Jan 30, 2010

Prva čakra - Korijenska čakra - Muladhara


Muladhara – korjen, temelj
Lokacija: Između anusa i polnog organa, karlica, prepone.
Boja: Crvena.
Djelovi tijela: Limfni sistem, skeletni sistem(zubi i kosti), prostata kod muškaraca, bešika i sistem eliminacije, i donji ekstremiteti (noge - stopala, članci, itd.). Takođe i nos, pošto kao čulo mirisa spada u sredstvo opstanka.
Endokrina žlijezda: Nadbubrežna žlijezda.
Čulo: Miris
Svijest: Bezbjednost, opstanak, povjerenje, odnos prema novcu, kući, poslu. Sposobnost da čvrsto stoji na zemlji, biti prisutan ovdje i sada.
Simptomi ili napetosti u djelovima tijela koje kontroliše ova čakra pokazuje napetosti u djelovima svijesti osobe koje su povezane ovom čakrom. Napetost u korijenskoj čakri se doživljava kroz nesigurnosti kao uopštenom filteru percepcije. Veća napetost se doživljava kao strah. Više od ovga se doživljava kao teror.
Element: Zemlja.
Osobina: Ulazna kapija i uzemljenje životne energije.

 
Korjenska čakra je temelje našeg tijela, ona je primarni izvor energije tijela, ona je ulaz naše životne energije. Nju tijelo koristi i u velikim nevoljam i nesrećama iz nje crpi energiju, često se desi da poslije dogadjaja koji su teški, fizički, emotivno ili pshički, osjetimo bol u donjem dijelu karlice, da nam se oduzmu noge, klecaju koljena, da se poremeti dio kojim vlada korjenska čakra...

Ova čakra je naša veza sa realnošću. Blokada i stres na ovoj čakri može dovesti do osjećanja straha, tjeskobe, ljutnje, frustracije, izolovanosti i nemoći. Ako vam je korjenska, tj. prva čakra oslabljena možete se osjetiti besciljnim ili bez mogućnosti da nešto ostvarite.

Fizički simptomi oslabljene prve, korjenske čakre, su: inertnost, tromo kretanje, zavisnost od drugih ljudi, prekomjereno jelo i piće, griženje noktiju, nesigurnost, nasilnost, stisnute šake.

Ako korjensku, tj. prvu čakru stimulišemo kristalima njene boje, crvenim i crnim, zahvaljujući njenoj sposobnosti prizemljivanja nepotrebne energije i upijanja iste, ona nas može osloboditi stresa i briga, omogućiti da uživamo u trenutku.

Prvu čakru stimulišemo kristalima crvene i crne boje.
Crni obsidijan, crni oniks, crni turmalin, heliotrop, jaspis leopardova koža, crveni kalcit, crveni koral, rubin, crveni jaspis, granat (garnet), hematit, dimni kvarc, gorski kristal...



 
Hematit

 

Crni turmalin

 
Granat

  
Dimni kvarc - čađavac
 
 
 Rubin

 
Jaspis crveni

 
Crveno tigrovo oko 


Ovim zvukom možete stimulisati korjensku čakru

No comments:

Post a Comment