Jan 30, 2010

Četvrta čakra – Srčana čakra Anahata

Anahata na sanskritu znači neporaženo, nepobjedivo.
Lokacija: u visini srca, u sredini grudnog koša.
Boja: zelena, roza.
Djelovi tijela: srce i sistem cirkulacije, srčani pleksus, koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi.
Endokrina žlijezda: Timus koji kontroliše imuni sistem.
Čulo: Čulo dodira. 
Svijest: Ljubav, humanost, ekstremne emocije, nade i želje. Percepcija ljubavi, veze sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, polubrat, polusestra, roditelji, deca. Toplina osjećaja, osjećaj za pripadnost grupi, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.
Element: Vazduh
Osobina: Životni centar ljubavi. Balansira gornje tri i donje tri čakre. Osjećanja.

Četvrta, tj. srčana čakra se nalazi u je samo središte ljudskog biča, nalazi se izmedju tri donje koje su povezane sa instiktima i tri gornje čakre povezane sa našim višim bićem, balansira ih i uravnotežuje. Sabilna srčana čakra se ogleda u smirenju i dobrom postupanju sa drugima, istrajnosti i svesnosti ispravnosti pravaca koje sebi zadajemo.
Osjetljivost na dodir je pokazatelj osjetljivosti srčane čakre. Kada neko grli, svjestan je šta druga osoba osjeća u sebi.

Fizički simptomi lošeg protoka ili blokirane energije u srčanoj čakri su: srčane tegobe, bolovi u grudima, visok pritisak, nizak pritisak, plućne bolesti, tegobe s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dijela krsta, bolovi u ramenima.

Duhovni i emotivni simptomi lošeg protoka energije u srčanoj čakri su: samoljublje, umišljenost, hladnoća, bezosjećajnost, ogorčenost, samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju s ljudima, neprijateljsko ponašanje.
Sa neharmonizovanom srčanom čakrom se gubi veza sa svijetom oko nas bivamo posesivni, opsjednuti, nesigurni i osjećamo se bezvrijedno, što dovodi do netolerantnosti, predrasuda
Opijenost moću je karakteristična sa iztazito lošu situaciju u srčanoj čakri. Nasuprot toga i osjećaj odgovornosti za tuđi životni put, nepotrebno žrtvovanje i krivica su karakteristični za blokiranu energiju u srčanoj čakri ili loš protok energije u njoj.

Četvrtu čakru možemo stimulisati kristalima zelene i roze boje.
Ahat mahovinasti, aventurin sherry, apatit zeleni, fluorit, dioptaz, zeleni kalcit, smaragd, žad, kunzit, labradorit, malahit, mahovinasti ahat, unakit, hrizopras, peridot, ružičasti kvarc (roze kvarc), gorski kristal...

Aventurin zeleni

Fluorit

Dioptas

Labradorit

Malahit

Ahat mahovinasti

Roze kvarc

Peridot

Ovim zvukom možete stimulisati srčanu čakru.

No comments:

Post a Comment