May 5, 2017

Meditacija i kristali

Meditacija je stanje potpunog mira. Stanje uma bez misli. U jogi to stanje zovemo "Nirmal stiti". Stanje u kom je aktivnost uma koncentracijom svedena na minimum, samim tim i aktivnost energetskih centara svedena na minimum, zbog čega je potrošnja energija na rad energetskih centara (čakri) minimalna, i energija teče neutralnim putem, centralnim putem, sušumnom, napajajući u potpunosti centar svijesti, centar za koji je vezano sopstvo.


Meditacija je stanje uma u kom nismo vezani za misli. Molitva je obraćanje Bogu, meditacija je slušanje Boga. Slušanje Božanskog spokoja u nama samima. Prenatalo stanje. Slušanje raja iz kog smo izgnani spoznajom dobra i zla, tj. bivanje u onom stanju u kom smo bili prije dodjeljivanja etiekete dobra i zla u odnosu na potrebu za preživljavanjem. Stanje prije dualnosti u kojoj sad živimo, koja crpi našu energiju kroz čula.

Svaki kristal je meditativan na svoj način. Ali postoje kristali koji nam mogu pomoći da dublje uđemo u stanje meditacije. Da nam olakšaju ulazak i boravak u tom stanju.

Postoji grupa kristala koje zovemo šamanski kristali to su: Labradorit, Halkopirit, Moldavit, Mooqui, Boji, Numit, Opsidijan duga, Tektit, Pirit, Smaragd, Dijamant. Svi su meditativni kristali, daju šire uvide u duhovnost i jačaju nadsvijesti. Ali i među ostalim postoje specifičnosti koje su dobrodošle kada je riječ o meditaciji.

Neću komentarisati različite tehnike za ulazak u stanje meditacije, danas ih ima bezbroj, ne računajući „vođene meditacije“ tj. nidra jogu, tj. tehnike potpune relaksacije do konačnog ulaska u stanje sna. Meditcija je u jednu ruku svjesno spavanje, spavanje je u jednu ruku nesvjesna meditacija. Ali u odnosu na različite tehnike, možemo naći i odgovarajući kristal.

Vođa među meditativnim kristalima je Azurit. Kristal šeste čakre, Agnie. Stimulišući dovod energije u šestu čakru, azurit jača stanje potpune prisutnosti, jer šesta čakra je odgovorna za naše šesto čulo, čulo svesnosti, čulo percepcije, kako spoljne, tako i unutrašnje. Azurit je kristal dijaloga našeg Ja vezanog za ego, tj. vezanog za shvatanje sebe kao tjelesnu predstavu i onog Ja koje je unutrašnje, prenatalno, ne-dualno Ja.

Azurit
Azurit je čuven po tome da jača koncentraciju. Svami Šivananda (najpoznatiji pisac i reformator jogističke i meditativne literature, napisao je preko 500 knjiga, veliki broj tih prevoda je prekucao upravo moj guru swami Bodhichitananda saraswati) kaže da je 12 sekundi držanja pažnje na određeni pojam koncentracija, 12 x 12 sekundi potpune koncentracije je meditacija.
Koncentracija inače prethodi meditaciji i u 8 udova joge, Pratjarhara je prije Djane.
Stimilišući olakšavajući koncenraciju, Azurit olakšava ulazak u stanje meditacije i ostanak u njoj.
Otvaranje šeste čakre se doživljava kao viđenje ljubičaste svjetlosti, uglavnom sa zlatnim prstenom, ako vidite i bijelu zvijezu u centru, uđite u nju. To je ulazak u potpuno stanje nadsvijesti.
Azurit najviše odgovara tehnikama vezanim za šestu čakru sa šambavi mudrom (očima okrenutim ka dijelu između obrva) poput Ham-Sa (Hong So) ili drugim tehnikama vezanim za dah.

Azuritmalahit je kombinacija kristala azurita i malahita koji se često nađu zajedno jer su oba nastala iz bakra. Dobra kombinacija za one koji vole meditaciju na srčanu i šestu čakru, tj. za povezivanje te dvije više čakre.

Aleksandrit
Izvor: marinmineral.com

Aleksandrit je kristal koji jača intuiciju (aspekt 6. čakre), djeluje harmonizirajuće na centralni nervni sistem. Aleksandrit je kristal iz Hrizoberil grupe i utiče i na disciplinu.

Ametist na kvarcu, Jackson Crossroads, Wilkes Co, Georgia
Izvor: wilenskymineral.com
Ametist je poznat kao meditativni kamen jer pruža osjećaj mira i topline.

Celestit

Celestit je, takođe, jako čuven meditativni kamen. Toliko jak, da često zna da „zakuca“ osobu u meditaciji. Celestit je kristal pete, šeste i sedme čakre. Sedme čakre jer celestit postoji i u bijeloj varijanti.
Celestit je krstal koji generalno pomaže u postizanju mentalne stabilnosti, oslobađa osjećaja skučenosti, opušta mišiće i tkiva vezana za kosti, daje energiju (zbog stroncijuma koji ima u sebi). To stanje očigledno upućuje na opušteno stanje, koje nam je potrebno prije ulaska u meditaciju.
Celestit je dobar kao meditativan kamen u rukama osobe koja je već uvježbana u praksi meditacije, koja će ući u stanje meditacije, a Celestit je će to stanje učiniti širim, lakšim i dubljim.

Dioptas,
Nalazište: Tsumeb, Namibija
Dioptas je fenomenalan kristal za svaku meditaciju vezanu za srčanu čakru i meditacije na emocionalna stanja. Dioptas je uz Rubelit (rozi turmalin) jedan od najemocionalnijih kristala. To je ljekar srca, medtiacija sa diptasom nas vodi u uvid najljepšeg mjesta u srcu sa kojim možemo da se povežemo i nađemo put ka sebi i izlazak iz depresije...

Dumortierit u kvarcu
Photo Timothy Paul via Rhythm of Gems Amazing Geologist
Dumortijerit djeluje opuštajuće.

Fluorit
Riemvasmaak, Južna Afrika

Fluorti je kristal dobre koncentracije. Vezan za dah i pluća preko dobro odabrane tehnike disanja vodi u duboku i stabilnu koncetraciju, a njom naravno u stanje jake meditacije.

Hrizoberil
Izvor: https://commons.wikimedia.org
Hrizoberil je dobar da pomogne održavanju meditativne discipline i discipline oupšte.

Kuncit na kvarcu i matriksu fluorita
Kuncit otklanja strah, aktivira duhovne funkcije i upućuje na prosvjetljenje. Može biti zanimljiv kao meditavini kristal...

Larimar
Larimar je dobar meditavini kamen jer pruža osjećaj duhovne širine. Pomaže jasnijoj komunikaciji (sa sobom i drugima) i pomaže izražavanju emocijama.

Moldavit
Foto izvor: arcadian collection
Moldavit je naširoko poznat kao meditativan kamen. Odvaja od prostora, pomaže u putovanju ka univerzalnom centru sopstva. Poznat je i kao kristal koji jača memoriju i donosi radost. Moldavit pominjem zbog svojstva, ali generalno ne predlažem kao meditativan kamen. Suviše je rizičan za psihu tokom meditacije i ne treba da ga koriste oni koji nisu u redovnoj meditativnoj praksi bar pet godina.

Obsidijan duga
Obsidijan duginih boja je kristal koji snažno utiče na centralni nervni sistem. Harmonizuje lijevu i desnu stranu mozga, tijela, što je jako bitno za meditaciju. Jer tokom meditacije želimo da probudimo centralnu energiju u kičmi, sušmnu, kundalini šakti, umjesto ide i pingale. Budite jako oprezni sa ovim kamenom jer toliko snažno utiče, da će sve što mentlno pokrenete biti ispoljeno na fizičkim organima. Tu ne pomaže nasilni pozitivizam nju ejdža...

Smaragd
Smaragd psihi daje uravnoteženost i harmoniju. Siguran sam da je dobar kao meditavni kamen. Korundi su generalno intenzivni kristali (smaragd, safir, rubin).

Kako se koristi kristal za meditaciju?
Kristal stavite ili pubičnog dijela, prekršenih nogu ili između nogu gdje sjedite, ili u ruci. Ako je kao privezak neka stoji na ruci, grudima.
U ruci će kristal upućivati na koncentraciju na ono što držimo u ruci, a to nije dobro za meditaciju, tako da je najbolje da bude uz nas, da su nam ruke slobodne.

Kako meditirati sa kristalom?
Sjedite prvih leđa. Ako sjedite na podu, poduprite zadnjucu nečim, jastukom, smotanim ćebencetom, toliko da vam to podigne mišiće zadnjice, a da spoj butne kosti i karlice skoro ne dotiče zemlju jer tu nerv išijatikus prolazi i noge će trnuti ako taj dio trpi pritisak od pod.
Oči držite na gore, kao da gledate između obrva, ali spuštenih kapaka.
Posmatrajte svoj dah, i zamislite da dahom vučete energiju iz kristala kroz tijelo ka dijelu između obrva ili ka srcu. Dah pošaljite beskrajno na gore i nakon pauze, izdah beskrajno na dolje, kao da ste u stubu energije, a ta energija dolazi od kristala. Tako udahnite i izdahnite kroz svaku čakru, počevši od prve između nogu, druge u kristima, treće u dijelu gdje je želudac, četvrte u grudima, pete u dnu grla, šeste između obrva, sedme na vrhu glave.
Nakon tih 7 udaha i izdaha samo posmatrajte dah, kad dah oplića usmjerite energiju na gore, ka beskonačnom centru svega. Boravite tu. Kad se misli pojave, tj. uhvatite sebe da se bavite mislima, možete se pomoliti onom religioznom aspektu kom pripadate (hrišćani, muslimani, jevreji itd.) ili jednostavno boraviti u Bogu. Možete se baviti opažanjem svojeg energetskog tijela oko fizičkog tijela itd. Na kraju zahvalite Bogu ili onom što smatate Bogom.

Ovo je jedna od tehnika, vi se držite svoje tehnike i intutivno nađite način na koji ćete uključiti kristal u meditativnu praksu, ali nemojte da to bude navika, već iskustvo. Trudimo se da živimo nezavisni, ne vezani, pa i od kristala ma koliko su nam interesantni ili nam prijaju.


Marko

3 comments:

 1. Drago mi je da ste ponovo tu...
  Zaista uživam u vašim tekstovima..👍👏😀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Marija, puno znači rekacija publike :)
   Jako, jako hvala! :)

   Delete

 2. Dragi Marko,
  Sviđa mi se što imate realan pristup kristalima.. Tekstovi su veoma zanimljivi, čitljivi, interesantni. Ne dajete im neku mističnu i takoreći natprirodnu moć i to je zapravo razlog koji mi je zadržao interesovanje. U pravu ste kad kažete da je internet pun šarlatana koje zapravo vodi želja za zaradom a ne potreba da stvarno nekom pomognu..
  Da li kristali zaista pomažu i u kojoj meri je možda i nebitno..dovoljno je da verujemo da je tako, uostalom još uvek nemamo čvrst dokaz da Bog postoji a verujemo u njega! Sve je stvar doživljaja..
  Srdačan pozdrav i iščekujem još po koji teks, znam da ste uvek inspirativni pa ćete nas sigurno iznenaditi uskoro sa nekim tekstom..
  Svako dobro,
  Marija

  ReplyDelete