu posudu koju koristimo za kristale.

  Ja imam posude za one kristale koje koristim, ali kad naiđe neki talas kristala koji mi dođu pa ih trebam očistiti, a ima ih puno i ne mogu svi u jednu posudu. Tad koristim stakleno i keramičko posuđe koje koristim u redovnoj upotrbebi u kući, samo ga posle toga operem i stavim pod mlaz vode 2-5 minuta.

  Naša enerija je bitan faktor u čišćenju kristala. Koncentrisanost na energiju da budu očišćeni kad stavimo kristale u so, pod vodu ili uz hematit je jako bitan faktor koji ne treba isključiti u tom trenu.

  Nema na čemu :)
  Inače koliko god da djeluju čudno, ovakva pitanja jesu bitna i treba ih razjasniti.

  ReplyDelete
 178. Da li postoji način da saznam koji je kristal na prstenu, obzirom da je kamen zift crn, ravan, gladak, bez ikakvih šara i pukotina? I da li kamen koji verovatno nije vrhunskog kvaliteta, a veličine malo manje od kvadratnog centimetra ali iz četiri dela, debljine par milimetara može da deluje ili je potrebno da bude veći? Da li postoji optimalna veličina kristala za povremeno nošenje ili korišćenje u kristaloterapiji? Pozdrav i unapred hvala na odgovorima.

  ReplyDelete
 179. Bilo bi lijepo da mogu da vas oslovim imenom, ili da se potpišete u poruci, kad vec odgovaram na pitanja :)

  Kristal djeluje bez obzira na veličinu, mada je djelovanje povećanjem veličine intenzivnije.

  Optimalna veličina kristal za kristaloterapiju je od 1-2 cm do 4-5 cm, mogu biti i veći, a mogu biti i manji npr. safir, dijamant i drugi jaki kristali.

  Pozdrav

  ReplyDelete
 180. Hvala na odgovorima, ako vam nije teško odgovorite mi i na pitanje - Da li postoji način da saznam koji je kristal na prstenu, obzirom da je kamen zift crn, ravan, gladak, bez ikakvih šara i pukotina? Ne znam kako da ga punim bez znanja o kom je kristalu reč. I još jedno pitanje, da li lapis lazuli aktivira i 5 i 6 čakru?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 181. Nije teško, slobodno pitajte ono što želite.
  Zbog količine mailova sa pitanjima i pitanja na blogu, moram da se ograničim da odgovaram samo osobama koje su prijavljene kao čitaoci bloga.
  Tog pravila ću se držati od decembra na dalje.

  Ja predpostavljam da je kristal o kom pitate crni onix. Oniks je glatko sjajno crn, izrazito je tvrd pa na nakitu ne bude ogrebotina bez obzira na dugo nošenje, a i često se koristi u izradi nakita.

  Oniks se čisti pod vodom, puni se uz gorski kristal, povremeno ga treba zakopati u zemlju ili saksiju sa zemljom zbog regeneracije.

  Lapis lazuli aktivira 5 i 6 čakru, ljubičastiji komadi aktiviraju 6. čakru, plavlji 5. čakru.

  Dusku sam pisao o Lapisu u odgovoru 29. 10. 2010.

  ReplyDelete
 182. Moze jedan predlog?

  Ima li neki drugi nacin da se organizuje ova sekcija, jer je jako nepregledno? Dodjem svakih par dana, vidim da je bilo novih komentara, pa moram da scrollujem da nesto ne propustim.

  Ne bih da zvucim razmazeno, ali eto samo mali predlog, jer vidim da ima dosta ljudi koji prate, i pretpostavljam imaju slican problem.

  ReplyDelete
 183. Djurdjevka,
  Od decembra ću imati novu stranu za pitanja i odgovore na kojoj će pitanja moći da postave samo osobe sa liste čitalaca bloga, tj. one koji su se upisali da prate blog. Njima će ta strana biti dostupna.
  A na ovu ću stopirati komentare jer je već jako duga, a ima dovoljno informacija za one koji nisu upisani da prate blog.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 184. Lijep pozdrav!
  Oduševljena sam vašim blogom. Jučer sam se počastila kompletićem srebrne ogrlice i naušnica od mjesečevog kamena. Da sam prije pronašla ovaj blog, ali, eto... Uglavnom,upravo sam ga stavila u so. (Od jučer do danas sam ju nosila neočišćenu, JER NISAM ZNALA da se nova mora čistiti) SADA ZNAM. Do čitanja ovog bloga, mislila sam da se bira po horoskopskom znaku, pa kako sam rak, kupih ovaj kristal. Zanima me da li je cijena od 40 eura realna za tako nešto, ili je to prejeftino, pa i nije pravi kamen? (Eto, ne valja ako je jeftino, ne valja ni skupo.. :))
  Hvala lijepo!

  ReplyDelete
 185. Hvala Mirjana.
  40 eura nije puno za nakit od mjesečevog kamena.
  Mjesečev kamen spada u grupu silikata koja nije tako rijetka pa zato i nije puno skup.
  Treba razlikovati sintetički (vještački izazvana kristalizacija) od prirodnog mjesečevog kamena.
  Sintetički kamen je plavičasto proziran bez ikakve štrafte i šare na sebi, a prirodni ima neku blagu nesavršenost.
  Nema na čemu.
  Hvala što pratite ovaj blog.
  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 186. kakvo dejstvo ima nebula i za koju je cakru?

  ReplyDelete
 187. Ivana,
  Nebula je spoj više kristala u jednom kamenu:
  Kvarc (Gorski kristal), Acmit, Anortoklas, Arfedsonit, Hijacint (Cirkon) i Riebekit.
  Kristal otkriven u drugoj polovini 20. vijeka na Američkom kontinetnu.
  Nebula djeluje na revitalizaciju tijela na ćelijskom nivou.
  Na psihičkom nivou sa nebulom ćete imati osjećaj jedinstva duše i tijela. Dobar je za neutralisanje osjećaja "nisam u koraku sa sobom", tj. kompleksa niže vrijednosti.
  Meditativni je kamen, i koristi se tako što se gleda u kristal, zato pripada šestoj čakri, Ajni, tj. trećem oku.

  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 188. da li se svo kamenje za meditaciju koristi tako sto se gleda u njega?

  ReplyDelete
 189. Marko, zaista sam odusevljena vasim blogom i vasim strpljenje da odgovorite na svako pitanje koje vam je postavljeno.
  Zanima me da li kristali moraju da se prazne jedan po jedan ako ih cistimo u npr soli, ili ih mogu staviti sve zajedno, a tako i puniti, ako se pune pored gorskog kristala?
  Prve kristale kupila sam jednoj lepoj radnji u Bugarskoj, ali nisam obracala toliko paznju na njih dok nisam pronasla ovaj blog. Kupila sam ahat, citrin i gorski kristal, sa time da mi je prodavacica rekla da se u gorskom kristalu nalaze tracice zlata, koje su vidljive...
  Da li to i kako utice na dejstvo kristala?
  Takodje zanima me, posto ste vec pisali o rasporedjivanju kristala u prostorijama koje bi kristale trebala postaviti u sobu i gde, jer mi je to ujedno i spavaca soba, ali i soba u kojoj ucim, tako da u njoj provodim dosta vremena u toku dana. Da li oni treba da su stalno u sobi ili je potrebno da ih samo povremeno postavljam?

  Takodje u celom stanu imam dosta prisutnog statickog elektriciteta, pa me zanim koji kamen bi bio dobar za njegovo neutralisanje.
  Kada smo kupili stan prijateljica me je ubedila da mi dovede oca svog prijatelja koji je rasljar, i koji je utvrdio da postoje mesta koja negativno zrace. Koji kamen predlazete za neutrazizaciju takvog zracenja?
  Da li na tim mestima trba stalno drzati neki kamen, i koliko ga je cesto potrebno cistiti?

  Hvala unapred i izvinjavam se na gomili pitanja, jos uvek sam pocetnica na ovom polju!

  ReplyDelete
 190. Jovana, hvala
  Kristali se mogu svi zajedno staviti u so, a oni koji vole vodu, mogu svi zajedno pod vodu i grupno se puniti.

  Gorski kristal sa nitima zlata se zove Rutil kvarc, ima drugačije dejstvo od klasičnog gorskog kristala. Ima većinsku osnovu SiO3 (kvarc) ali ima titanijuma u sebi (te niti su titanijumske niti).
  Rutil kvarc nas tjera na iskrenost, čuva od laži naših i tuđih. Pomaže da živimo u realnosti i da tu realnost prihvatimo. Dobar je za pluća, za nervni sistem, naročito se koristi kod epilepsije, jača imuni sistem. Prazni se pod vodom, a puni na suncu ili uz gorksi kristal.

  U tekstu o kristalima u prostoru obratite pažnju na dio koji govori o spavaćoj sobi.

  Ako u istom prostoru živite i spavate, potruditese da kristal ne bude blizu glave dok spavate.

  Za učenje možete da uzmete uz sebe (u džep, kao privezak, u krilu, na stolu komadić, kako god želite) Fluorit i Citrin da vam podigne koncentraciju, operite ga posle toga i odložite. To je odlična kombinacija tokom ispita.

  U tekstu o kristalima u prostoru sam dao opis kako se pravi rešetka sa gorksim kristalom u uglovima i jednim na sredinu. Na konkretno mjesto Gordijvog čvora je dovoljno staviti gorski kristal.

  Sve kristale je generalno najbolje prazniti i puniti na mjesečevim mijenama, mladog i punog mjeseca. Neki kristalima to treba češće, npr. fluorit koji sam vam preoporučio se prazni na 7 dana ako se koristi stalno itd.

  U suštini sve se može naći u već objavljenim tekstovima. Samo logički razmišljajte, nema tu "magijskih recepata" :), i ono što uvjek kažem, pitajte kristal! to ozbiljno mislim.

  Pozdrav i hvala što pratite ovaj blog.
  Marko

  ReplyDelete
 191. Pozdrav
  Nedavno sam nabavila svoj prvi kristal- gorski kristal i ostavila ga neko vreme u soli. Prvi put sam ga nosila, ali posle sat vremena slučajno mi je ispao na pod i slomio se. Radovala sam se ovom kristalu, ali nisam sigurna da li bi sada trebalo da nabavim novi gorski kristal ili to znači da je moj izbor bio pogrešan.

  ReplyDelete
 192. Jeste li napunili kristal posle čišćenja u so?
  Ako koristimo ispražnjen, a nenapunjen kristal, tad se kristal lako energetski iscrpi jer nema pokrenutu pizoelektriku, a upija.

  Za izbor kristala uvjek predlažem intuiciju, ako vi osjećate da vam taj kristal godi, opet ga kupite.
  Nema sujevjerja sa kristalima.
  Polomljen kristal vratite prirodi, bacite ga u rijeku ili još bolje, zakopajte ga u zemlju.

  ReplyDelete
 193. Marko, mozete li mi reci nesto o KRIZOBERILU ( MACIJE OKO)?

  ReplyDelete
 194. Bio je tek napunjen. Stavila sam ga na terasu oko 14h i ostavila ga do mraka. Izabrala sam ga na osnovu karakteristika o kojima sam čitala, a dobrim delom i zato što pomaže svim čakrama. Još uvek nisam sigurna kako da aktivitam tri ili četiri čakre, a da ne radim kristaloterapiju. Tako sam izabrala baš gorski kristal- čini mi se da je univerzalan, da svima prija, da je najbolji za početak korišćenja kristala, a meni je i jako lep. To baš i nije intuitivno biranje kristala, a posle ovog pucanja nisam sigurna šta da mislim. Da li postoji još neki razlog zbog čega bi kristal mogao posle sat vremena da "odleprša"?

  ReplyDelete
 195. Milice,
  čakre mozete otvoriti i meditacijom, pođite na februarske postove, tamo imate pri dnu strane link za downlad jako zanimljivog animiranog filma. Ili podjite na:
  http://www.vimeo.com/13216394
  Kristale koristimo za otvaranje i balansiranje čakri jer djeluju najbrže.

  Zavisi koje cakre su u pitanju. Imate moj mail
  muzikaikristali@gmail.com pa se javie..

  ReplyDelete
 196. Jovana,
  opa, imas neke skupe kristale aaa :))

  Hrizoberil ili zlatni beril sa linijom u sebi ima Aluminjum u sebi, pa jako lijepo smiruje.
  Hrizoberil je kristal koji nas vodi ka samodisciplini, kontroli i usmjeravanju sebe. Podiže samosvijest i daje nam osjećaj stabilnosti.
  Izuzetno je jak kristal i koristise na kratko. U meditaciji se koristi tako što se gleda u njega. Meditacija, ne duža od 10tak minuta.

  Hrizoberil jača intuiciju i negativno pretvara u pozitivno, zato je dobar protiv crne magije.

  Na fizičkom nivou se koristi kod problema sa vidom (kratkovidost), kod zakrečenja arterija (sa citirnom i ćilibarom).
  Čisti se odmah nakon korišćenja, a puni se u ranim jutarnjim časovima najviše 30 minuta na suncu.

  Pozdrav,
  Marko.

  ReplyDelete