Mar 7, 2010

EMOTIVNE I FIZIČKE REAKCIJE NA KRISTALE

Pametnom čovjeku ne treba savjet, a budala te neće poslušati.
(narodna poslovica)

Koliko vam se puta desilo da na isti događaj ili stvar, reagujete različito? Neko reaguje uvjek na isti način, neko ne. Isto je sa kristalima. Isto je sa bilo kojim odnosom dvije energije.
Energija je neuništiva, samo prelazi iz jedno oblika u drugi. Drugi oblik daje drugi kalup.

Ako posmatramo djelovanje kristala kroz kalupe različitih iskustava, dobićemo različite informacije, među tim informacijama moći ćemo da odvojimo neke koje su u većoj mjeri iste. Te identične informacije su ono osnovno što znamo o djelovanju kristala i na tome baziramo učenje u kristaloterapiji.
Kristal okamenjenog drveta

Čovjek voli samo jednom je uzaludna floskula emotivno paralizovanih ljudi. Ljudsko biće voli, i osjeća, daje i prihvata, u jednoj mjeri na sličan način, u većoj mjeri različito u odnosu na energiju koja ga ne emociju pokreće. Različito u odnosu na uzajamni intenzitet emocije, na neobičnost emocije, na mogućnost da emocija bude ispoljena, na svesnost da emocija bude pravilno shvaćena.

Desi se da volimo i da osjećamo i ushićenje i strah koji često doživljavamo kao neki bol. Desi se da kristal na nas djeluje na sličan način, dvojako. Teško je prihvatiti promjenu koja je neizvjesna ma koliko bila pozitivna. Koristeći kristal često dođemo do nečeg dobrog, a sasvim novog, taj novi ja ili neko drugi zna da postavi pitanje, šta dalje odavde, evo me pred tim što želim, šta ću sad kad mi je želja ispunjena, da li treba da je dalje želim, da li treba da se oprostim sa tom željom, da li sam u promjeni. Ljudska želja je ala nezasita kaže naš narod, upravo pojam stalne želje nas čini živima, pojam stalne interakcije.
Nećemo naći u kristalima odgovor na pitanje „na koji način ćemo da živimo sa svojim željama“ kristali nisu magija, oni su štap koji olakšava hod, ali i štap koji može da nam bude teret i višak ako nam taj štap nije potreban.

Fizička i emotivna reakcija na kristale se razlikuju od kristala do kristala. A šta je zajedničko za svim tim reakcijama? Odogovr na to pitanje bi bio sličan odgovoru na pitanje „ koji je univerzalni odgovor na sva pitanja, šta je zajedničko svim odgovorima?“

"Nosim kristal, osjećam ogromnu težinu na grudima, guši me nešto konstantno, ali bez obzira na to osjećam se bolje u odnosu na problem koji imam". Kako vrijeme prolazi bilo šta što nas muči lakše podnosimo. Ako pri nošenju kristala osjećate bilo kakvu tegobu, ostavite kristal sa strane, razmislite da li je loš osjećaj prirodan vašoj rekaciji na preživljavanje nekih faza.
Recimo, imate emotivni problem iz kog ne možete da izbauljate, odabrali ste kristal da vam pomogne. Ako bez kristala u fazi preživljavanja nekog emotivnog problema imate običaj da „pregorite“ pa da vaskrsnete onda je tegoba koju doživljavate jednostavno redovno iskustvo i inuitivno osjećate da ste na putu izlaska iz problema. Ako to nije slučaj, razmislite gdje su vas eksperimenti sa sobom doveli i gdje vas taj sa kristalom vodi.
Uavorit - zeleni granat

Kada neko isčaši nogu, vraćanje kosti je prično bolan proces i podnosimo bol radi ozdravljenja. Kada imamo bol u mišićima, tokom određenoe masaže ćemo osjetiti blage neprijatnosti kad se interveniše na problematičnom mjestu, ali i olakšanje. Inuitivno ćemo prestati sa masažom kad osjetimo da vodi ka većem povređivanju. Na takav, sličan, inuitivan način osjećamo da li nam kristal prija ili ne.

Ono po čemu prepoznajemo blagotvornost kristala koji smo odabrali je naš harmoničniji odnos sa okolinom. Navešću neke primjere: veoma energična i impulsivna osoba će sigurno biti još impulsivnija uz kristal tigrovo gvožđe, uz analuzit (hijastolit) će se impulsivnost harmonizovati i imaće staloženiju komunikaciju sa ljudima oko sebe. Uz citrin egocentrik može da postane još gori ali isto tako može da se desi i da ambicija dobije pravilan pravac. Zato postoji osluškivanje sebe u odnosu na cilj koji želimo da postignemo. Zato je uz korišćenje kristala preporučljivo praktikovati meditaciju, ili se malo više zainteresovati za molitvu Bogu shodno religiji kojoj pripadamo. Reakcija prijatelja je često eho naših koraka ka cilju koji želimo da postignemo kristalom.

Cilj je postignut šta sad. Sad uživajte do nove trke. Uzmite nego drago biće za ruku, odmorite od puta i pogledajte oko sebe da li ste vi možda kristal koji je nekome potreban.

2 comments:

  1. Postovani Marko
    hvala Vam neizmjerno na strpljenju i vremenu koje poklanjate nama pocetnicima ,sto nas usmjeravate u radu sa kristalima pri tome stvarajuci u nama neizmjernu i veliku ljubav prema kristalima ,za uzvrat dobijajuci od njih jos vise ljubavi ,paznje i iscjeljena ...
    Nadam se ipak da cete nas,vjerne citaoce Vaseg bloga ,jednoga dana obradovati i svojom knjigom
    Lijep pozdrav ,puno uspjeha u daljnjem radu ,kao i licne srece
    Nada

    ReplyDelete