Jan 30, 2010

Sedma čakra – Tjemena čakra - Sahasrara

Sahasrara  - „ja sam“ centar
Lokacija: Tjemeni dio glave
Boja: Ljubičasto, bijelo, prozirno, zlatno.
Djelovi tijela: Vrh glave, mozak i cio nervni sistem
Endokrina žlijezda: Pinealna žlijezda
Čulo: Čulo uživljavanja, tj. empatije, doživljavanja tuđeg iskustva kao svog.
Svijest: Kao što je korjenska čakra veza sa Zemljom i ulaznom energijom, tako je krunska čakra veza sa Univerzalnom Božjom energijom. Ona predstavlja i našu vezu sa biološkim ocem koji je naš model prihvatanja autoriteta. Nivo duše i sposobnost ostvarivanja kontakta.
Element: Unutrašnja, bijela svjetlost koja je najsuptilniji element kod kog je fizički univerzum stvoren.
Osobina: Izlazna kapija u kruženju naše energije, a ulazna kapija Univerzalne Božije energije. Na tom mjestu energija koja je prošla kroz šest osnovnih čakri biva očišćena i obogaćena bijelom svjetlošću kao elementom Univerzalne kosmičke božanske energije.





















Sedma čakra upravlja upijanjem svjetlosti i ritmom budnih stanja i sna. Povezuje nas sa univerzumom, sveobuhvatnim znanjem, religioznošću, vjerom generalno. Kroz tjemenu čakru ostvarujemo kosmičko sjedinjenje sa univerzalnom energijom i samim Bogom. Njom doživljavamo kosmičke svjetove i samoispunjenje.

Poremećena sedma čakra može izazvati nesanice i depresije. Ako je strujanje energije u tom području preslabo, posljedice mogu biti razne hronične bolesti, nervne i psihičke tegobe, pa i bolesti opasne po život poput raka i leukemije.

Na duhovnom nivou, simptomi lošeg protoka, previše otvorene čakre ili blokirane energije kroz sedmu čakru su i sklonost crnoj magiji, praznovjerje i sujevjerje, nedostatak interesovanja za svjetovni život, povučenost, duševne bolesti.

Na psihičkom nivou poremećaji sedme čakre se vide u nedostatku životne radosti, bijeg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.
Kada neko oseća doživljaj odvojenosti od oca, tada zatvara krunsku čakru, doživljava osjećaj izolacije i usamljenosti, kao da je u školjci, i ima teškoće u kontaktu sa onima oko sebe.

Na fizičkom nivou simtomi lošeg rada sedme čakre su glavobolje, hronične bolesti, slab imunitet, nervne bolesti, disajne tegobe, uzetost, rak, multiple skleroza i ostale teške bolesti.

Sedmu čakru stimulišemo svim providnim kristalima, kristalima ljubičaste, bijele i zlatne boje: 
Ametist, dijamant, čisti kalcit, mjesečev kamen, selenit, howlit, halkopirit, pirit zlato, bornit, moldavit, gorski kristal...
Ametist

Bornit (Halko pirit)

Dijamant

Howlit

Mjesečev kamen 

Selenit
Sedmu čakru možete stimulisati ovim zvukom.

3 comments:

  1. Izgleda da je za kompletnu stimulaciju čakri najjednostavnije koristiti gorski kristal.Hvala Vam.

    ReplyDelete
  2. Seherzada,
    gorski kristal je opšti balanser. Može se koristiti na svim čakrama. Naročito na solarnom pleksusu i krunskoj tj. sedmoj čakri Sahasrari.

    Za stimulisanje te čakre su dobri svi ljubičasti svjetliji, zlatni, providni i bijeli kristali.

    Pozdrav,
    Marko

    ReplyDelete
  3. Ja imam mali Selenit,koji kad pocnem da nosim,ne umijem da skinem. Zalijepim se za njega. I ,tako sam nekolike noci zaboravljala da skinem selenit. Nema noci da nijesam sanjala ikone ,koje imamo u kuci. I mjesta,dje da stoje.. Tosam odma' povezala sa ovim kristalom. Kad sam ga skinula,takvih snova nije bilo. :)

    ReplyDelete