Jan 30, 2010

Peta čakra – Grlena čakra - Vishuddha

Vishuddha - izobilje
Lokacija: podnožje grla
Boja: Nebo plava
Djelovi tijela: Grlo i vrat, ruke i šake.
Endokrina žlijezda: Tiroidna žlijezda
Čulo: Sluh
Svijest: Komunikacija, verbalna svijest, inspiracija, mentalna energija, nezavisnost, istina. Aspekti izražavanja i prihvatanja. Izražavanje može biti u formi govora i svakog vida komunikacije, može biti umjetničko izražavanje.
Element: Etar, kao prelazak između fizičkog i duhovnog svijeta. Na fizičkom nivou odgovara dubokom svemiru kao najsuptilniji fizički element.
Osobina: Sposobnost izražavanja i komunikacije svake vrste.

Energija pete čakre pospješuje razmjenu supstanci u tijelu i visnu energije, utiče na nervni sistem. Reguliše količinu kalcijuma važnog za kosti i zube.
Dobro balansirana grlena čakra se ogleda u izraženoj sposobnosti za komunikaciju, elokventnosti, samosvjesnosti, raznovrsnim interesovanjima, sposobnosti učenja i racionalog razmišljanja i odlučivanja. Sluha za muziku, sigurnosti u govoru. Dobro razvijene samostalne ličnosti. Ova čakra se povezuje sa stvaralaštvom i sposobnošću da izrazimo šta osjećamo unutar sebe. Umjetnici bi morali imati dobar protok energije u grlenoj i srčanoj čakri.

Loši aspekti pete čakre su: velika želja za slavom, bijeg od stvarnsti, prenaglašen intelekt, netolerantnost i težnja ka moći.

Fizički simptomi lošeg protoka ili blokirane energije u grlenoj čakri su: upale grla i krajnika, bolesti zuba i desni, problemi sa vratom, bolovi u ramenima i tjemenu, bolesti štitne žlijezde, problemi sa govorom, upale ušiju, nagluvost, bolovi u ušima.

Na duhonvom i emotivnom planu pokazatelji lošeg rada grlene čakre su: iskompleksiranost, sramežljivost, strah od izražavanja sopstvenog mišljenja, mucanje..

 
Ilustracija preuzeta sa: http://ashes2infinity.deviantart.com/ 

Petu čakru možemo stimulisati kristalima nebo plave boje.
Akvamarin, amazonit, celestit, kijanit, lapis lazuli, larimar, plavi kalcit, plavi ahat, plavo tigrovo oko (sokolovo oko), plavi kvarc, sodalit, tirkiz, plavi safir, gorski kristal...

Akvamarin

Amazonit

Celestit

Kijanit (Disten)

Larimar

Safir korund

Grlenu čakru, možete stimulisati ovim zvukom.

No comments:

Post a Comment