May 13, 2010

Kristaloterapija - praktični dio

Kristaloterapija je metoda energetske medicine, kojom svoje energetsko, mentalno i fizičko bivstvo dovodimo u sklad vibracijom pizo i termo električnog efekta kristala.
O načinu na koji kristali djeluju na nas bilo je riječi u prethodnim tekstovima, objašnjeno je i sa naučnog aspekta da bioelektrika našeg tijela reaguje na druge energije iz okruženja, tako da ću taj dio u ovom tekstu preskočiti. Ono sa čim želim da vas upoznam je način na koji izvodimo kristaloterapeutski tretman.

 Za kristaloterapiju je potreban set od 10 kristala, među kojima, jedan kristal mora biti gorski kristal. Gorski kristal, takođe, može zamijeniti bilo koji kristal jer pripada svim energetskim centrima. Devet kristala koje koristimo, biramo, najbolje intuitivim putem, a po boji, tj. prema energetskom centru kom određeni kristal pripada.

Na našem tijelu, postoji 7 osnovnih i 2 pomoćna energetska centra. O tome je bilo riječi u tekstu Ane Klikovac, možete pogledati u tekstu iz 2009. godine Osnovi kristaloterapije, na strani: http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=1078017729376093791&postID=8498360952111818668

Sve kristale moramo očistiti i napuniti, adekvatno načinu na koji se prazne i pune.
U kristaloterapiji ne smijemo koristiti energetski zaprljane kristale, kristale koji nisu održavani, a nikada i nikako pozajmljeni. Kristali se ne pozajmljuju!

Tretman kristaloterapije obavljamo ujutru po ustajanju i/ili pred spavanje. Tretman traje oko 20 minuta.

Jako je bitno da zamolite ukućane da vas u tom periodu ne uznemiravaju, isključite mobilni telefon. Prostor u kom ćete biti je poželjno okaditi tamjanom ili sandalovim štapićima, ako niste raspoložni za tako nešto, biće dovoljna jedna svijeća u bilo kom dijelu prostora.
Zašto svijeća? Plamen je energizator, vatra je prirodni osvježivač koji jonizuje vazduh. Neka prostor bude provjetren i čist.

 Tokom kristaloterapije možete pustiti muziku, ne glasno, poželjno instrumental, klasika je uvjek dobar izbor. Muziku koristite u slučaju da van prostora ima previše buke koja će da vas dekoncentriše i naravno uzmite u obzir da muzika ne smje da bude centralna motivacija tokom meditacije u kristaloterapiji.

Uzmite kristale sa sobom, možete ih držati u nekoj pamučnoj vrećici, staklenoj posudi, čaši i sl. Sjednite na krevet kao da ćete da legnete na leđa i postavljajte kristale jedan po jedan na svaki energetski centar. Počnite od nogu u predjelu gležnjeva, pubična kost, za 4 prsta ispod pupka, na 4-5 prstiju iznad pupka, na grudi, na udubljenje na vratu, na prostor između obrva u predjelu čela, tik do tjemena, 10-15 cm iznad tjemena. U desnoj ruci ostaje gorski kristal.

Sada treba da na neki način meditirate. Kako? Zažmurite, opustite se. Recite sebi da su vam stopala teška, noge teške, koljena, kukovi, leđa, ruke, vrat, glava itd. tako ćete se opustiti od glave do pete. Kad postanete „teški“ obratite pažnju na vaš energetski omotač, na vaše biopolje, koje je energija, možete ga vizuelizovati kao svjetlost.
Krenite tom svjetlošću od nogu, koncentrišite se na kristal kod nogu, osjetite njegovu vibraciju i energiju u tom dijelu tijela, nastavite tako kroz jedan po jedan energetski centar zadržavajući se po minut-dva na svakom energetskom centru, tj. na svakom kristalu.
Kada pređete sve energetske centre, zamislite tačku punu svjetlosti, kao blistavu zvijezdu ili na neki drugi način vizuelizujte centar svjetlosti, spojite svoju energiju sa tim centrom i prepustite se tom osjećaju, obratite pažnju još jednom na svaki eneretski centar, ili na onaj energetski centar (čakru) na kom ste najintenzivnije osjetili vibraciju kristala.
Izlazak iz meditacije ide obratnim tokom autosugestivnog vraćanja normalne težine tijelu (tijelo više nije teško) ili odbrojavanjem od 10 do 1 ili kraće nakon čega sebi zadajete input da ćete se probuditi i vratiti u svjesno stanje, oporavljeni i ispunjeni.
Ako nemate nikakvog osjećaja, ne brinite, pažnju fokusirajte bez obzira na to, posle kristaloterapije razmišljajte o utiscima, a senzibilitet će se razviti.


Nakon završene kristaloterapije, kristale očistimo pod vodom ako podnose vodu, ostale ostavimo uz kristale za čišćenje i punjenje. Nije neophodno nanovo puniti kristale. U periodu u kom radimo kristaloterapiju kristale punimo na 7 dana.

Česta pitanja

Ako me kristal na određenom energetskom cetru pecka, grije, osjećam blagu bol, šta to znači?

To je reakcija našeg biopolja na vibraciju kristala. Jedino ako vas mjesto na kom je kristal guši, izrazito boli ili stvara jako neprijatan osjećaj treba ukloniti kristal i nastaviti dalje ili prekinuti sa meditacijom. To je obično znak da kristal nije adekvatno očišćen i napunjen, ili da smo odabrali neodgovarajući kristal.

Ako se kristal otkotrlja sa mene šta to znači?
Da je odradio svoj dio na tom energetskom centru za tu seansu kristaloterapije. Kristal možete vratiti na svoje mjesto ili nastaviti bez njega.

Posle kristaloterapije se osjećam umorno, šta to znači?
Da posle nabavke kristala niste uradili prvo generalno čišćenje u soli ili zemlji.
Da se niste opustili tokom meditacije.

Posle kristaloterapije se osjećam pospano, šta to znači?
Zaspite.

Koristim najjače kristale, ali ne osjećam efekat?
Ako je kristal izuzetno jak, poput sugilita, dijamanta, citrina, celestita, malahita, azurita, granata, ne znači i da je adekvatan energetskom centru. Kristale biramo inuitivno ili uzimamo čakra set (set za kristaloterapiju) koji ima u sebi kristale srednjeg inteziteta.

Koliko dana da radim kristaloterapiju?
Ako kristaloterapiju radimo dva puta dnevno, ujutru i uveče, preporučljivo je raditi 7 dana.  i napraviti pauzu od 5-7 dana. Ako praktikujemo jednom dnevno, preporučljivo je raditi 10 do 14 dana i napraviti pauzu bar od 7 dana.

Koliko dugo praktikovati kristaloterapiju?

Do onog perioda kada osjetimo da smo došli do energetskog balansa. Taj balans prvo osjetimo na emotivnom zadovoljstvu. Ponašanje nam je stabilno, postoji osjećaj ispunjenost. Ako ih je bilo, nema bolova u predjelima energetski centara (pleksus, slabine, leđa..).

Kada postignemo balans, treba da razmislimo šta nas u našem ponašanju, reakcijama ka okolini i percepciji stvarnosti dovodi do deblanasa i poraditi na sebi, a ne stalno ispravljati energetski tok i opet ga dovoditi u nesklad.

Da li mogu da koristim pojedinačni kristal ili nakit od kristala u periodu kada praktikujem kristaloterapiju?
Da, najviše do 8 sati dnevno. Lični kristal možete nositi stalno, mada i njega preporučujem ostaviti da odmori.


Kakve još metode kristaloterapije postoje?
- Metoda masaže kristalom za koji najčešće koristimo kristal u obliku jajeta ili kugle.
- Metoda kombinacije klasične kristaloterapije i ispijanja eliksira (kristalom energizovane vode, za koju određene kristale ne smijemo dovoditi u kontakt sa vodom zbog toksičnosti)
- Metoda vođene vizuelizacije kada nas druga osoba vodi kroz meditaciju pri čemu ta osoba polaže kristale na nas i za svo to vijeme drži jedan gorski kristal u lijevoj ruci.
- Metoda okruživanja kristalima u određenom redosledu.
- Metoda korišćenja definisanih kristaloterapeutskih setova na jednom energetskom centru.

Da li u setu za kristaloterapiju smiju da se nađu kristali koji se ne koriste zajedno?
Da, ali ne jedan u dodiru uz drugoga. To su citrin uz gorski kristal, celestit uz gorski kristal, moqui uz granat, celestit uz azuritmalahit, celestit uz azurit, sugilit uz citrin. Dijaman se ne kombinuje sa drugim kristalima jer je izuzetno snažan.
Generalno veoma jaki kristali se ne kombinuju sa veoma jakim kristalima, dijamant, sugilit, safir, rubin, smaragd. U setu za kristaloterapiju se mogu naći zajedno, ali treba obratiti pažnju da kristalima ne iritiramo energetske centre već da ih polako pokrenemo i dovedemo u skald kroz više seansi. 

12 comments:

 1. uvek odabereš video koji i muzikom i slikom vodi direktno u svet u nama koji vapi za oslobadjanjem, čistinom i ljubavi. tekst je sjajan i posebno mi se dopada što podvlačiš momenat 'samopomoći'. da je i kristaloterapija nešto sa čime se započinje i završava dan. wake up call...

  ReplyDelete
 2. Zbog cega kristal promijeni boju ili popuca iznutra i sta treba raditi sa njim u tom slucaju?

  ReplyDelete
 3. Sanja hvala na komentaru :)

  ReplyDelete
 4. Kristal promijeni boju ili popuca iznutra iz više razloga.
  1. Kristali reaguju bojom ili toplotom na energiju u odnosu na koju reaguju.
  Kada kristal ima više "posla" više će se zagrijavati, a što više problema u protoku energije imamo, to će kristal više mijenjati boju.
  U slučaju da se na kristalu dese promijene, treba ga češće čistiti i puniti.
  Ako kristal pukne, treba mu se zahvaliti i baciti ga u tekuću vodu, ili ga zakopati u zemlju jer iz nje je i došao.

  2. Postoje kristali koji budu fabrički dorađeni, temperaturom i/ili raznim glazurama koje sakriju fizičke nedostatke, koje nestanu pri čišćenju kristala pa tek kasnije dođu do izražaja.

  Molim vas, pitanja postavljajte u dijelu "Vaša pitanja i odgorovri"
  Pozdrav, Marko.

  ReplyDelete
 5. da li svaki swarovski kristal na poledjini mora imati znak labuda?kako prepoznati lazan?

  ReplyDelete
 6. Svaki swarowski kristal je vještački napravljen kristal, kristalizovani silicijum tri oksid sa dodacim radi boje u kompresionoj komori na velikoj temperaturi, tj. najobičnije staklo u boji.
  Nemaju nikakvu energetsku vrijednost i ne koriste se u kristaloterapiji.
  Mamipara za snobove i neupućene ljude.

  ReplyDelete
 7. Dali mogu koristiti koralje koje sam kupila stare mislim od druge osobe koja ih he koristila I kako ih ocistiti za sebe hvala cekam vas odgovor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da. Stavite ih u so 3 dana, operite, napunite.

   Delete
 8. Sta ako kupim stare kamenje u boji kako I dali ih mogu koristiti I kako ih ocistiti .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naravno, ako je to kamenje kristali, a ne neko obično kamenje u boji.
   Imate stranu čišćenje kristal od A do Ž tamo imate sve o tome.

   Delete
 9. Dobar dan. Zamolila bi vas za savjet. Kristale koje imam uglavnom sam nosila odvojeno. Malahit,moldavit,heliotrop,lapis lazul,rozenkvarc,hematit,žad,gorski,ahat,ocean jaspis i šungit. Ako biste mi mogli reci koja je dobra kombinacija da ih koristim u kristaloterapiji ili da ih skupa nosim,a koji nikako ne idu zajedno. Puno vam Hvala sto svoje znanje djelite s nama,od neizmjerne je vrijednosti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kombinacije se prave namjenski.
   Nosite onaj kristal koji vas najviše privlači i održavajte ga.
   Nije dobro često mijenjati kristale.
   Pozdrav, Marko.

   Delete