Jan 31, 2010

KRISTALI U TEHNOLOGIJI

Prva eksprerimentalna demonstracija veze između makroskopskog pizoelektričnog fenomena i kristalografske struktrure je objavljena 1880. godine od Pjera i Žaka Kiria (Pierre (prvi foto lijevo) & Jacques Curie(drugi foto lijevo)).
Njihov eksperiment se sastoajao u konkluzivnom mjerenju površinskog pražnjenja koje se pojavljivalo na posebno pripremljenim kristalima (turmalin, kvarc, topaz..) izloženim mehaničkom pritisku. Dokazali su da kristali generišu elektricitet pri mehaničkom naponu.
U tadašnjim (a i današnjim) naučnim krugovima, taj efekat je smatran velikim otkrićem i nazvan je pizoelektricitet u želji da se odvoji od drugih naučnih fenomena poput kontakt-elektriciteta koji je trenjem generisani statički elektricitet i piroelektriciteta koji je elektricitet generisan iz kristala zagrijavanjem.

Braća Kiri nisu tada predvidjela da bi izlaganje kristala direktom pizoelektričnom efektu (elektricitet nastao izlaganjem naponu)  takođe pokazalo konverzni pizoelektrični efekat tj. napon kao odgovor polja kristala na koje je upućen elektricitet. Ova osobina je matematički zaključena iz osnovnih termodinamičkih principa koje je objavio Lipman (Lippmann, treća fotka na dolje) 1881. godine. Kirijevi su odmah potvrdili postojanje povratnog efekta i nastavili da rade na dokazivanju količine kompletne reverzibilnosti elektro-elasto-mehaničke promjene u pizoelektrici kristala.
(Izvor:studija Pizoelectric Materials, Aaron Wharton, Taylor Allderdice High School, Pittsburgh, USA)

Danas se kristal kvarca i kristalizovana keramika koristi kao stabilizator oscilacije frekvencije. Zahvaljujući toj povratnoj spregi kristala koji prepoznaju pa reaguju na titraj i proizvode svoj titraj kao odgovor, danas imamo razvijenu tehnologiju. Od stabilne oscilacije kazaljke u satu, gramofona, mikrofona, mikroskopa, do sonara, dvd čitača i računara. Da nije došlo do naučnog otkrića prirodnog fenomena pizoelektričnog efekta kristala, današnja tehnologija bi bila jako siromašna. Taj prirodni fenomen je već bio poznat na polju životne enrgije i uticaja kristala na čovjeka i okolinu.

Zašto mnogi ljudi više vole zvuk sa ploče nego cd-a? Ploču čita glava igle koja je od kristala, kristalne keramike ili kristalizovanog metala. Oscilacija kojom igla „čita“ zvuk je manje savršena od lasera kojim čita cd čitač, ali vibracija koju prenosi igla je više „živa“ jer ima oscilacija koje su naučno greška, ali su slušaocu ono što pravi „vibe“.


Zvanična nauka se nažalost bavi samo potvrđivanjem i izučavanjem onih entiteta koji donose novac. Poznata su laboratorijska istraživanja na ljekovima, ali kad ti ljekovi treba da budu korišteni za njih treba da se da puno novca i prave krug novog uzimanja drugih ljekova koji su naravno potrošni materijal i sredstvo takve zarade da se ide na proizvodnju virusa zbog kojih će se ljekovi kupovati i zarađivati novac na pronalaženju novih ljekova. Klasična medicina je velika i prelijepa nauka nastala iz tradicionalne, alternativne medicine. Vremenom sam poriv za bavljenje medicinskom naukom je postao u više slučajeva želja za statusom u društvu i novcem, nego želja da se istinski pomogne drugom biću.
Do trenutka kada kristali budu zvanično korišteni u bolnicama će doći prije ili kasnije, do tada oni pripadaju homeoterapiji, energetskoj, holističkoj, odnosno alternativnoj medicini koja je nebrojeno puta pokazala odličan rezultat, a svakako da bez tehnologije otkrivene zahvaljujući kristalima nebi niko mogao ni pritisak da vam izmjeri, a o laboratorijskim nalazima ne biste ni sanjali jer ih ne bi ni bilo.

Kristali nisu zamjena za ljekove koje vam ljekar prepiše, a ljekovi nisu zamjena za ono što kristali mogu da vam pruže.

2 comments:

  1. Nikad mi nisu ti kristali bili jasni jel se oni mogu istrošiti ? predpodstavljam da nema servisa kristala kao npr servis računala pa poslje toga da budu kao novi? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))
      Mogu se energetski zaprljati, mogu oslabiti, zato imamo tehnike čišćenja i punjenja kristala.

      Delete